Politikai mesetár

Politikai mesetár

Politikai modernizáció

2014. november 22. - raczsandor

tax-havens_wealth-offshore_1416598641.jpg_2906x1642

 

A jelenleg formálódó népi mozgalom korrupció és politikusellenes. Innen kiindulva a tüntetők és a tüntetőkkel szimpatizálók jelentős része eljutott oda, hogy az elmúlt 25 éves periódus egészét elítélik. Van aki ezen megrémül, vagy kikéri magának. Mások szerint a „nagy öregek” nevetségesek, nem látják a lényeget . De vajon mi a reális tartalma a kívülről artikulálatlannak tűnő korrupció-elit-elmulthuszonötév ellenességnek?

Elsőként azt érdemes figyelembe venni, hogy a harmadik magyar köztársaság sajátos szerepet töltött be a modern Magyarország történetében. A rendszerváltó korszak egyedi vonása az volt, hogy egyszerre kellett kiépíteni a kapitalizmust és az annak megfelelő osztálytársadalmat, illetve egy modern tömegdemokráciát. A végkifejletet ismerve azt is ki lehet jelenteni, hogy a két cél közül az elitépítés szempontjai mindig előnyt élveztek. 2010 után csupán annyi változás történt, hogy átalakították az elitépítés folyamatát leplező színjátékot. 2010 óta már nem a demokráciát építjük, hanem a nemzetet.

Mivel a politika már 2010 előtt is csak a gazdasági hatalom eszköze volt, ezért a társadalmi-gazdasági átalakulás projektje olyan mechanizmusokat juttatott meghatározó helyzetbe, amelyek alapvetően tagadták egy modern tömegdemokrácia morális alapelveit. Olyan gyakorlatok uralkodtak el a közéletben amelyek megkérdőjelezték a rendszer demokratikus jellegét és ezért nem válhattak a valóban demokratikus politikai szocializáció iskoláivá se.

Ez a sajátos hatalmi szituáció volt az oka annak, hogy huszonöt év alatt se sikerült meghaladni a kádár rendszer felemás modermizációját, vagyis azt az egyedi magyar utat, amely az anyagi és kulturális javakhoz való folyamatosan bővülő hozzáférést, a politikai artikuláció lehetőségeitől való megfosztással, majd önkéntes lemondással kombinálta. A kádár korszakban kialakuló konfliktuskerülő közéleti szocializáció azért maradhatott meghatározó a rendszerváltás után is, mert az elitépítés céljainak az felelt meg, ha a polgárok csupán életidegen és fölösleges civakodásokkal terhelt tevékenységet láttak a politikában, nem pedig annak lehetőségét, hogy gátat szabjanak a saját kizsákmányolásuknak.

Mindez tökéletes ellentéte egy valóban modern demokratikus politikai életnek, hiszen annak eredendő célja nem más mint a közösségi transzparencia hiányából fakadó uralmi viszonyok felszámolása, és annak biztosítása, hogy csak azok a hatalmi pozíciók maradjanak fenn, amelyek elosztása közösségi ellenőrzés alatt megy végbe.

Abban az esetben viszont, amikor az osztálytársadalmat hatalmi eszközökkel akarják létrehozni, akkor a politika csak kontraproduktív lehet. Az ilyen önellentmondó politikát viszont csak egy politikaellenessé tett közösségnek lehet eladni. Ezt a célt szolgálják az ideológiaellenes víziók. Ezeknek két fő változata ismeretes: a jövőközpontú szakértői mítosz és a múltközpontú identitáspolitika.

Így jutottunk el korunk antipolitikus hatalmi struktúrájának kiépítéséhez, amikor győzött a homogén és oszthatatlan nemzet koncepciójával operáló antiideologikus identitáspolitika. Ebből pedig csak akkor törhetünk ki, ha befejezzük a kádár korszakból örökölt és az elmúlt huszonöt év alatt tovább éltetett felemás modernizációt, és felszámoljuk az antipolitikus mentalitást illetve az ezeket tápláló hamis mítoszokat.

Ez lenne a politikai modernizáció projektje.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raczsandor.blog.hu/api/trackback/id/tr256922217

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hé, öreg, dobj egy miatyánkot a csóringerekért! 2014.11.22. 15:35:15

Szanyi Tibor ráírt Twitteren a római pápára. Letegezte a Szentatyát, és rendelt egy imát az éhező magyar gyermekekért - úgy, ahogy lecsúszott alkeszek szoktak egy kört kérni szutykos külvárosi késdobálókban. Ő maga egyébként nemrég egy elveszített fog...

Trackback: "Támadj, támadj, támadj minden irányból!" - tanítja a magyar baloldalnak Barack és Hillary példaképe 2014.11.22. 15:28:58

Kötelező olvasmány a baloldalon Saul Alinsky könyve, a "Rules for Radicals". Alinsky forradalmat hirdetett és kommunizmust akart csinálni az USA-ban az 50-es években, miután a marxista eszmék kritikátlan rajongója, a bolsevikok 1917-es hatalomra jutásá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bona Fides 2014.11.22. 14:11:00

A korrupció nem morális, hanem gazdasági okokból káros.
A "politikai elit"-nek nevezett, meccsen köpő/szotyolázó, budipucolókkal haverkodó, féltudású csürhe gazdasági és politikai bűnözésből gazdagodott meg, feltört, mint a huszár segge, nem felel meg az "elit" fogalmának.

Ezért aztán se korrupcióra, se pedig erre a 25 éve proliként urizáló gennybandára nincs szükség.

Politikára - olyanra, amit nem a fenn taglalt csürhe művel - szükség van.

És akkor most?

Most el kell hajtani a szájbabaszott, tripperes, tetves kurva anyjába a fent taglalt csürhét holdudvarral együtt (most még a Dunába lövés, mint opció nem játszik, hiszen kultúremberek vagyunk).

Most elő kell kapni kb. 20 olyan értelmes, tisztességes magyar tudós szakembert, aki alkalmas egy ügyvezető szakértő kormány létrehozására, támogatására, d eddig még egyik töketlen politikai oldallal sem szarozta össze magát.

Aztán CIVIL szervezeteket kell létrehozni, meg sok kis pártot, amelyek szintén nem szarozták be magukat a csürhével.

Majd új választásokat kell kiírni, kötelező részvétellel, amin a csürhe nem vehet részt.

Oszt majd onnantól kezdődhet a demokrácia.

Larry Silverstein 2014.11.22. 14:25:02

@Bona Fides: ügyvezető szakértő kormány naná bazdmeg

független

Van ilyesmivel magyar tapasztalat.

Pan Modry 2014.11.22. 14:40:29

Szerintem maga a 21.szazadi demokracia is mas mint a 20.szazadi.
Az nem kerdes hogy az elmult 25 ev politikai elitjet le kell soporni, beleertve az alami cegek vezetoit es magasabb rangu hivatalnokokat.
Magat a tuntetessorozat koveteleseit en inkabb amolyan moralis alaptorvenynek latom, ami ala a gyakorlatban be kell tenni azokat az intezmenyeket amik ezt lehetove teszik.

Larry Silverstein 2014.11.22. 14:49:59

@Pan Modry: 'Az nem kerdes hogy az elmult 25 ev politikai elitjet le kell soporni, beleertve az alami cegek vezetoit es magasabb rangu hivatalnokokat.'

érdekes nem tünsz Jobbikosnak

sanyix 2014.11.22. 14:50:55

@Larry Silverstein: nehéz úgy hogy a jobbik is beletartozik az elmúlt 25 évbe...

kvadrillio 2014.11.22. 14:54:07

Szavaz a szenátus az új budapesti amerikai nagykövetről...

ÉN GOODFRIENDRE SZAVAZOK !!!! JÓ FEJ !!! ÉS MÁR ÉLES HELYZETBEN IS BIZONYÍTOTT !!!!!!

...hisztis, hülye p.csák maradjanak otthon ! :O)

sanyix 2014.11.22. 14:56:32

@Larry Silverstein: Látom csak az ismételgetés megy. Kérdésre ne kérdéssel válaszolj/ ne hagyd ki a kérdést.

kvadrillio 2014.11.22. 14:56:34

2456 milliárd forintja van a legszerencsésebb 150 magyarnak..

zárolni kell a vagyonukat és SZÉTOSZTANI A 6 MILLIÓ ÉHEZŐ MAGYAR KÖZÖTT !!!!!!!

....A CSAK AZÉRT, HOGY ŐK IS SZERENCSÉSEK LEHESSENEK ! :)(

kvadrillio 2014.11.22. 14:58:44

Kósa Dubaj után Új-Zélandra utazott

Titkárnőjével és Halász Jánossal ment a Rolling Stones-koncertre, az út 4 millió forintba került.
...

EZ A KÓSA ÚJGAZDAG GYEREK NAGYON ÉLVEZI AZ ÉLETET ! VAN NEKIJEHHH VAGY 50 VÁLLALKOZÁSA..., AHUNN NEMTOM BEFIZETI-E RENDESEN AZ ADÓT....
ÁFA-CSALÁSOK KÖZBEN.....NAV ELLENŐRIZTE MÁR ŐT ?????????

kvadrillio 2014.11.22. 16:25:13

A KÁDÁR-RENCCER OSZTÁLYTÁRSADALOM VOLT, TSZ-EK VOLTASK, MINDENKI MEGÉLT, MERT VOLT MU NKÁJA, HÁZA, TELKE, TRABANTJA, MUNKÁS-PARASZT-ÉRTELMISÉGI FELOSZTÁSBAN.
MOST....KAPITALIZMUS VAN, OSZTÁLYTÁRSADALOM NINCS, TŐKÉS(OLIGARCHA-MULTI-SOROSGYÖRGYÖK !!!)-BÉRMUN KÁS (CSELÉD-NAPSZÁMOS-KÖZMUNKÁS-RABSZOLGA)FELOSZTÁSBAN. MUNKA NINCS, HALÓDÓ, 100 %-OSAN M.NÉLKÜLI, TÖNKREMENT, ELSZEGÉNYEDETT, KIHALÓ FALVAKKAL, 6 MILLIÓ LÉTMINIMUMON ÉLŐVEL, 2 MILLIÓ MUNKANÉLKÜLIVEL...

S..........., A JELEN KURMÁNYA, MINDEN SEGÉLYT ELVENNI KÉSZÜL , A MÉG ÉLETBEN LÉVŐ VEGETÁLÓKTÓL ! MIUTÁN....1000 MILLIÁRDOKKAL, VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ MILLIÁRDOKKAL MEGTÁMOGATTA AZ ÚJGAZDAGOK LÉTREJÖTTÉT, OLIGARCHÁK(SIMICSKÁK, MÉSZÁROSLŐRINCKÉK...STB...) MEGTEREMTÉSÉT.......

NU, ZHÁROLNI KELL EZEKET A KAPZSIN MEGSZERZETT VAGYONOKAT, ÖSSZEADNI A 25 ÉV ALATT ÍGY ODAADOTT INGYEN EBÉDEKET, VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁSOKAT ÉS SZÉTOSZTANI A MOST SZENVEDŐK, VEGETÁLÓK KÖZÖTT !

...milen eccerű vagyok ! :)......akárcsak a halál......

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.11.22. 17:00:29

tldr.444.hu/2014/09/18/a-ner-elkerulhetetlen-bukasa/
Ez egy nagyon jó írás. Világosan leírja, hogy mi a baj az Orbán-rezsimmel és miért káros.

Larry Silverstein 2014.11.22. 17:10:07

@Gamma Leonis: Az Origóból kirúgott ultralibsik megmondják a zorbánnak.

priceless

kvadrillio 2014.11.22. 17:25:15

Ennyit kereshet havonta

A fenti két címe alapján Schmitt Pál havi jövedelme nettó 1 millió 844 ezer forint (1 424 000 + 420 000). Feltéve, ha nem számoljuk hozzá a korábbi olimpiai életjáradékot, mert akkor nettó 2,1 millió a jövedelme. E mellett a Horn-kormány volt diplomatájaként, négy éves külszolgálata, illetve a Kádár-rendszerben betöltött miniszterhelyettesi pozíciója után is jogosult lehet valamilyen zsíros állami nyugdíjra. Ha mindezekhez hozzávesszük volt Európai Parlamenti tagsága, illetve alelnöki tisztsége után járó kiemelt nyugdíját, és az ingatlankiadásból származó bevételét, akkor a doktori címétől plágium miatt megfosztott egykori államfő havi jövedelme - becsléseink szerint - elérheti a 2,4-3,4 millió forintot is.

....SZEGÉNY.....SZEGÉÉÉÉÉNY....SNITTTT PALIBÁÁÁÁÁÁCSIKA.....:)))))))

Bona Fides 2014.11.22. 17:29:53

@kvadrillio: Én is rá szavazok: "Csengess be hozzám jóbarát!"

Bona Fides 2014.11.22. 17:31:23

@sanyix: Miért? Feltétlenül beszélgetni akarsz egy bérkommentelővel? Egyébként nem ér rá szegény, máshol is dolga van. :))))))))))))))))))))

Bona Fides 2014.11.22. 17:32:52

@kvadrillio: Kósa felesége a pesti százmillás lakást kapta a titkárnőért cserébe?

Orbán Mutyin (törölt) 2014.11.22. 17:58:53

@jobbdemokrata: Nem demokrata vagy, hanem mocskos Orbán- bolsevik.

na4 2014.11.22. 18:40:15

Nincs kilábalás, nincs felemelkedés. Egyetlen megoldás van: menekülés.

Mr. Waszabi 2014.11.22. 20:23:32

Picit nem ártana gondolkodni. Mármint a saját egyszerű fejünkkel, ahelyett, hogy a politikusok irányított gondolatait próbáljuk magunkévá tenni - s akkor érdekes módon nyilvánvalóvá lesz az egyszerű megoldás. A demokrácia pont arról szól, hogy nem egy fentről vezérelt szisztéma, hanem néhány közös, minden szinten működő elv vezérli. Ezek közt az első, hogy a hatalom oszoljon meg, ne összpontosuljon. Minél több szervezet, tisztviselő között oszlik meg, minél kisebb szeletekre, hatáskörökre, annál nagyobb a kontroll, a visszacsatolás benne, így arányosan kisebb a tévedések, pláne a roszindulat érvényesülésének lehetősége. Az emberi társadalmakban ez az elérhető maximum, pont az ember milyensége okán. Az pedig régóta nem változott. Szóval, modern kor ide, ipari forradalom oda, azért még mindig az ó-görög demokrácia modell a legműködőképesebb. Minden ezzel ellentétes állítás csak politikusok érdeke, nem a plebszé, a választóké. Ennek mentén nyilvánvalóak Orbán hazugságai is a demokrácia működésképtelenségéről.

Mr. Waszabi 2014.11.22. 20:35:07

@kvadrillio: de azért lehetett volna jobb is. Ezt Kádárék is tudták, hisz '68-ban azért próbálták elindítani az új gazdasági mechanizmust - csak Moszkvában ezzel nem értettek egyet. Szóval,nem volt az olyan felhőtlen - nem is volt mindenkinek autója sem, sőt, a többségnek nem volt. Csak szólok, hogy ne kerekítsük a valóságot utólag sehová, ha nem akarjuk, hogy becsapjanak bennünket mások. Mert mások is az önámítás önállóan választott és kinyilvánított intézménye mentén csapnak be bárkit. Orbán is csak a nép kommunista félisten vágyára jelentkezett válaszként. Eleinte úgy is tűnt, hogy megfogták az isten lábát, csak később kezdték érezni a lábszagot. Aztán egy darabig rázták a fejüket, hogy neem, nem büdós az, hisz egy félistené nem lehet, gondolván, hogy csak az ő fejükben pattant ki ezen egyszerű benyomás. Mostanra egyre többen látják, hogy balfaszok voltak - csak hát a teendőket évek óta elintézetlenül halmozták, így most gyorsított tempóban kell elintézni az Orbán-kormányt és a sleppjét. Az ilyen gyorsításoknál persze előfordulnak balesetek, túlkapások, ez benne van a pakliban.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2014.11.22. 21:44:38

Sietni kéne, mert a furcsány már bejelntkezett az előrehozott választásra, amit nagyon szeretne megint elkúrni, meg az együttizé is tüntetni akar. A vágópetőfi se tudom mi a fasznak kavar. Illetve tudom.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2014.11.22. 21:51:42

Nem elfelejteni, hogy siker esetén lesittelni az összes retket, mert az elmeháborodott első országlása után is volt nagy hajjajj, aztán mégis visszajött, meg a másik faszkalap is úgy mondott le, hogy már akkor tudta, hogy vissza fog szivárogni. Egymást nem számoltatták el, mert mindegyiknek jól jön később a másik gecisége.

dr kíváncsivagyok 2014.11.22. 22:06:39

@kvadrillio:
én egy - egy milliárdot meghagynék nekik...

E.Katolnai 2014.11.23. 07:43:13

Az édeskevés, ha csak 'korrupció és politikusellenesek' vagytok, mert evvel nem érintitek a rothadó hal bűzös fejét: a plutokrata kapitalizmust! Ameddig Jamie Dimon, Soros, Koch-Brothers, Morgan-bankház a király, addig lehet köpködni a korrupciót, meg a magyar politikusokat, mert amíg a plutokrata királyság dominál, addig minden rohadt is fog maradni, különösen az olyan csóri országban, mint Magyarország. Addig marad a kizsákmányolás, a felemás modernizáció, meg a hamis mítosz.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.11.23. 08:47:51

@Larry Silverstein:
Akkor vegyetek fel a Kurucinfóba! Kellene a pénz! ;)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.11.23. 08:53:09

@E.Katolnai:
Marad a kizsákmányolás, ahogy Finnországban is! ;)

Bona Fides 2014.11.23. 09:30:28

@rockseiaXLL: Engem is aggaszt, hogy előbújt a barlangból a Kunczemaczi, megint kapálódzik már a túlmozgásos Feri és az Együtt is igyekszik rátelepülni a nyugdíjkassza-lopásra.

Vágó egészen más kategória.

unionista (törölt) 2014.11.23. 10:16:39

az elmúlt 25 év megmutatta, hogy magyarország szabad piaci viszonyok között nem tud modernizálódni. budapest, a dunántúl és a felvidék még úgy ahogy. de kelet-magyarországon mást kell csinálni. a "ló" szolnoktól keletre: "lú".

bölcsbagoly 2014.11.23. 10:21:28

Érdekes, a barom Bokrosra Butapesten több min t 200.000 orbánfóbiás balliibsi hazaáruló szavazott. S el vannak ájulva maguktól, hogy egy-egy külföldi pénzen szervezett szeanszukra ennek a tiz %-át összetudják trombitálni! Ők a nép! S a többi 9 millió kicsoda/micsoda?
Fletó 2016-ig elakarja kergetni a kormányt előrehozott választásokkal s közben együtt dalolgat Mr. Jóbaráttal együtt dalolgat a teljesen meghülyült Bitó lakásán s vérgőzös vágyakat ápolgatnak.

bölcsbagoly 2014.11.23. 10:30:09

Jellemző erre a bandára, hogy teljesen figyelmenkivül hagyják a tényeket:
Tegnap a pedagógus társadalom selejtje tartott bemutaót a z MTA előtti téren.
1. vajon hány s mekkora fizetésemelésel lennének elégedettek és kezdenének el végre tevékenykedni is?
2. hogy fér rá a pofájukra azért a SZERSÁ-ért tüntetni, amely hazudott, csalt (kétszer annyi tanulóért vetek fel fejpénzt, mint amennyit beiskoláztak, 23 "tanárukból" 18-nak nem volt képesitése, nem fizették a rezsit, stb)
3. Miért állnak ki tudás nélküli érttséágizettek dömpingje és a diplomagyártás mellett?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.11.23. 10:49:54

@unionista:
Nem voltak itt se szabad, se piaci viszonyok. Mert például a cukorgyárainkat se azért kellett felrobbantani, mert nem voltak versenyképesek.

nu pagagyí 2014.11.23. 12:42:46

Élni kellene a formálisan megmaradt jogokkal. Számon kell kérni egyenként, választókörzetenként a választott képviselőket, miért szavaznak rendere választóik érdekei ellen. A számonkérés durva legyen, hogy minden szavazásnál kénytelenek legyenek mérlegelni, a lehetőségét is el kell venni, hogy pártjuk mögé bújjanak.

nu pagagyí 2014.11.23. 12:56:01

@bölcsbagoly: Stílusodból és mondanivalódból megállapítható, hogy tényleg került ki selejt a korábbi oktatási rendszerünkből. Vagy a tanáraid voltak gyengék, vagy a munkadarab volt eleve hibás.

bölcsbagoly 2014.11.23. 12:56:09

@nu pagagyí: aha, s ezt a csodamódszert miért nem vezették be 2002 után?

bölcsbagoly 2014.11.23. 12:57:12

@nu pagagyí: jellemző ballisi atitüd: nem a hozzászólást elemzi, hanem a hozzászólót támadja a személyében!

panelburzsuj 2014.11.23. 14:29:54

@raczsandor:
A mérsékeltövi répacukor alapból nem versenyképes a trópusi nádcukorral szemben.

Az egész európai cukortermelés egy vámvédett, ergo a vámvédelmet biztosító hatalom által tetszőlegesen "adományozható" kvótákból felépülő "piac". Évtizedek óta ez a helyzet.

Hogy egy mesterségesen lélegeztetett monopóliumból ki mekkorát hasít ki, azt nem nevezném "piaci vezérlésnek". Az kőkeményen politikai alku eredménye - és a mi lobbistáink ennyit értek el.

unionista (törölt) 2014.11.23. 15:16:24

@raczsandor:
az alapprobléma a szabad piaccal, hogy a termelők globális versenynek vannak kitéve. a kereskedők lokálisnak.

unionista (törölt) 2014.11.23. 15:25:47

@panelburzsuj:
alkalmazott matematika első lecke, optimális termékösszetétel. a rendelkezésre álló megújuló erőforrásokból a piaci árak ismeretében milyen termékeket állítsunk elő úgy, hogy a nyererség maximális legyen. a kvótákat elvben lehetne számítani.

panelburzsuj 2014.11.23. 15:45:29

@unionista:
Hogyne.

A félmilliárdos Unió cukorigényét egy fél Magyarországnyi területen meg lehet termelni.

És innentől játszogathatsz a matekoddal a homokban, hogy ebből mennyi jusson a franciáknak, románoknak, magyaroknak.

unionista (törölt) 2014.11.23. 16:14:08

@panelburzsuj:
ez egy kombinatorikus optimalizáció. mohó algoritmus vezérli. mátrix-szerű terepen kellene játszani. nem az országok, hanem a poliszok szintjén.

panelburzsuj 2014.11.23. 16:28:17

@unionista:
Az Európai Egyesült Államokban talán majd úgy játsszák.

Az acsargó nemzetek Európájában meg vámháborúkkal.

A kettő közötti senkiföldjén meg politikai alkudozással.

(Szóval én nem azt vitatom, hogy ne lehetne a természeti erőforrásokhoz sokkal inkább passzoló, és így összeségében olcsobb, sőt környezetkímélőbb agrárszerkezetet kialakítani Európában - hanem azt, hogy az ilyen irányú számítgatásoknak bármiféle hatása lenne ténylegesen megvalósuló osztozkodásra. )

unionista (törölt) 2014.11.23. 16:50:48

@panelburzsuj:
szerintem az unióban a megyék szintjén mindenki azt csinál, amit akar. kötelezettségszegési eljárást országokkal szemben lehet indítani. a régiós statisztikát összesítik. és a gyakorlatban senkit sem érdekel, hogy azon belül mi történik.

panelburzsuj 2014.11.23. 17:07:00

@unionista:
Látatlanba megmondom neked, hogy a politikai huzivoni eredményeként megmaradt egyszem kaposvári cukorgyárba olcsóbb Somogy-Tolna-Baranyából beszállítani a kialkudott répakvótát, mint a Hajdúságból, vagy Békésből.

Ettől persze még rugózhatunk azon, hogy ha ha nem pont így lenne, ahogy van, akkor mennyivel is lenne más - de elárulom, hogy egyre lanyhul az érdeklődésem a "ha én teremtettem volna a világot" típusú "magyarázatok" iránt.

unionista (törölt) 2014.11.23. 17:43:51

@panelburzsuj:
ki akarja a terményt kaposvárra szállítani? az alföldön a parasztok azt gondolják, hogy tiszántúlon kabát, délvidéken sarkadot újra meg kellene nyitni. a megyegyűlés egyszerű többséggel dönt.

unionista (törölt) 2014.11.23. 17:54:27

@panelburzsuj:
lenyelte a blogmotor a kommentet. szóval az alföldön a parasztok azt mondják, hogy a tiszántúlon újra nyitnák kabát, a délvidéken sarkadot. ezeket oldja meg a megye. és ha 100 emberből közel 100 ezt gondolja, akkor például ezt kellene megoldani. számos kérdésben politikai konszenzus van. csak az szinte mind helyi ügy.

panelburzsuj 2014.11.23. 18:15:16

@unionista:
Megnyitás előtt azért nem ártana legalább benyitni.

Már ahol egyáltalán van hova. Mert Sarkadon a gyárat ugyan leszerelték, de az épületek egy része még megmaradt, de Kabán még azok se.

panelburzsuj 2014.11.23. 18:29:13

@unionista:

"Persze a tevékenység felhagyása után a gyárat is alkalmatlanná kellett tenni a további cukorgyártásra – ez az épület lerombolását jelentette. A pénzből pedig, amit a gyárak kaptak, a répatermesztőkhöz is jutott, plusz még közvetlenül az Unió is támogatásban részesítette őket, amennyiben növényváltást hajtanak végre.Tonnánkénti kivont kvótára közel 66 ezer forintot kaptak a gazdák, emellé pedig még hozzájött az uniós árcsökkentés miatti jövedelemkiesés 64,2 százalék kompenzáció formájában.

A rendelkezésre álló adatok szerint a kabai cukorgyár tulajdonosa 23 milliárd forint kompenzációt kapott azért, mert 2007 év végéig bezárta az üzemet, és a birtokában álló 109 ezer tonnás kvótát leadta az uniónak.

Utoljára a szerencsi gyár bezárása történt meg 2008 tavaszán. Ekkor a kormány próbálta ezt megakadályozni azzal, hogy a termelőknek ajánlatott tett a répatermesztés folytatása érdekében, akik mégis inkább az uniós összeget fogadták el, melyet a tevékenység felhagyásáért adtak. "

www.mfor.hu/cikkek/Az_unios_penzek_okozhattak_a_magyar_cukorgyarak_vesztet.html

panelburzsuj 2014.11.23. 18:34:47

@unionista:

Szóval a cukorrépát tényleg termelők letették a voksot: inkább a lelépési pénzt kérik, mint a jogosultságot.

Kibicek persze ettől még száz százalékban egyetérthetnek abban, hogy a játékosok rosszul játszanak.

unionista (törölt) 2014.11.23. 18:58:59

@panelburzsuj:
csakhogy senki sem veheti el tőlük örök időre a jogokat. és a parasztok azt mondják, hogy ha kell, akkor kilépnek az unióból. felmarkolják a pénzt. és a következő ciklusban ki kellene lépni. na most persze az nem racionális. de a szabadságharcot kell folytatni. szóval nincsenek ezek a szabályok kőbe vésve. ez megint az mszp és a kisz vonal gondolkdása.

panelburzsuj 2014.11.23. 19:18:47

@unionista:
Valahogy nem látom realitását, hogy a répaszabadságharc - (és a vele járó cukordrágaság... ) - le fogja nyomni azt mintegy egymillió keresőt, aki vagy itthon, vagy külföldön abból él meg, hogy Magyarország nem egy autark répacárság státuszára törkszik, hanem a világ leggazdagabb régiójának peremén BELÜL igyekszik megkapaszkodni.

unionista (törölt) 2014.11.23. 20:46:41

@panelburzsuj:
tisztántúlon biztosan lenyomja.

debrecen megyei jogú város mondja azt a püspökladányi kerületnek, hogy építsenek cukorgyárat kabán. mondja meg, hogy mennyit kellene termelni. és az áru minőségtől függően mennyit tudna fizetni. és ebbe az ügyletbe bekapcsolódhat a többi város. összeállhat a megye, vagy akár a régió. tulajdonossá válhatnak a kabai cukorgyárban. alapesetben legyen non-profit a gyártás. a városi bankok non profit módon hitelezzenek. az összes cukor menjen a közraktárba. ez eddig olyasmi, mint a szocializmus. valójában egy (posztmodern) feudalizmus.

innentől kezdve (premodern) kapitalizmus. a védett piacba szállhat be valaki, hogy gyártana prémium terméket. összekeverné a prémium minőségű cukrot, lisztet, vajat, tojást és gyártana kekszet. hozna be kakaót vagy vaníliát. keverne puncsot. nádcukor ahhoz kell, hogy legyen rum. de lehet, hogy csak a melaszt kellene behozni. mert lepárolni tudunk. a rum érleléséhez tölgyfahordót szükséges tölgyfahordót is el tudjuk készíteni. na most én értem, hogy puerto rico rabszolgái ezt olcsóbban csinálják. de esetleg nem kellene puerto rico szintje alá süllyedni. hanem azt mondani, hogy csak annyi árut hozunk be az antillákról, amennyit kivisznek innen. különben extra jövedéket kell fizetni.

ezt országos méretekben nem lehet meglépni. nem azért, mert az ország ehhez túl nagy. hanem azért, mert a populáció országos méretekben széttart. a tiszántúlon, a délvidéken és erdélyben még mindig ez a kantonizálódó "keleti-svájc" az egyetlen lehetőség. 100 éves elképzeléseket kell újra elővenni. és az 500 éves reformációt kell hozzákapcsolni. észak-magyarország kapcsolódjon össze a tótokkal. a dunántúlt vegye meg ausztria.
süti beállítások módosítása