Politikai mesetár

Politikai mesetár

A rendszer igazsága

2015. február 23. - raczsandor

Miután a rendszer egyik hű katonája „coming-outolt” kialakult egy kisebbfajta botrány. Ez persze megint csak műbalhé, hiszen azok, akik épp most a jobboldal őszödi beszédét vizionálják, továbbra se veszik észre, hogy reakcióik tökéletesen megfelelnek a rendszer céljainak. A katona tehát jól harcolt.

A hatalmi rendszer legfontosabb célja ugyanis még mindig az, hogy a saját válságjelenségeit a rendszer fennmaradását tápláló energiává transzformálja. Ezt a célt szolgálja a mesterségesen generált „őszöd várás” is. Őszöd lényege ugyanis éppen az, hogy nem várni kell, hanem csinálni.

A rendszer kiagyalói pontosan tudják, hogy csak addig érezhetik magukat biztonságban, amíg ellenfeleik mást se csinálnak, mint hogy a rendszer bukásának jeleire várnak. Ezt a várakozó magatartást generálják az olyan „eszmefuttatások” is melyek úgy tálalják a politikai gyakorlat legegyszerűbb igazságait is, hogy az csak elutasítást válthasson ki. A politikai igazság rendszerkonform tálalását nevezik machiavellizmusnak.

Márpedig a rendszer nem akarja, hogy ellenfelei bármit is tanuljanak tőle. Aki ugyanis tanul az egy idő után asszimilálja az új ismereteket, vagyis átalakul, alkalmazkodik, fejődik. Ezért van szükség egy olyan politikai színház fenntartására, amiből semmit se lehet tanulni.

A jelenlegi uralkodók által gyakorolt machiavellizmus lényege, hogy a politikai hatalomért harcolni kell, és a harc eszköze a valóság(érzékelés) átalakítása. Minél könnyebb félreérteni és a rendszer katonáinak megbélyegzésére használni ezt az alapigazságot, annál nehezebb megérteni azt benne rejlő morális üzenetet, ami mindenkihez szól. Miért kell harcolni a hatalomért és ehhez miért kell átalakítani a valóságot? Többek között azért, hogy ne kerülhessünk a jelenlegihez hasonló helyzetbe.

A jelenlegi helyzet visszásságának egyik fő oka ugyanis nem más, mint hogy a hatalomra aspiráló oldalak egyike valójában nem küzd meg a hatalomért, és ezért nem hajlandó, de nem is képes a valóság átalakítására. A harmadik magyar köztársaság egyik legtragikusabb fejleménye éppen az volt, hogy abban csak egyetlen harci gépezet alakult ki, ez pedig a jobboldalé. Persze más hatalmi organizmusok is léteztek és léteznek, de ezek harckészsége igencsak korlátozott.

Mindez annak köszönhető, hogy a harmadik köztársaság hatalommal rendelkező szervezetei jórészt a kommunista korszak ellenkultúrájából nőttek ki. A „régi rend” összeomlása aztán kitermelte azt az illúziót, hogy a rendszer ellenzői harcolták ki a „váltást”. Küzdeni persze valóban küzdöttek érte, és ez igencsak dicséretes, de ez nem volt igazi politikai küzdelem, a rendszer leváltásában nem lehetett szerezni tényleges politikai tapasztalatokat.

Ebből következett az is, hogy a választásokon győztes elitcsoportok a legtöbb esetben csak elődjeik hibáinak köszönhették a hatalmukat. 1994-ben, 2002-ben és 2006-ban a valóság éppen úgy alakult, hogy a baloldalé lehetett a hatalom. Ezzel szemben 1998-ban, 2010-ben és 2012-ben úgy alakították a valóságot, hogy ne a baloldalé legyen a hatalom.

A rendszer hívei szerint a machiavellista alapvetésből, vagyis a hatalomért folytatott harc erkölcsi kötelességéből az következik, hogy csak az uralkodhat, aki képes megszerezni a hatalmat. A baloldal elutasítja ezt az erkölcsi elvet. Ez elvileg szép dolog, de egy olyan megfontolás is motiválhatja, hogy szerintük az is jogosult az uralkodásra, aki nem képes megszerezni a hatalmat.  Sokan éppen azt tekintik az uralom erkölcsi alapjának, ha valaki csak felemás módon tud harcolni a hatalomért. Vannak, akik éppen abban látják a demokrácia, vagyis a népi felhatalmazás lényegét, hogy a nép önállóan, mindenféle külső manipulációtól függetlenül dönt. A hatalmat eszerint nem kiharcolni kell, hanem kiérdemelni.

Korrekt értelmezés, de felveti a kérdést, hogy kik azok, akik kiérdemelhetik a nép bizalmát. A fentebbi értelemben vett demokratákat jórészt az a meggyőződés vezeti, hogy azok, akik felépítették a régi rend ellenkultúráját és ez a teljesítmény a régi rend hatalmának jogos örököseivé teszi őket.* Jórészt ez az örökös szemlélet az, ami megakadályozza, hogy a baloldal alkalmazkodjon a jelenlegi helyzethez, vagyis harci gépezetté alakuljon.

A jelenlegi rendszer felszámolásához arra lenne szükség, hogy a rendszerellenes szervezetek „újrahuzalozzák” önmagukat, de ez teljesen ellentétes az örökölt pozíciók birtokosainak érdekével. Ez az oka, hogy az „antipolitikus” hálózaton belül csak pozícióharcok vannak, a paradigmaváltók pedig kénytelenek megelégedni az ellenzék ellenzékének helyzetével. Pedig az aktuálisan uralkodó harci gépezet is csak úgy jöhetett létre, hogy létrehozói szembefordultak eredeti közegükkel és elindították a mindmáig egyoldalú politikai harcukat.

A helyzet paradoxona tehát az, hogy éppen a rendszer ellenfelei teszik kizárólagossá a rendszer igazságát. Mivel nem hajlandóak elfogadni azt, újraértelmezni se tudják így hozzájárulnak, hogy változatlan formában érvényesüljön.



* Az ellenkultúra felépítésében való részvétel persze lehet utólagos konstrukció is. Erre az utódpárt Mszp  „reformista” előtörténete a legszebb példa.

A bejegyzés trackback címe:

https://raczsandor.blog.hu/api/trackback/id/tr27207337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2015.02.23. 12:52:04

"A rendszer kiagyalói pontosan tudják, hogy csak addig érezhetik magukat biztonságban, amíg ellenfeleik mást se csinálnak, mint hogy a rendszer bukásának jeleire várnak."

Úristen, mekkora mondat! Ha javasolhatom, emeld ki minimum Heading 3-assá! A többi ehhez képest majdnem fölösleges :D

De azért mégsem az. Például azért felvet pár kérdést - úgy látszik, hagyomány, hogy belekössek az általad megalkotott ellentétpárokba.

Ha valaki kiharcolja a hatalmat, azzal nem épp, hogy kiérdemli? Ám amikor valaki kiérdemli a bizalmat, az nem politikai harc? A hatalom megszerzése, a hatalmi harc nem éppen a bizalom megszerzése? Mert azért meg kell kérdeznem azt is: ha a baloldal valóban azt gondolja, hogy a hatalmat/bizalmat ki kell érdemelni, akkor mivel érdemli ki?

nevetőharmadik 2015.02.23. 13:19:44

A másik dolog, ami miatt csodálatos a tételmondatod, hogy rámutat: nem a rendszerrel kell foglalkozni. Az egy szál Paks 2-t leszámítva (mivel az hosszú évtizedekre határolja be Magyarország mozgásterét politikai és gazdasági szempontból) tökéletesen irreleváns, hogy a Fidesz mit csinál.

A vasárnapi boltbezárás, a menekültügy, vagy éppen a ságváris mizéria, a netadó, stb. valójában nem olyan ügyek, amikre érdemes energiát vesztegetni. Csak a jövőbeni alternatív rendszer felépítésén és annak kommunikálásán érdemes dolgozni, mert ha az elég jó, akkor pár nap alatt fogja megdönteni az EGÉSZ Fidesz-rendszert, ahelyett, hogy a hatalom által kijelölt, de a hatalom lényegét nem fenyegető csatácskákban élje ki önmagát.

Ez, hogy a jövővel kell foglalkozni, kicsit kapcsolódik az "örökös" témához. A magyar politikai aktorokra nagyon jellemző, hogy valamiféle múltbeli dologra való hivatkozással örökösként próbálják legitimálni magukat. (Például ki nem akar gyökeret verni '56 hagyományában?) De ezzel el is árulják magukat: nincs olyan jövőképük, nincs olyan politikai ajánlatként felmutatható koncepciójuk egy működő rendszerre, ami legitimálná a hatalmi törekvéseiket. Ha lenne ilyen, akkor nem kellene 25-60-150 évre visszamenőleg keresgélni a legitimációs forrásokat. És ez alapjaiban kérdőjelezi meg a létjogosultságukat. Mármint persze, hogy létezhetnek (szabad ország!), csak hát akkor minek?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.02.23. 15:22:24

@nevetőharmadik:
Kétféle modellje van annak, hogy miképpen lehet kiérdemelni a hatalmat.
A baloldal jórészt a hatalomban eltöltött évek során felmutatott teljesítménye alapján gondolja az hogy megérdemli a vezető pozíciót. Ezért volt hatalmas ön-tökön szúrás arról beszélni, hogy "négy évig nem csináltunk semmit". Naná hogy erre harapott rá a jobboldal, hiszen jól ismerte a baloldal önképét és az mindenképpen meg akarta ingatni.
Ehhez képeset a jobboldal legitimációja azon alapul, hogy övéké a valódi erő. 2002 óta folyamatosan ezt az erőt fitogtatják. Naná, hogy Gyurcsány ezt a képet rombolta tudatosan a miniszterelnök jelöltek 2006-os vitájában.
Az erő fitogtatása vagy az erő illúziójának lerombolása politikai harc. A korábbi teljesítmények felemlegetése inkább a szakmai viták jellemzője.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.02.23. 15:24:45

@nevetőharmadik:
Egyetértek!
Az ellenzéknek max. a korrupciós ügyekkel kell foglalkozni, de ezen túl leginkább a saját szervezetének újraformálásával és egy valódi jövőkép kidolgozásával kellene foglalkoznia.

nevetőharmadik 2015.02.23. 15:48:39

@raczsandor: Árnyalnám, megjegyezve azért, hogy igazat írsz. A Fidesz legendájában szintén központi szerepet játszik (vagy játszott 2010-ig) a '98-2002-es "jó kormányzás". Annyira, hogy még a baloldaliak közül is sokan elfogadják referenciaként, hogy akkor még milyen más volt a Viktor.

A másik oldalról pedig - bár kétségkívül ez a baloldali retorika fő fegyvere (lásd "Tudjuk, merjük, tesszük", "a szakértelem bolsevista trükk", "szakértői kormány", stb.), ám a _valóságban_ a felmutatott és a választópolgárok által az életben megtapasztalt teljesítmény bizony nem elegendő a bizalom elnyeréséhez (ld.: négy évig nem csináltunk semmit, ami persze Orbánék újabb működésével összehasonlítva teljesítmény szempontjából egyenesen bismarcki zsenialitás).

Mondjuk ha tényleg lenne mögöttük értékelhető teljesítmény, ez működő módja lehet a bizalom megszerzésének (vö. "bizalmat szavaz" kifejezés használata a parlamenti választások körül). Bár az értékelhető teljesítmény inkább az újraválasztás esetén működik, mint érv.

És ilyen szempontból találkoznak is az erő-erőtlenség a teljesítmény-nemcsináltunksemmit meggondolások. Végül is a Fidesz megválasztásában az erő ígérete azt is jelentette, hogy megcsinálják azt (teljesítmény), amire a béna szocik nem voltak képesek.

Lexa56 2015.02.25. 12:30:07

A magam részéről nem örülnék ha csak harci robottá alakult géépezetek válthatnák le FIDESZ-t, mert azzzal semmit nem nyernénk, csak lenne még egy Leviathánunk.

unionista (törölt) 2015.02.25. 15:50:36

orbán kormányzásban semmiféle következetesség nincs. a politikát pillanatnyi hatalmi érdekek vezérlik.

azt állítod, hogy egy ilyen diszkrét, sztochasztikus folyamatban tanulás nem lehetséges. csakhogy ennek az állításnak majdnem az ellenkezője igaz. orbán nem tud tanulni a saját hibáiból. ez rendben van. de a magyar társadalom az elmúlt öt évben többet tanult a közéletről, mint azt megelőző két évtizedben. ez a tudás rendszertelen. mint minden intenzív tanulási folyamatban.

aki orbán kormányzására egy kicsit is nyitott az a magyar néplélek rezdüléseit érezhette meg. ez olyasmi, amit a cigányok a falusi lakodalomban kihoznak a násznépből. ennek a célja, hogy az emberek érzelmileg összehangolódjanak. egy ilyen folyamatban az entrópia folyamatosan növekszik.

az elején még minden a helyén van. a menyasszonyt napokig készítik elő. azért, hogy minden lokni, masni, bokréta a helyén legyen a zsidókeresztény és a polgári szertartáson. ott még rendszerint minden rendben van. bár azért akadnak véletlenek. aztán a népek rendszertelenül vonulnak ki a templomból. ezt követi a vacsora. annak is van azért valamilyen rendje. éjfélkor a menasszonytánc. utána lambada, hafana. a népek próbálnak valamilyen primitív táncsorba beállni. ez a "vonatozás". de az még nagyobb káoszt teremt. összevissza borogatják a székeket és az asztalokat. a kulturált zsidókeresztény templomi esküvőtől indulunk és a rendet felülírják a cigányok. azért, mert ez a közakarat. ez a demokrácia.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.02.28. 14:25:46

@Lexa56:
Akkor mi lenne a megoldás?
Hogyan számolnád fel a Leviathán uralmát?
Van esély a végérvényes elpusztítására?

Szerintem nincs.

Arra viszont van esély, hogy több Leviathánunk legyen, akik aztán sakkban tartják egymást. Ezt a helyzetet használhatja ki a kulturális elit arra, hogy fokozatosan civilizálja az egymással küzdő harci gépezeteket.
Ehhez persze a kulturális elitnek is át kell alakulnia. Fel kell adnia az "örökös" szemléletét és az abból következő törzsi villongásokat.

panelburzsuj 2015.02.28. 16:14:06

@raczsandor:
Kicsit sok a képes beszédből.

Egy Leviátán van: az államgépezet - és ennek hátán szeretne minden Levi lovagolni.

Hogy 2-3-4 esélyes aspiráns van-e, az csak annyit módosít, hogy sűrűbben lökdösik-e le egymást a nyeregből. Netán ketten-hárman is fölcsimpaszkodnak egyszerre - ld. még koalíció.

Lexa56 2015.02.28. 20:35:16

Az én szememben a Te megoldásod technicista, a Te szemedben az ln hozzáállásom idealista és nem vezet sehová. Számomra az egyén üdvössége fontosabb, mint a társadalom egészének amúgy i s kérdéses javítgatása egyfajta technikai módszerrel. Az egyik ugyanis lehetséges az erkölcsi elvekhez való maximális ragaszkodással és az ahhoz való hűséggel (még akkor is ha ezerszer is elbukik benne az ember), a másik a világ jelenlegi állapotában nem. Én nem tudok és nem akarok semmi olyan cél elérni, ami csak erőszakkal, csalással, becsapással érhető el és tartható fenn. akkor inkább kimaradok belőle.

unionista (törölt) 2015.03.01. 00:11:50

@panelburzsuj:
most a délszláv kultúra van soron.
a zsidókeresztény köztársaság (res publica) után következett a cigányok elsőbbsége (principatus). ha ez a játszma folytatódik, akkor most a délszlávok uralma (dominatus) következik. már fellázadt a balkáni despota simička. orbán kijölt keleties utódja лазар herceg, nyugatról bejelentkezett navračić. az orbán utáni időszakot alighanem a délszláv politikai kultúra dominálja.

explanatus 2015.03.01. 06:52:16

„a várakozó magatartás” egy tökéletesen felépített csapda, melyet csak egyféleképpen lehet elkerülni. Nem várni a következő „csepegtetett” érzelemkitörésre, hogy őáltaluk kontrolláltan és csak az őáltaluk megengedett mértékben háborodjunk má' megint fel valamin, hanem egy ettől teljesen független úton elindulni érintkezési pontok nélkül. Így csapdába terelés kifeszített hálói elkerülhetők. Meg elég volt már a sok ál-harcból meg a számtalan - - nem leszünkből- - meg elég volt már ebből az egészből.

unionista (törölt) 2015.03.01. 09:24:39

@raczsandor:
a fidesz '10 egy balkán párt, amiben a cigány, a délszláv és a szefárd zsidó kultúra keveredett össze. ez a csoportosulás kezd el széthúzni. ezt hívod úgy, hogy "kupleráj". szerintem ez "lakodalom".

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.03.01. 15:46:12

@Lexa56:
Lehetséges az erkölcsi alapú kimaradás, de felvet két kérdést.
Mennyire érték a kimaradás, ha csak addig lehetséges amíg megengedik?
A kimaradás nem szolgálja-e a zsarnoki hatalom érdekét? Ha igen, akkor az -erkölcsi elvekhez való ragaszkodás akár káros is lehet.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.03.01. 15:47:01

@unionista:
Hívhatjuk akár karneváli állapotnak is.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.03.01. 15:54:40

@panelburzsuj:
Azért talán mégiscsak jobb a bárányoknak, ha inkább egymás torkát harapdálják a farkasok.

Lexa56 2015.03.01. 16:21:04

@raczsandor: számomra mindig egy kérdés van: mi jelent nagyobb bűnt? A kimaradás számomra nem semleges kívülállást jelent, hanem a rendszer tagadását - felvállalva annak minden következményét. Mér a kommunista időkben sem hittem a "majd belülről bomlasztunk" típusú érveknek, bár elismertem annak létjogosultságát. Számomra nem járható.

panelburzsuj 2015.03.01. 16:24:19

@raczsandor:
Téged a Rogán harapdál vagy a nyugdíjjárulék?
süti beállítások módosítása