Politikai mesetár

Politikai mesetár

Jobboldali érv a melegházasságért

2015. július 09. - raczsandor

Lehetséges? Persze, ráadásul elég kiindulni a melegházasság elleni jobboldali érvelés egyik tipikus példájából. Eszerint a homoszexuális párkapcsolat a deviancia egyértelmű jele, ezért maximum egy szubkultúra részeként tolerálható, de nem tehető társadalmilag elfogadott és kívánatos normává. A melegek házasodási jogának megadása – alkotmányos jogegyenlőség ide, alkotmányos jogegyenlőség oda – viszont pontosan ezzel a következménnyel járna. Kívánatossá tenné azt, amit csak tűrni lehet, és ezzel tönkretenné a többségi társadalom „normális” értékrendjét. „A négy fal között azt csinálnak, amit akarnak, de ne reklámozzák.” Kissé cizelláltabban megfogalmazva ez a gondolatmenet úgy rekonstruálható, hogy a homoszexuális párkapcsolat olyan deviancia, amit tolerálni ugyan lehet, de nem emelhető olyan rangra, mint a heteroszexuális házasság. Ha mégis így teszünk, azzal megcsúfoljuk a házasság szent intézményét, és végső soron leromboljuk annak tekintélyét.

A melegházasság elleni érvelés kulcsfogalma tehát a házasság, mint intézmény tekintélye. Ezen a ponton érdemes feltenni azt a kérdést, hogy miből is ered ez a tekintély. A választ sok esetben a jobboldali érvelők se tudják egészen pontosan megfogalmazni. Ez persze nem meglepő, hiszen sokféle értelmezés lehetséges. Az egyik szerint például a házasság intézménye szükséges a közösség reprodukciójához és erre csak a heteroszexuális házasságok képesek. Ez az elképzelés több szempontból is vitatható. Hogy mást ne mondjak nem nagyon hallottam még olyan házassági fogadalmat, amely úgy hangzott volna, hogy „teljesítem a közösség reprodukciójához szükséges kötelességeimet”.

Ha jobban belegondolunk a házasság „reprodukciós értelmezése” egy viszonylag új keletű megközelítés lehet, hiszen a történelem legtöbb korszakában nem a születések számának csökkenése volt a társadalmi probléma, hanem éppen ellenkezőleg: a túlnépesedés.

De akkor mi lehet a házasság tekintélyének tradicionális forrása? Erre a kérdésre akkor kaphatunk választ, ha kicsit jobban elmélyedünk a tradicionális etikai gondolkodásban. Ennek lényege – persze végletesen leegyszerűsítve – az volt, hogy az egyénnek egész életében a benne rejlő erények kibontakoztatására kellett törekednie. Az volt a jó ember, aki élete végére érve elmondhatta magáról, hogy azzá vált, akivé képességeiből eredően válnia kellett. Ehhez a fejlődéshez természetesen társakra volt szüksége, mert a legtöbb erény csak a többi emberrel kialakított együttműködés keretei között fejlődhetett ki. Az erények kiművelését elősegítő együttműködési formák leginkább elterjedt és legtovább fennmaradó esete pedig a házasság volt.

A házastársak célja a háztartás feltételeinek a megteremtésére irányult, beleértve ebbe a gyerekek felnevelését és annak az anyagi háttérnek a megalapozását, amely a felnőtté vált utódokat is képessé tette a házasodásra. Ahhoz, hogy ezek a célok megvalósuljanak szükség volt a házasodó felek önként vállalt szexuális önkorlátozására, vagyis a házassági hűség megtartására. Ez nyilvánvalóan sok egyéni és társas erőfeszítést igényelt, de éppen ezek az erőfeszítések fejlesztették a házaspárok erényeit.

Ezek után nézzük meg, hogy milyen következményekkel járna a házasság tekintélyének tradicionalista értelmezésére az, ha engedélyeznék a melegek házasságát. Tételezzük fel a legrosszabbat. Azt, hogy aki meleg az valóban deviáns, szexualitása nem „normális” és ezért melegek házassága se vezethet normális eredményre. Tradicionális megközelítésben ez annyit jelentene, hogy egy homoszexuális ember „eltévelyedett”, bűnben él és ezért képtelen az erényei kiművelésére. Erre csak akkor nyílna lehetősége, ha elfojtaná a természetellenes vágyait. Kicsit sarkítva: a boldogtalan homoszexuális a jó homoszexuális. No de nem épp az lenne az értelme a melegek házasságának is, hogy az abban egyesülő egyéneknek vissza kell fogniuk a túláradó szexualitásukat? A melegek által önként vállalt szexuális önkorlátozás vajon nem okozna ugyanolyan erkölcsi nemesedést, mint az, amikor heterók küzdenek a házassági fogadalmuk megtartásáért?

Jobboldali perspektívából tekintve a kérdésre tehát azt is lehetne mondani, hogy a melegházasság engedélyezésének eredménye nem csak az lehetne, hogy az egész társadalom lépne a deviancia útjára. Az a végkimenetel se zárható ki, hogy a  - jobboldali nézőpontból - deviánsnak tekintett egyének rálépnek a „normalizálódás” útjára.

A bejegyzés trackback címe:

https://raczsandor.blog.hu/api/trackback/id/tr627610436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.09. 12:42:51

Találó a blog címe: Mesetár.

Bár amit itt leírtál, mesének is rossz. Te meg úgy vagy jobboldali, ahogy én nőként a római pápa.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.09. 12:44:11

Hoppá, csak az index címoldalán van Mesetár megadva a blog címeként. Azért találó.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 12:49:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Jobb híján magamnak kellett megkreálnom az igényes jobboldali ellenérveket. ;)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.07.09. 12:52:56

Ez paradoxon. Jobboldal = fidesz. Fidesz nem melegeskedik, sőthovatovább. Ergo nem létezhet ilyen jobboldali érv. Minden érv csak ballib gágogás lehet.

:-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.09. 13:07:52

@Rezsidémon vagyok, elveszem a munkádat:

Na igen, épp az előbb olvastam a Zindexen: index.hu/belfold/2015/07/09/jezus_is_elmenne_a_pride-ra/

"Jézus is elmenne a Pride-ra
A Keresztények a melegekért csoport szerint itt az ideje bocsánatot kérni az LMBTQ emberektől."

Azok a "keresztények", akik ilyeneket mondanak, úgy keresztények, ahogy a posztoló jobboldali, és az Új Testamentumot is max. hírből ismerik, de egy sort sem olvastak belőle. Addig OK, hogy Jézus megbocsájt a bűnét megbánó bűnösnek, na de hogy még bocsánatot is kérjen tőle... Megáll az ész és ácsorog.

Az meg, hogy elmenne a prájdra? Jó, lehet, hogy elmenne, de csak azért, hogy elzavarja őket a 3.1415926536csába, ahogyan a kufárokat is kizavarta a templomból.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 13:15:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Az meg, hogy elmenne a prájdra? Jó, lehet, hogy elmenne, de csak azért, hogy elzavarja őket a 3.1415926536csába, ahogyan a kufárokat is kizavarta a templomból. "
Jézus is indulatos ember volt, de arra is képes volt, hogy megfékezze az indulatait teljesen más nyelven szóljon a bűnösökhöz.
A baj az, amikor a magát kereszténynek valló ember meg se próbálja azt, hogy Jézust kövesse ezen az úton.

bbwd 2015.07.09. 13:15:58

túlnépesedés, mi? :) idióta

semmilyen érv nem szólhat az egyneműek házassága mellett!

Ad Dio 2015.07.09. 13:17:42

A nagy baj azzal van, hogy mindenki mindent kever és kombinál kedve és indíttatásai szerint.

- A melegek polgári házasságával a társadalom nagy része egyetért.
- A melegek gyermekvállalását a társadalom nagy része problémásnak tartja vagy nem fogadja el.
- Az hogy egyházak mit tekintenek házasságnak és mit nem, az egyházak belügye.

Sokat segítene a dolgokon, ha ezeket a kérdéseket elkülönítve kezelnénk és nem egy konglomerátumban.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 13:19:58

@bbwd:
"túlnépesedés, mi?"
Feltételezem nem sikerült értelmezni a kérdéses mondatot. :)

"semmilyen érv nem szólhat az egyneműek házassága mellett! "
Ez attól is függ, hogy kinek mekkora világot képes belakni az elméje. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.09. 13:21:57

@Ad Dio:

Egy másik blogban én is pont azt írtam, hogy nem nagy örömmel ugyan, de csak-csak lenyelném a homóházasság békáját, ám az ezzel együtt járó örökbefogadási jogot már nem. Sajnos azonban a kettő együtt jár, mert ha a homóházasságot egyenlőnek nyilvánítjuk a heterók házasságával, akkor ugyanazokkal a jogokkal is fog járni, örökbefogadási jog inkluzíve.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.09. 13:29:24

@raczsandor:

Jézus abszolút egyértelműen fogalmazott, amikor bűnnek nyilvánította a homoszexuális kapcsolatot. Ezt semmiféle okoskodással nem lehet kiforgatni és az ellenkezőjét kiolvasni belőle. Ilyeneket még Ferenc pápa sem mert mondani, pedig mondott már pár meredek, akár eretnekségnek is tekinthető dolgot. Főleg pedig nem úgy mondta, hogy arra vonatkozzék a pápai csalhatatlanság dogmája (ahhoz egy sor szigorú kritériumnak kell megfelelni).

Aki Jézust követi, az elítéli a bűnt, de szereti a bűnöst és próbál segíteni neki letérni a bűn útjáról. Azzal azonban nem segít neki, ha azzal áltatja, hogy a bűn nem bűn.

Nyilván aki nem hívő, annak mindez nem mond semmit, ám az ne is hivatkozzék Jézusra. :)

Traktoros lány 2015.07.09. 13:32:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Má mé'? Örökbe fogadnak egy helyes cigánygyereket (mást úgy sem kapnának), az meg majd jól megmarkecolja' őket... :D Két légy, egy csapás.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.09. 13:39:15

Igen. Én meg felvilágosult reformvegetáriánus vagyok. Szerintem az igazi vegetáriánus nem rekeszti ki a húsevést sőt ő maga is sok húst fogyaszt. Mert ő nyitott lelkű Európai modern vegetáriánus!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.09. 13:42:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A liberális Jézus Eleve nem tanít semmit mert ezzel kirekesztené azokat akiknek ez a tanítás nem tetszik. Kivéve persze a liberalizmus alapjait ezek kötelezőek.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 13:47:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Jézus abszolút egyértelműen fogalmazott, amikor bűnnek nyilvánította a homoszexuális kapcsolatot."
Kérhetek erre egy konkrét bibliai idézetet?

5perc 2015.07.09. 13:55:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Jézus abszolút egyértelműen fogalmazott, amikor bűnnek nyilvánította a homoszexuális kapcsolatot."
Nem olvastam végig a bibliát. Pontosan mit mond róla?

5perc 2015.07.09. 13:57:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Már csak az alábbi kinyilatkoztatásod (coming out?) miatt is kérdem:
"Azok a "keresztények", akik ilyeneket mondanak, úgy keresztények, ahogy a posztoló jobboldali, és az Új Testamentumot is max. hírből ismerik, de egy sort sem olvastak belőle. "

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.09. 14:01:57

@raczsandor: @5perc:

Olvassátok el a Bibliát, nem fog megártani.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.09. 14:02:30

Rossz a megközelítés.

Úgy teszel, mintha a házasság definíciója két ember kapcsolatáról szólna, ahonnan a heterok kitúrták a melegeket és nem engedik oda őket a tűzhöz.

Holott erről szó sincs.
A házasság fogalma definíció és hagyomány szerint egy férfi és egy nő kapcsolatának leírásáról szól. Van mögötte ideológiai maszlag is, hogy összetartozás, örök hűség fogadása, stb, de maga a fogalom az nő és férfi kacpcsolatát takarja.

A melegeknek ott az élettársi kapcsolat intézménye. Vagy találjanak ki maguknak más fogalmakat amik tetszenek neki.
Ha a házasság fogalmát kiterjesztjük a melegek kapcsolatának megjelölésére is, akkor megváltoztattuk a fogalmi definíciót a hagyományt, a szó jelentését.

Olyan mintha a barna hajúak besértődnének, hogy kirekesztették őket a szőke hajúak, és juszt is ahoz ragaszkodnak, hogy hívhassák magukat hivatalosan is szőkének.
De ennek semmi értelme, hisz ők nem szőkék.

Ahogy a meleghek sem lehetnek házasok.

5perc 2015.07.09. 14:03:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Egyszer te is belevághatnál, neked sem ártana meg. Akkor talán tudnád, mi van benne.

HaCS 2015.07.09. 14:04:51

@raczsandor:

Férfiúval ne hálj úgy, amint asszonnyal hálnak: útálatosság az.
3 Móz. 20,13., Róm. 1,24., Róm. 1,27.

5perc 2015.07.09. 14:06:40

@Trompf:
"A házasság fogalma definíció és hagyomány szerint egy férfi és egy nő kapcsolatának leírásáról szól."
Az "házasság fogalmát" mindenhol és mindig úgy értelmezik, ahogy a társadalmi viszonyok igénylik. Nem egy fix, abszolút fogalom. Gondolj pl a többnejűségre.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 14:08:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Na ne már!
Ha van ilyen Jézus idézet, akkor te biztos jobban tudod, hogy hol van.
Segíts már!

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 14:10:01

@HaCS:
De Jézusról volt szó és nem Mózesról, vagy Pálról.

5perc 2015.07.09. 14:10:10

@HaCS:
Aham, szóvel mégse Jézus mondta.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.09. 14:12:10

@5perc:

Az elmúlt 1000 - 1500 évben a tardíció, a hagyomány, a társadalmi viszonyok, és igényeknek megfelelően itt Magyarországon a HÁZASSÁG szót és fogalmat a férfi-nő kapcsolat leírására használta.
És semmi okát nem látom a változtatsának, nem látok okot a szó jelentésének a kiherélésére pár szánalmas ballib virnyákolásán túl.

5perc 2015.07.09. 14:13:46

@Trompf:
El kellene fogadni, hogy a keresztényseg előtt is volt és utána is volt/lesz házasság.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.09. 14:18:43

@5perc:

Mit jelentett a házasság szó a kereszténység elött ?
Tudnál pár linket összeszedni ?

Nem azt mondtam, hogy a házasság fogalma örökre azt fogja jelenteni amit eddig jelentett évezredeken keresztül, nevezetesen a férfi és nő kapcsolatát.

Azt mondtam, hogy nem látok oot a szó jelentésének a kiherélésére, a fogalom és jelentés gyökeres megváltoztatsára némi hiszti miatt.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.09. 14:22:18

@5perc:
Találtam kereszténység elötti útmutatást is:

mtdaportal.extra.hu/books/A_zsido_hazassagokra_vonatkozo_jogelvek.pdf
A ZSIDÓ HÁZASSÁGOKRA VONATKOZÓ JOGELVEK ÉS SZABÁLYOK A MEGFELELŐ RENDELETEKKEL és HATÁROZATOKKAL
..
A természet örök-törvénye kijelölte az emberiség létfen tartásának útját, a melyen a. természeti ösztön varázsa készteti haladni az embereket. Az Isteni bölcsesség a természet titkos erőit az egymássali való érintkezés folytonosságára állapítá» Ebben él minden e világon.
Két különböző nemnek kell egyesülni, hogy megfelelhessen a természet e rendeltetésének.
...

Alick 2015.07.09. 14:27:42

@5perc: az is lehet, hogy Jézus és az apostolok "összemelegedtek", csak ezt nem illett feszegetni.

Mk 14.51-52
Egy ifjú követte Jézust, meztelen testét csak egy gyolcslepel fedte. Amikor meg akarták fogni,
otthagyta a gyolcsleplet és meztelenül elfutott.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.09. 14:30:37

@Alick:

Ja hogy a Jézus és az apostolok buzik voltak..

Ez lenne a legújabb ballib érv a melegházasság mellett, és egyben a gondolat a homoszekszuáisok iránti tolerancia mementója ?

Alick 2015.07.09. 14:58:48

@Trompf: inkább arra, hogy az egyházak jópár kérdéshez képmutatóan álltak hozzá... "más szemében a szálkát is, a sajátban a gerendát sem"
Egyénként a homoházasság iránti vágyakozás eléggé ironikusan hangzik, amikor a hetero házasságok egyre inkább válságba kerülnek... és persze jó kérdés, hogy az ánuszvadászat tendenciája vajon hogyan egyeztethető össze a monogámiával? vagy az az igazi, egész életre szóló férfiszerelem lenne..?

Andy73 2015.07.09. 15:00:42

Röviden: fából vaskarika.
Hosszabban: az abnormális magatartás attól nem lesz normális, hogy legalizáljuk.
A homoszexuálisok harca persze érthető, hiszen sok ember számára a törvény jelenti a normát, még akkor is, ha nem tartják be azokat, lásd adóelkerülés vagy gyorshajtás..

Egyébként nem jobb- vagy baloldali kérdésről van szó.
Mások is megjegyezték már, hogy ez a tematizálás a baloldalnak se szerencsés, mert ezzel csak további szavazókat , sőt tagokat vesztenek, lásd pl. a volt DK-s háziorvost.

5perc 2015.07.09. 15:30:23

@Trompf:
Változó elfogadott szokások még előbbről:
"az Ókori Keleten belül Egyiptomban lehetett a nõknek a legjobb sorsuk. A fivér - nõvér házasság az elõkelõk divatja volt, s a fáraók is gyakran éltek vele."
www.kunsagi.com/szextortenet/okoriszex.html

Dr. Fred Edison 2015.07.09. 15:30:48

@Trompf: A tradícióra hivatkozni rendkívül olcsó érvelés. A hagyományok egyelőre még nem kötelező érvényűek senki számára, akkor sem ha 5, és akkor sem ha 5000 évesek. Vicces is lenne ha kitalálnák hogy így legyen, mert kinek a hagyományai válnának kötelezővé? Vagy mikori hagyományok? Keressünk teljesen megszűnteket is, vagy legyenek csak azok amik az éppen regnáló vezetésnek fontosak? Vagy mi van ha egyes emberek hagyományai ellentmondanak egymásnak? A hagyomány nagyon szép dolog, tartsa akinek kedve van hozzá, de ne akarjon másokat rákényszeríteni azokra, és erre hivatkozva beleszólni mások életébe.
Tehát a te hagyományod hogy csak heterók házasodjanak, semmi gond, nem is kell házasodjál veled azonos neművel. Másnak ez a hagyomány nem fontos, ő ha akar házasodhasson.
Valójában semmi értelmes ok nincs a meleg házasság ellen az ilyen "nekem nem tetszik", meg az "én hagyományom ezt nem engedi" szinten kívül, így indok sincsen arra hogy tiltsa az állam, és mivel nem is szabadna hogy ilyesmibe beleszólása legyen, eleve engedélyeznie sem kellene(csak lehetővé tenni). Ahogy te sem kéred az állam engedélyét ha cipőt szeretnél venni magadnak, másnak sincs szüksége se a te, se más engedélyére ahhoz hogy megházasodhasson.

Csatos Bambi 2015.07.09. 15:58:02

Ócska propaganda.

Sunyibbnál sunyibb módszerekkel próbáljátok mosni az emberek agyát.

De egy kérdésre még soha,s ehol nem kaptam választ:

Miért RAGASZKODNAK hozzá a homoszexuálisok, hogy az ő vagyonközösségre irányuló polgári szerződésük neve UGYANAZ legyen, mint a keresztényeknek az istenük előtt megtett egyházi fogadalmának a neve?

Miért nem jó nekik a másféle elnevezés?

5perc 2015.07.09. 16:10:48

@Csatos Bambi:
"Miért RAGASZKODNAK hozzá a homoszexuálisok, hogy az ő vagyonközösségre irányuló polgári szerződésük neve UGYANAZ legyen, mint a keresztényeknek az istenük előtt megtett egyházi fogadalmának a neve?"
Miért ragaszkodnak a heteroszexuális nem keresztények, hogy az ő vagyonközösségre irányuló polgári szerződésük neve ugyanaz legyen, mint amit tök véletlenül, mint egy mellékszálként a keresztények is használnak a sajátjukra? Az állam és az egyház szétválása, valamint a polgári esküvők óta ezek nem jó kérdések.

5perc 2015.07.09. 16:19:00

@Csatos Bambi:
Miért RAGASZKODNAK hozzá a homoszexuálisok, ...neve UGYANAZ legyen, mint a keresztényeknek az istenük előtt megtett egyházi fogadalmának a neve?
És miért ragaszkodnak hozzá a nem keresztény heteroszexuálisok?
Az állam és az egyház szétválása óta ezek értelmetlen kérdések. A házasság szó nem védett márkajel. Nem építő dolog egy köznév tulajdonvitáján keresztül rossz szándékkal más ember magánéletébe beleszólni. Idevehetjük a "család" szót is.

5perc 2015.07.09. 16:19:49

Bocs a dupláért.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 17:22:14

@Trompf:
Az örök hűség fogadalma csak ideológiai maszlag?

Csatos Bambi 2015.07.09. 17:22:54

@5perc:

"És miért ragaszkodnak hozzá a nem keresztény heteroszexuálisok?"

A nem keresztény heterókat senki nem kérdezte meg.

Mondjuk a buzikat se kellene.

Csatos Bambi 2015.07.09. 17:24:07

@Ad Dio:

"A melegek polgári házasságával a társadalom nagy része egyetért."

Feltéve, ha nem HÁZASSÁG a szerződés neve.

Csatos Bambi 2015.07.09. 17:26:28

@Ad Dio:

"Az hogy egyházak mit tekintenek házasságnak és mit nem, az egyházak belügye."

Ostobaság.

A HÁZASSÁG szó az egyházaké.

Már a hetero párok "polgári" szertartásához is az egyházaktól lopta el az állam a "házasság" szót.

Most meg még a buzik is el akarják lopni, hogy ezzel is gyalázhassák a vallásos embereket.

Csatos Bambi 2015.07.09. 17:28:23

@raczsandor:

Neked tulajdonképpen mi bajod van azzal, hogy Magyarországon a buzik a hivatalban nem "polgári házasságot", hanem élettársi szerződést köthetnek?

Nos?

Mi a bajod vele?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 17:33:36

@Andy73:
De akkor ezzel azt is mondod, hogy a házasságban nem lehetnek jobban az emberek.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 17:35:34

@Csatos Bambi:
Nekem személyesen semmi.
Ez egy gondolatkísérlet.
Ha feltesszük, hogy a házasságtól jobbá válnak az emberek, akkor ezt a lehetőséget a melegek elől se kellene elzárni.

Csatos Bambi 2015.07.09. 17:37:51

@Traktoros lány:

"Má mé'? Örökbe fogadnak egy helyes cigánygyereket (mást úgy sem kapnának), az meg majd jól megmarkecolja' őket... :D Két légy, egy csapás."

Azt te csak hiszed.

Előbb beleznék ki a cigánygyerek rokonai a két buzit a gyamügyessel együtt, aki odadta a buziknak a gyereket.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 17:38:19

@Csatos Bambi:
Talán azért mert nem csak a vagyonközösségről van szó, hanem a hűségesküről is, ami ugyanaz mint a normál házasság esetében.
Akkor meg miért ne legyen ugyanolyan társadalmi rangja, amit ugyanaz az elnevezés fejez ki.

Csatos Bambi 2015.07.09. 17:44:18

@raczsandor:

"nem csak a vagyonközösségről van szó, hanem a hűségesküről is"

Hűségesküről, mi?

Ki előtt? A közszolga előtt? Mire esküdnek fel? Az anyakönyvre?

Ne viccelődjünk már, kérem szépen!

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 17:52:59

@Csatos Bambi:
Szóval a házasságnak semmi köze a hűséghez?

Csatos Bambi 2015.07.09. 18:00:10

@raczsandor:

"Szóval a házasságnak semmi köze a hűséghez?"

A "polgári" "házasságnak" semmi köze a hűséghez. Te melyik bolygón élsz?

A "polgári" szerződéskötésre mindenki MAGA írhatja meg az "esküje" szövegét, ha ahhoz van kedve.

Ehhez képest a katkó szertartás esküje például így szól:

---
Én, M. M. esküszöm az élő Istenre, aki Atya, Fiú, Szentlélek, teljes Szentháromság, egy örök Isten, hogy N.N.-t, akinek most Isten színe előtt kezét fogom, szeretem. Szeretetből veszem el őt (megyek hozzá), Isten törvénye szerint feleségül. Hozzá hű leszek, vele megelégszem, vele szentül élek, vele tűrök, vele szenvedek, és őt sem egészségében, sem betegségében, sem boldog, sem boldogtalan állapotában, holtomig vagy holtáig, hitetlenül el nem hagyom, hanem teljes életemben hűséges gondviselője (segítőtársa) leszek. Isten engem úgy segítsen. Ámen.

---

EZ egy ESKÜ. Ezt kihívás betartani az ember élete végéig.

Ehhez képest az a majomkodás, ami a polgármesteri hivatalokban folyik, az egy szégyen. Már csak azért is, mert olyan emberek, akiknek semelyik valláshoz semmi közük sincsen, a vallási ceremóniákat majmolják vele.

Nem is gondolja a majomkodva megkötött "polgári" "házasságban" a hűséget komolyan senki.

Dr. Fred Edison 2015.07.09. 18:19:15

@Csatos Bambi: Sajna a középkorban még nem létezett a szerzői jog fogalma, viszont szerencsére ha létezett is volna mára már szabadon felhasználható lenne az egyház ezen szellemi tulajdona(tényleg, van rá valami bizonyíték hogy ők találták ki?), szóval el kell keserítselek, se a katolikus se más egyháznak nincs joga ahhoz hogy kisajátítsa. Intézmény szinten pedig van különbség az egyházi és a polgári esküvő között, így ahogy az állam nem szól bele az egyháziba, fordítva főként nem történhet meg. Egyébként nem tudom honnan veszed magadnak a bátorságot hogy a mi világi értelemben szent polgári esküvőnket majomkodásnak minősíted, ez az ateista vallás meggyalázása. Einstein és Darwin meg fog büntetni ezért.

Csatos Bambi 2015.07.09. 18:31:19

@raczsandor:

Na, előkerült egy teljes, párbeszédes esküszöveg-példa is:

--

Pap: Kedves jegyespár! Eljöttetek ide a templomba, hogy az Úr megpecsételje és megszentelje szívetek szeretetét, egyházának szolgája és a hívek közösségének színe elõtt. Krisztus Urunk bõséges áldását adja erre a szeretetre. Egy külön szentség kegyelmével gazdagít és erõsít meg titeket, hogy kölcsönös örök hûségben vállalni tudjátok a házastársak szent kötelességeit. A házasság szentségének méltósága õszinte szándékot kíván tõletek. Feleljetek ezért az Egyház kérdéseire!

Pap: N., megfontoltad-e Isten elõtt szándékodat, és szabad elhatározásból jöttél-e ide, hogy házasságot köss?

Võlegény: Igen! vagy Megfontoltam és szabadon jöttem! vagy Szabad elhatározásomból jöttem!

Pap: Ígéred-e, hogy leendõ feleségedet tiszteled és szereted, amíg a halál el nem választ benneteket egymástól?

Võlegény: Ígérem!

Pap: Elfogadod-e a gyermekeket, akikkel Isten megajándékozza házasságtokat?

Võlegény: Elfogadom! vagy Elfogadom õket!

Pap: Ígéred-e, hogy Krisztusnak és az õ egyházának törvényei szerint neveled õket?

Võlegény: Ígérem!

Pap: N., megfontoltad-e Isten elõtt szándékodat, és szabad elhatározásból jöttél-e ide, hogy házasságot köss?

Menyasszony: Igen! vagy Megfontoltam és szabadon jöttem! vagy Szabad elhatározásomból jöttem!

Pap: Ígéred-e, hogy leendõ férjedet tiszteled és szereted, amíg a halál el nem választ benneteket egymástól?

Menyasszony: Ígérem!

Pap: Elfogadod-e a gyermekeket, akikkel Isten megajándékozza házasságtokat?

Menyasszony: Elfogadom! vagy Elfogadom õket!

Pap: Ígéred-e, hogy Krisztusnak és az õ egyházának törvényei szerint neveled õket?

Menyasszony: Ígérem!

Pap: Kedves jegyespár! Most következik az a szent pillanat, amikor ünnepélyesen kinyilvánítjátok, hogy egymásnak házastársai akartok lenni.

Forduljatok egymás felé. Fogjatok egymással kezet, és én egybefonódott kezeteket átkötöm stólával annak jeléül, hogy házasságtok Isten elõtt felbonthatatlan lesz.

Pap: N., nyilatkozzál Isten és az Anyaszentegyház színe elõtt, akarod-e a jelenlevõ N.-t feleségül venni?

Volegény: Akarom!

Pap: Mondd tehát utánam: N., - Isten szent színe elõtt - feleségül veszlek.

Pap: N., nyilatkozzál Isten és az Anyaszentegyház színe elõtt, akarsz-e a jelenlevõ N.-hez feleségül menni?

Menyasszony: Akarok!

Pap: Mondd tehát utánam: N., - Isten szent színe elõtt - feleségül megyek hozzád.

Pap: Most megkötött házasságtokat az Egyház nevében érvényesnek nyilvánítom, és megáldom az Atya, + a Fiú + és a Szentlélek nevében.

Hívek: Ámen.

Pap: Ti pedig, testvéreim, akik itt jelen vagytok, legyetek tanúi e szent életszövetség megkötésének, amely Krisztus Urunk szavai szerint felbonthatatlan: "Amit Isten egybekötött, ember szét ne válassza!" (Mt 19,6)

---

Lehet gondolkozni, hogy egy ateista pár, vagy egy homoszexuális pár a polgármesteri hivatalban az anyakönyvvezető előtt mindebből mennyit vállalna be.

Csatos Bambi 2015.07.09. 18:33:30

@Dr. Fred Edison:

"világi értelemben szent "

Ezt így hogy? :DDD

Csatos Bambi 2015.07.09. 18:49:04

@Dr. Fred Edison:

Kevered a szellemi termékek, műalkotások reprodukálásához fűződő szerzői jogokat a védjegyoltalom alá tartozó emblémák, szlogenek, kifejezések felhasználásához fűződő jogokkal.

Az előbbi 70 év után elévűl, az utóbbi addig él, amíg a jogtulajdonosok akarják.

Vagy szerinted az 1884-ben alapított Coca Cola Ltd. leghíresebb termékének az arculati elemeit bárki szabadon felhasználhatja, arra hivatkozva, hogy az a bizonyos 70 év már rég lejárt?

Tény, hogy a "házasság" szó semelyik nyelven nincs védjegyoltalom alatt (a zsidók azóta is verik a fejüket a falba), ennek ellenére ostobaság egyenlőségjelet tenni egy isten színe előtt letett szent fogadalom, és egy hivatalnok asztala mellett aláírt papír közé.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 20:31:34

@Csatos Bambi:
Akkor gondolom neked egyházi esküvőd volt.
Éppen ezért tényleg jogod van lenézni azt, akinek nem! :)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 20:32:23

@raczsandor:
Ja és gondolom semmit se ér a szavad, ha nem esküszöl meg Istenre is. ;)

Csatos Bambi 2015.07.10. 01:14:33

@raczsandor:

Annak a szava mennyit ér, aki már a második, harmadik, vagy negyedik "párjának" fogadja meg egy hivatalnok előtt az örök hűséget, és a jóban-rosszbant az élete végéig? Miközben az első, második, harmadik fogadalmát szemrebbenés nélkül megszegte?

Csatos Bambi 2015.07.10. 01:17:32

@raczsandor:

"Ja és gondolom semmit se ér a szavad, ha nem esküszöl meg Istenre is."

A mai elzüllött világban senkinek a "világi", szóban tett ígérete nem garancia semmire.

Még ha én maximálisan szavatartó ember vagyok is, a SAJÁT érdekemben ragaszkodom a szerződések írásba foglalásához, mert tartanék attól, hogy mások kiforgatják a szóban tett ígéretet.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 07:13:18

@Csatos Bambi:
Ez mellébeszélés. Ér valamit a szavad, vagy se?

Lexa56 2015.07.17. 08:20:04

No látod, ez érdekli a népet. Az előző bejegyzés 6 hozzászólást is alig kapott. Szerencsétlen egy nép ez, és megérdemli a sorsát.

Lexa56 2015.07.18. 16:30:03

"A hiba nem az ön készülékében van"
süti beállítások módosítása