Politikai mesetár

Politikai mesetár

A NER igazi arca

2014. október 31. - raczsandor

big_0003875110_1414759862.jpg_602x468

 

 Az előző posztban kifejtett értelmezéssel van egy kis probléma!

Ha azt mondjuk, hogy a NER rendező elvei az erő, a hierarchia és a tekintély, akkor egy monolit hatalmi rendszer képe jelenik meg előttünk. Ezzel szemben a rendszer egyik fő sajátossága a káosz állandósulása, ami arra utal, hogy a kiszámíthatatlanság nem rendszerhiba, hanem a rendszer elsődleges szervező elve.

Ennek oka, hogy a NER sem volt képes kiiktatni a mindennapok világából azt a sajátos – eltorzult szabadságformát, ami a harmadik köztársaság lényege és sírásója volt. Ez a „rendetlen” szabadság az, amit megpróbál a NER rendszerré szervezni. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a „rendszer” alkotója lesz a rendetlenség legfőbb oka.

A jobboldali paradigmaváltás lényege az a felismerés, hogy a „rendetlenkedő” népességnek csak úgy adható politikai forma, ha rebellis csapatokba „rendezik”. (Az teljesen mellékes, hogy van-e racionális alapja a „lázadói tudatnak”, hiszen a racionalitás maga is olyan rendszer, ami ellen fel lehet lázadni.) Az erő, a hierarchia és a tekintély elvének korlátlan érvényesülése tehát csak látszat. Az alávetés illúziójával szemben az a valóság, hogy  a legfőbb rendetlenkedővel való azonosuláson keresztül saját rendetlenkedő hajlamainknak adhatunk új értelmet, felmentést és igazolást. Az azonosulás lélektani mechanizmusa egyúttal a  csoportkohézió lehetőségét is megteremti. A csoport összeszervezésének értelme pedig az, hogy ne egymással szemben érvényesüljön a rendetlenkedő szabadságunk, hanem a külvilág ellenében.

Elvileg!

A természeti állapotban megtapasztalt szabadság ugyanis csak akkor alakulhat át  egyfajta nomád – politikai szabadságfogalommá, ha a karizmatikus vezér körül csoportosuló horda valóban sikeres. Kézzelfogható zsákmány és valódi harci győzelem nélkül viszont a horda előbb utóbb szétszéled.

Az önmagát fosztogató, letelepedett horda képzete (napjaink hétköznapi valósága) önellentmondás. A NER ezért se tekinthető az ősi magyar nomád néplélek kifejeződésének, csak arra teremt lehetőséget, hogy a homo cadaricus nomádnak álmodja önmagát.

A NER valódi képlete ezért nem a civilizált népeken diadalmaskodó és a zsákmányban dúskáló nomád horda, hanem – ahogy azt az udvar "politikai gondolkodója” világosan leírta – a kupleráj.  A kupleráj szimbóluma ugyanis azon túl, hogy számtalan jelentést képes magába sűríteni valóban lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja benne az aktuális élethelyzetének leginkább megfelelő értelmezést. (A kuplerájban történik az át, le, keresztül, ki, be, szét, el, össze, stb. ba…ás, és ezeket a szituációkat bárki átélheti, aki a természeti állapotban ragadó népesség tagja.)  A kuplerájban továbbá „semmi se az, mint aminek látszik”, minden hamis. Ebből következően hamis az erő, hamis a hierarchia, a tekintély, és még a szabadság is.

De van-e kiút a hamisságok világából, vagyis jelen korunk kuplerájából?

A bejegyzés trackback címe:

https://raczsandor.blog.hu/api/trackback/id/tr196851275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2014.10.31. 15:14:38

a fülembe szerelembe keveredve mindenkinek jó

www.youtube.com/watch?v=ILNJjSEAtUw

tamas11 2014.10.31. 16:44:37

nem tudom értelmezni azt, hogy jobboldali paradigmaváltás...
A jobboldali paradigma mellőzhetetlen lényegi jegye, hpogy van baloldal is. A paradigmaáltás tehát vagy az, hogy " ezek ketten" megszűnnek a régi értelemben (szerintem ez történik), vagy, hogy új tartalommal töltik fel e meghatározó összefüggéseket, ami közkinccsé is válik.. (ez viszont nincs...)
A pol. PR imád dolgozni a kiüresedett fogalmakkal.

tamas11 2014.10.31. 16:48:11

Utóirat

..."A csoport összeszervezésének értelme pedig az, hogy ne egymással szemben érvényesüljön a rendetlenkedő szabadságunk, hanem a külvilág ellenében."

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.10.31. 16:56:59

@tamas11:
Saját meghatározásuk szerint leváltották a baloldali paradigmát.
Ugyanakkor azt ők is tudják, (és van aki ezt le is írta), hogy csak egy másik kuplerájjak helyettesítették a régit.
Az új kupi mássága pedig csak annyi, hogy az a hívek a saját alkotásukként szerethetik.

dúvad 2014.11.01. 10:28:50

"A kuplerájban továbbá „semmi se az, mint aminek látszik”, minden hamis. Ebből következően hamis az erő, hamis a hierarchia, a tekintély, és még a szabadság is"

Nem kell belépni ahhoz, hogy tudjuk, nem tánciskola van a sarkon...Nem téveszti meg környezetét a felirat.
Meg lehet -e kérdőjelezni az ilyen-olyan kuplerájok kikerülhetetlenségét? Velük kapcsolatban az "erő" megjelenése szembetűnően valóságos, hiszen a legmeghatározóbb emberi ösztönök a mindenkori szervező, összetartó erő . Az irracionalitás valóságát ki szoktuk felejteni a számításainkból.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.11.01. 11:33:34

@dúvad:
Próbálom figyelembe venni az irracionalitás valóságosságát is.
A következő bejegyzésben írok a kiút lehetőségéről.
süti beállítások módosítása