Politikai mesetár

Politikai mesetár

Mitől féljünk?

2014. november 25. - raczsandor

timthumb_php_1416916412.jpg_468x290

Megfelelő érv-e a tüntetésekkel szemben, hogy a résztvevők megrészegedhetnek a saját erejüktől és ez káoszba boríthatja az egész országot?

Természetesen nem árt, ha elővigyázatosak vagyunk, de ezzel együtt kezeljük a helyükön a dolgokat. Amikor régóta gyülemlő feszültségek törnek a felszínre, akkor sohase zárható ki a spontán rendzavarás és erőszak kirobbanása. Ezek az események mindig sajnálatosak, azonban spontán jellegükből adódóan szükségszerűen átmenetiek.

Mivel a spontán erőszak csak a tömegmegmozdulásokból nőhet ki, ezért elvileg a rendbontás spontán lecsillapodásának is törvényszerűnek kellene lennie. A tömeg ugyanis hétköznapi emberekből áll, akiknek nem az a hivatásuk, hogy főállású tüntetőként tevékenykedjenek. Ráadásul a hétköznapi beágyazottságából adódóan a tömeg maga is fél az erőszaktól és főleg az erőszak eszkalálódásától. Ez a félelem olyan mértékű, hogy kevesen vannak tudatában annak, hogy az állam nevében elkövetett erőszakos cselekmények jóval több áldozattal járnak, mint a spontán polgári megmozdulások.

Az állam szervezett erőszakot használ, a tömeg viszont csak spontán módon lehet erőszakos, és ez hatalmas különbség. Az államnak persze meg kell védenie a polgárait. Ez az egyik szempont. A másik szempont meg az, hogy a spontán „népi” erőszakkal szembehelyezett szervezett állami erőszak ne indítson el ellenoldali szerveződést. Ez ugyanis az erőszak eszkalációját eredményezheti, amiből az állam – látszólagos túlhatalma ellenére – ritkán jöhet ki jól.

Az államhatalom birtokosainak tehát döntő felelőssége van abban, hogy milyen kimenetellel zárulnak a különböző megmozdulások. Remélhetően tisztában vannak azzal, hogy nem csak a szerepükből következő kötelességeik, de a saját önző érdekeik szempontjából is, akkor járnak el jól, ha valóban a védelem és a csillapítás célzatával vetik be a rendelkezésükre álló erőszakos eszközöket.

Végezetül ne feledjük, hogy az újonnan kialakult politikai frontvonal egyik oldalán valóban a rendetlenkedők állnak, a másik oldalon pedig a „rendpártiak”. Csakhogy nálunk a tüntető tömegek akarnak rendet, míg az "elit" az aki a lázadás állapotában él.

Talán még nem részegedett meg annyira önmagától ez a lázadó elit, hogy megpróbálja demonstrálni az erejét.

A bejegyzés trackback címe:

https://raczsandor.blog.hu/api/trackback/id/tr446931519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unionista (törölt) 2014.11.26. 08:40:38

a partizánkodás arra jó, hogy elbizonytalanítsa a kormányt. de arra nem, hogy megbuktassa.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.11.26. 08:44:42

@unionista:
Éppen ezért remélem hogy nem ragad meg a dolog a partizánkodásnál. :)

unionista (törölt) 2014.11.26. 15:14:13

@raczsandor:
nem nagyon hiszek abban, hogy az elbán vagy a lajtán túl a civilek valaha is képesek lesznek kontrollálni a pártok túlhatalmát. szerintem ez nyugat-európában is nagyon korlátozottan működik. európa keleti felén egyáltalán nem. ezt fordítva kellene csinálni.

a civileknek kellene adni a főhatalmat. és azt kontrollálják a pártok. tehát mondjuk a balatonnak van egy független önkormányzata. és őket korlátozhatják az ökoszociális zöldek az aktivistáikkal. vagy akár a nemzeti szocialisták. a balaton nemzeti kincs. vagy a szociálliberálisok mondhatják, hogy több szegény gyereket táboroztasson a költségvetés. ez mind korlátozhatja a tó partján élőket. a civil képviselőket. szerintem ez működhet.

de az eleve egy hülyeség, hogy a balaton legyen a pártoké. miért? négy évente döntsön a nép, hogy szocialista, konzervatív, vagy liberális, vagy nemzeti legyen a balaton, és az egész ország. és majd a civil szervezetek kontrollálják. ez most látványosan nem működik.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.11.26. 17:35:03

@unionista:
A két megoldás nem zárja ki egymást.
Első lépés lehet az országos civil kontroll megteremtésére irányuló kísérlet. (Ennek nem kell feltétlenül totális sikert aratnia. Már az is siker, ha elindul az önszerveződés.)
Második lépés lehet a vidéki önkormányzatok "civilizálása".
süti beállítások módosítása