Politikai mesetár

Politikai mesetár

A politikai közösség kikovácsolása I. (A karizmatikus vezetés szerepe)

2014. november 07. - raczsandor

pericles-200x300_1415366903.jpg_200x300

Hogyan hozható létre olyan politikai közösség, amelyben az egyre intenzívebbé váló demokratikus tömegérzelmek valódi erényekhez kapcsolódnak?

Mivel az erényeket – legyenek azok egyéniek vagy közösségiek – tanulás útján sajátítjuk el, a politikai tanulás folyamatát kell megvizsgálnunk.

A közösségi ethosz, vagyis a politikai erények elsajátításának legegyszerűbb eszköze a személyes példa. Ha a nép bölcs vezetőt választ magának, akkor maga is részesülhet annak bölcsességében és mindazon erényekben, amelyek a bölcsesség kibontakozásának előfeltételei.

A bölcs vezetőre irányuló demokratikus vágyakozás ugyanakkor jelentős kockázatot hordoz magában. Ha ugyanis a nép nem rendelkezik megfelelő politikai erényekkel – és ezért a bölcs vezető iránymutatására szorul – akkor semmi se garantálja azt, hogy a bölcsesség erényét sem birtokló nép valóban bölcs vezetőt talál magának.

Ezt az ellentmondást hivatott áthidalni a karizmatikus vezetés. A karizma felismerése ugyanis nem kíván semmiféle politikai iskolázottságot. Karizmatikus vezetőt olyan nép is választhat saját magának, amelynek csak lehetősége van a demokratikus politikai életre, de se elképzelése, se tapasztalata nincs arról, hogy hogyan kell helyesen élni a lehetőségeivel. A személyiség varázsán alapuló, karizmatikus vezetés előnye, hogy abban a nagy vezető egyénisége lesz a politikai erények – így a bölcsesség – egyedüli mércéje. A karizmatikus vezetés hátránya ugyanez: a vezető egyénisége annak minőségéről függetlenül válhat a közösségi erények mércéjévé és mintájává, vagyis egy torz személyiségből is lehet minta.

A kimérikus hatalom mítoszának keretei között maradva kétféle módon értékelhetjük a karizmatikus hatalmat. Az egyik értelmezés szerint bármi jó, ami a karizmatikus hatalomból ered, a másik megközelítés szerint viszont semmi. Ez az oka annak, hogy az említett mítosz keretei között csak az önigazoló, önteremtő (autopoetikus) politikai karizma hívei vállalkoznak a közösségi erények megalkotására.

Így juthatunk el oda, hogy „a nép” szemében az önigazoló karizmatikus vezetéssel szemben nincs életképes alternatíva.

A kimérikus hatalom mítoszából kilépve viszont azt láthatjuk, hogy a közösségteremtő politikai karizma nem csak rossz lehet, hanem jó is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raczsandor.blog.hu/api/trackback/id/tr516875145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexa56 2014.11.07. 21:18:02

Hát igen. Ezért nem mindegy, hogy milyen minőségű ember az, aki karizmáját használja. Látja-e saját korlátjait. és figyelembe veszi-e azokat. Én itt látom a legnagyobb hiányosságot, mert Orbánnak kétségkívül van karizmája, de rendkívül silány, pszichésen sérült ember, aki saját sérüléseit vetíti ki környezetére és az (sajnos) rezonál erre. Csak ennek a vége előbb-utóbb rezonancia-katasztrófa a fizika világában is. A fák nem nőnek az égig, és miné nagyobb a feszültség, annál nagyobb a csattanás. Ez az ember sajnos nem tud megállni, csak ha felütközik a falra.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.11.09. 13:04:46

@Lexa56:
Sajnos igen!
Nekünk pedig már most el kell kezdeni a felkészülést a katasztrófát követő időkre, hogy az ne ismétlődhessen meg.
Így esetleg még a katasztrófát is elkerülhetjük.
süti beállítások módosítása