Politikai mesetár

Politikai mesetár

Egy ellenmítosz: a politikai közösség

2014. november 05. - raczsandor

satricum_lapis_satricanus_mus_thermae_1415119640.jpg_1000x201

Milyen ellenmítosszal hatástalanítható a kimérikus hatalom mítosza?

A válaszhoz akkor jutunk közelebb, ha felidézzük, hogy mitől is kimérikus Oidipusz hatalma. Az apagyilkos-fiú-férj-testvét-apa Oidipusz jórészt annak köszönhette hatalmát, hogy több szerepet játszott saját történetében. Ez a képessége vált azzá a túlzásba vitt erénnyé, ami végül megpecsételte sorsát. Márpedig a túlzásba vitt erény, vagyis a hübrisz vétkének csábítása a modern politikai vezetőktől se áll távol.

A hübrisz csábítása akkor válhat különösen naggyá, ha a politikai vezető azzal a problémával szembesül, hogy a demokratikus politikai intézmények nem járulnak hozzá a politikai közösség demokratikus szocializációjához. Ilyenkor mondhatja azt egy modern Oidipusz, hogy a Köztársaság olyan ruházat a Nemzet testén, amely akadályozza annak normális fejlődését. A fentebbi diagnózisból következő terápia teljesen logikus: a demokratikus szocializáció előmozdítása érdekében le kellett vetni a köztársasági gúnyát.

Kérdés viszont, hogy miféle demokratikus szocializáció lesz az, amely a demokratikus politikai keretek leépítését feltételezi. A válasz pedig az, hogy megfelelő politikai intézmények hiányában egyetlen intézményes keret marad, amely lehetővé teszi a demokratikus szocializációt: a Vetetővel való azonosulás rítusai.

Márpedig ez a megoldás rettentő terhet ró a Vezetőre, hiszen egymagában kell megjelenítenie azoknak a szerepeknek az összességét, amelyeket egy szabad, önmagát megtaláló demokratikus politikai közösség eljátszhat. A Vezetőnek kell megmutatnia, hogy mit jelent a politikai bölcsesség, nagyvonalúság, bosszú, előrelátás, stb. Ahhoz, hogy ezekben a szerepekben jól teljesítsen, mindenekelőtt a politikai érzék erényére van szüksége. Ez lesz aztán az az erény, amely minden más erény kárára túlfejlődik.

A politikai érzék erényének eltúlzása azzal a káros következménnyel jár, hogy a Vezető összes többi erénye csak látszaterény lehet. A demokratikus szocializáció útján elindított Nemzet tehát csak a látszaterényeket tanulhatja meg. A kimérává vált Vezetőt követve a Nemzet is kimérává lesz.

A kimérikus hatalom mítosza tehát csak akkor semlegesíthető, ha képesek vagyunk valódi politikai közösséget kikovácsolni. Azt már tudjuk, hogy a köztársasági intézmények önmagukban nem hozhatnak létre valódi politikai közösséget, és azzal se oldunk meg semmit, ha a Nemzetre hivatkozva leromboljuk a Köztársaságot.

Marad tehát a kérdés, hogy miképpen kovácsolható ki egy valódi politikai közösség.

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raczsandor.blog.hu/api/trackback/id/tr76864309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unionista (törölt) 2014.11.07. 11:17:21

filozófiai értelemben az ortodox zsidó gondolkodás liberális antitézisét kell megírni. budapesti vs. debreceni iskola. magyarország keleti felén majdnem biztosan az utóbbinak kell dominálnia. azért, mert errefelé a környezeti adottságok nem túl jók. nincs semmi, csak a puszta és az erdőspuszta. egy ilyen környezetben az egyéni boldogulás majdnem lehetetlen. többség számára az ortodox liberalizmus az idegeneknek való alávetettséget eredményez. és ezt nem fogadják el "keleti árják". ebben a körben a szupremácia igénye genetikusan kódolt. erre segít rá az "ősuerázsiai" etnicizmus és a "délszláv" nemzetieskedés igénye. de ha ezek a liberalizmussal párosulnak, akkor ebből paradox módon egy nyugat-európai világkép rajzolódik ki. csak épp néhány évszázad lemaradással. ennek a térségnek ennyi az evolúciós hátránya.

Lexa56 2014.11.07. 21:12:46

Nagyon érdekesek a fejtegetéseid, csak sajnos a dakota mitológián nevelkedett publikumnak épp oly magasak, mint Péter eszmefuttatásai. Vagy talán még magasabbak, mert elvontak és szimbolikusak. A rendőr-barkochbához szokott "gondolkodóknak ez sok.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.11.09. 13:01:31

@Lexa56:
Köszönöm szépen!
Nagyon jól esik az érdeklődésed és erőt ad a további elmélkedésre! :)
Azt nem igazán bánom, hogy a dakota mitológia hívei még dekódolni se tudják.
Elég ha a jobbak megértik. :)
Amúgy is csak egy olyan mesterterv kidolgozása lenne itt a cél, amit elég keveseknek érteni.

unionista (törölt) 2014.11.09. 14:14:35

@raczsandor:
ez engem is meglepett. de ez egyébként azt erősíti, hogy a keleti határszélen volna esély határon átnyúló közigazgatást szervezni. és elvben létrejöhetne szatmár-satu mare, bihar-bihor és békés-bichiș megye. a tiszántúl magyar és többségi román részei (a partium) összekapcsolódhatna. ez egyébként bukarestből nézve azt jelentené, hogy a nagy-románia bővül. budapestről nézve azt, hogy nagy-magyarország. így egyébként a történelmi belső erdély kapna autonómiát. pontosan úgy, ahogyan a román pártok elképzelik. csak azzal a kitétellel, hogy a "nem ortodox" térségek közép-európaiak lennének. és ugyanezt el lehetne játszani a partiumon túl a történelmi erdélyben, valamint (ukrán) kárpátalján és a (szerb) vajdaságban.

de a szomszédos népek ettől függetlenül nem válnának szét a közigazgatásban. biharkeresztesinek nagyváradon lenne a megyeháza. ebből egy román-magyar "biharország" lenne. de a kerületek és a járások szintjén már különbség lenne. ez azért érné meg a románoknak, szerbeknek és az ukránoknak, mert így érintőlegesen közép-európához kapcsolódhatnának. de ez ugye megint nem ortodox (nemzeti) liberalizmus. a keleti országrészben erre van szükség. amúgy szerintem nyugaton is. ott osztrák-magyar burgenland kellene. az osztrákoknak azért érné meg ide csatlakozni, mert akkor a közös közigazgatásban nem veszthetnék el a tulajdonaikat és a bérleményeiket. bécsből nézve a rábáig érne ausztria. innen nézve ez is a nagy-magyarország "revÍzió" része.

unionista (törölt) 2014.11.09. 19:12:01

@raczsandor:
tulajdonképpen igen. de úgy, hogy ebbe magyarország is bevinné a keleti határszélt. a duna-tisza köze, a vajdaság, a bánság, a tiszántúl, kárpátalja, partium és a történelmi erdély alkotná kárpát-medence keleti felét. ebben majdnem biztosan egy nemzetieskedő "operett" világkép lenne az uralkodó. ilyesmi:
www.youtube.com/watch?v=qRhJWBRv2Rc
de ez is zsidó. csak nem az, amit a "baloldal" mond. viszont nyilván ebbe lehet beilleszteni a cigányokat. ez kulturálisan nem áll túlságosan távol bécstől, vagy akár a bajor kultúrától. ezt hozzá lehet igazítani az erdélyi románokhoz. persze értem, hogy a kultúra ennél sokkal gazdagabb. ez csak egy példa akar lenni. szerintem ilyesmi a néplélek. vagy ilyen:
www.youtube.com/watch?v=x4s0_C3-fAI
értem, hogy ez kissé feudális. de mégis részben ebből kell kiindulni. ezt kell modernizálni és föderálissá tenni. illetve ehhez kell az urbánus kultúrát társítani.
süti beállítások módosítása