Politikai mesetár

Politikai mesetár

Mikor jelent problémát a korrupció?

2014. december 01. - raczsandor

Akkor, ha a politikai vezető hatalmát megalapozó szövetség tagjait csak a közjavak rovására lehet kifizetni. Ilyen helyzet úgy alakulhat ki, ha a hatalom bázisát jelentő szövetség szűk körű. Ha az ellenzék gyenge, akkor a hatalmat biztosító szövetségnek se kell nagynak lenni. Sőt! Az ilyen helyzetben a hatalom érdeke az, hogy az egyre kevesebbeket kelljen kifizetni. Jelenleg Magyarországon ez a tendencia, és ezért növekszik a korrupció.

A korrupciót persze nem lehet megszüntetni, de el lehet érni, hogy ne jelentsen problémát. Ehhez az kell, hogy a politikai vezető hatalma széles körű politikai szövetségre támaszkodjon. Ebben a helyzetben ugyanis már nem lehet kifizetni a támogatókat a közjavak puszta fosztogatásával. Ha a hatalmat támogató politikai szövetség nagy létszámú, akkor csak a közjavak növelésével lehet jutalmazni és fenntartani a támogatásukat.

Az új ellenzékiek egyik legfontosabb hosszútávú feladata ezért az lehet, hogy széles körű politikai szövetséget hozzanak létre. Paradox módon, ha valóban választ akarnak adni a korrupció problémájára, akkor nem foglalkozhatnak csak a korrupcióval.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raczsandor.blog.hu/api/trackback/id/tr816946097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2014.12.01. 12:05:46

(amikor a szövetség leszűkül a belső pártra:)

Jedinek képzeled magad,hogy itt integetsz nekem?

Rám nem hatnak az elmetrükkök!

Rám csak a pénz hat!

unionista (törölt) 2014.12.01. 15:05:02

egy ilyen szövetséget társadalmi mértékben egy szuperbalos párt tudna létrehozni. amelyik a skandináv állammodellt próbálja megvalósítani. ezzel egy probléma van: nincs külpolitikai támogatottsága. az us/imf/nato trió nyilván nem támogatná, mert ezt magas újraosztás mellett tartható fent. a kérdés az, hogy egy ilyen kísérletbe a német néppárt belemenne-e. talán igen. de ebben az esetben is marginalizálni kellene a budapesti zsidóság többségét. nagyjából úgy, ahogyan kádár tette. ehhez a köznéphez közel álló moldova györgy típusú fazonok kellenek. akik úgy zsidók, hogy nem sémik. ez egy nem ortodox kommunista kísérlet lenne. a kádárizmus újratöltve.
süti beállítások módosítása