Politikai mesetár

Politikai mesetár

Ha McCainnek nem hisztek, akkor higgyetek Bibónak!

2014. december 04. - raczsandor

Az állam nem merő erőszakszervezet, a modern európai állam pedig csak egészen kis részben az. Másfél ezer éves görög-római előkészítés után, másfél ezer éves keresztény társadalomszervezési munka alapján a háromszáz éves modern újkori alkotmányos állam fejlődése az államot túlnyomó részben erkölcsi személyiséggé tette, mely most azon a ponton van, hogy hatalomkoncentrációból fokozatosan átalakul a tárgyilagos szakszolgálatok szervezetévé. Négy évtizedes marxista–leninista–sztálinista gyakorlatnak sikerült ezt a háromezer éves kultúrfejlődést megfordítani, és az államot ismét emberséget, adott szót, kölcsönösséget nem ismerő dúvaddá tenni. A legsürgősebb feladat ennek a dúvad-államnak minden megnyilvánulását felszámolni. Elég volt abból az ostobaságból, mely burzsoá specialitásoknak nyilvánította a szabadság történetileg kialakult technikai biztosítékait, melyek hosszú időre visszanyúló történeti fejlődés eredményei, s melyeknél jobbat eddig senki nem talált, a népképviseleti alkotmányt, a szabad választásokat, a közigazgatás bírói ellenőrzését, az államhatalmak elválasztását, a szólás- és sajtószabadságot.”

( Bibó István: Az "Elvi tisztázás"-sal párhuzamos, befejezetlen gondolatmenet. 1956. október 27-29.)

A bejegyzés trackback címe:

https://raczsandor.blog.hu/api/trackback/id/tr446956119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unionista (törölt) 2014.12.04. 10:34:39

ez a bibó kihagyta a felsorolásból a zsidókat és a cigányokat.

unionista (törölt) 2014.12.04. 11:15:08

szóval a szórvány zsidó kultúra (a zsidó "baloldal") ortodox liberális. ennek csoportnak a "maszkulin" párja zsidó jobboldal: ortodox nacionalista. utóbbiak izraelben vannak többségben. ott a nők is katonáskodnak ugyebár. amerikában ez a két csoport egyensúlyban vannak a demokrata és a republikánus pártban. a zsidók kétpártrendszerben jelentős befolyást szereznek.

magyarországon is így váltottak rendszert. a probléma az volt, hogy a jobboldali "zsidók" nagy része nem sémi, hanem a zsidók közé ékelődött balkáni cigány. ez a csoport evolúciós értelemben unortodox, illiberális és ultranacionalista. ők kiszorították jobbról a keresztényzsidókat (eg. sólyom, mellár). ezt a csoportot támogatták meg balkáni despoták és a szefárdok. szóval ez egy zsidó-cigány hatalmi játszma. a többség ezt kulturálisan alig tudja követni. de ez egy kulturkampf.

magyarországon nem a liberális demokrácia, hanem a zsidó-keresztény kultúra hanyatlik. a balkáni cigányok egyenlőtlen felemelkedése folyik. a többségi társadalom demográfiai okból "elcigányosodik". a nagy kérdés, hogy ezt a folyamatot mi állítja meg. valószínűleg nem mc cain szenátor.

panelburzsuj 2014.12.04. 17:11:17

@unionista:
Ami biosz, azt meghagyta a midikoriánoktól hemzsegő kis Anakinnak.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.12.05. 15:40:40

@unionista: Nem csak demográfiai okokból, ugyanis van tudatos, politikailag irányított "elcigányosítás" is. Magyarul: újrajobbágyosítás.

unionista (törölt) 2014.12.05. 16:29:01

@raczsandor:
a közmunkaprogramokkal félig polgárosodott csoportok esetenként feudális sorba süllyednek. illetve az alsó-középosztály lecsúszik. de van akinek a béressé, cseléddé válás felemelkedést jelent.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.12.05. 17:11:39

@unionista:
Ja persze, ahol fát vágnak ott hullik a forgács. Egyébként nem csak a közmunkáról van szó.

Lexa56 2014.12.13. 15:55:20

Sajnos az utóbbi időben levegőt venni is csak kapkodva értem rá ezért cak most olvastam el az utóbbi 4-5 bejegyzést. Nagyon érdekesek, köszönöm a blogírónak, hogy a viszonylag gyér és szűkkörű érdeklődés ellenére nem dobta sutba a projektet. Talán majd évekel később értékelni fogják.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.12.13. 16:11:29

@Lexa56:
Köszönöm a figyelmet és az elismerő szavakat! :)

NotaBene 2014.12.19. 19:32:44

A politikai mesetárban nem jut minden napra egy mese!
(Korábban Alkibiadésztől jónéhány szimpatikus megjegyzést olvastam....)

Vége?

Kár!
süti beállítások módosítása