Politikai mesetár

Politikai mesetár

A hatalommánia káráról és hasznáról

2014. november 17. - raczsandor

226_box_348x490_original1_1416214356.jpg_311x431

A baloldali értelmiség bénult. A bénultság oka, hogy nem érti a jobboldalt. A “balodali értelmiség” még mindig nem érti, hogy a jobboldal hatalomtechnikusai nem csak a saját táborukban felkeltett veszélyérzetet tudják manipulálni, hanem az ellefeleik zsigeri félemeit is képesek a saját hasznukra fordítani.

A jobboldali hatalomtechnika eredményességének elsődleges feltétele éppen ezért az, hogy a magyar politikai közösség feldolgozatlan félelmei feldolgozatlanok is maradjanak.

Ebből következően a baloldali értelmiség csak akkor alkothat új, versenyképes politikai paradigmát, ha feldolgozza a saját félelmeit.

A hagyományosan hangosabbnak, agresszívabbnak és hisztérikusabbnak gondolt jobboldal versenyelőnye jórészt abból fakad, hogy valójában előrébb jutott a saját félelmei feldolgozásában.

Persze sajátos feldolgozás ez:

A jobboldaliak elsőként arra jöttek rá, hogy a félelemnek a hatalom (az egyik) ellenszere: “Ha a mi emberünk van hatalmon, akkor nem kell félni attól, hogy a nemzetárulók újból tönkreteszik az országot (ami persze azonos a mi egzisztenciális lehetőségeinkkel).” Lehet hogy nem a legjobb kezelési módja ez a történelmi traumáknak, de mindenképpen a leggyorsabb.

A hatalomközpontú gondolkodás ráadásul őszintébb, mint a riválisa. A hatalom időnkénti megszerzése ugyanis a baloldalra is megnyugtatóan hatott, csak épp ebben a körben nem illett (és most sem illik) bevallani azt a tényt, hogy a hatalom elsődleges célja a baloldalnak sem a demokrácia szent elveinek realizálása, hanem a baloldalt sújtó történelmi katasztrófák megismétlődésének elkerülése. Nem lenne illő ez a vallomás, hiszen abból az következne, hogy a félelmektől csak a hatalom végleges megszerzése válthat meg minket, ami nem épp demokratikus elgondolás. (A baloldal antidemokratikus hajlamainak látenciája leginkább a szabadság és demokrácia formális-intézményközpontú felfogásában érhető tetten.)

A jobboldal őszintébben vállalta saját antidemokratikus vágyait és ebből következett a saját oldali félelmek feldolgozásának második lépése is. Ha a hatalom mindent megold, akkor a hatalom megszerzése érdekében mindent fel lehet áldozni. Mindent, azaz a saját félelmekhez való zsigeri ragaszkodást is. Az öncélú hatalom istenítése tehát a félelmek instrumentalizálásához vezetett. Márpedig ha valamit eszközként kezelünk, akkor azt egyúttal el is távolítjuk magunktól.

A közösségi félelmeket politikai eszközként használó hatalomtechnika külön előnye, hogy aki, egy traumatizált közegben, elsőként folyamodik ehhez a megoldáshoz, az lehetőséget kap arra is, hogy monopolizálja a közösségi félelmeket instrumentalizáló módszert. A baloldal számára ugyanis undorító ez az eljárás. Ez persze érthető, csak épp ezzel lemond arról a lehetőségéről, hogy tárgyiasítsa és ezzel eltolja önmagától a saját traumáit.

Pedig a félelmek instrumentalizáló “feldolgozásának” hatalmas ára van: az őszintétlenség. Mivel a hatalommániássá vált jobboldal úgy kezelte saját táborának traumáit, hogy egy álságos hisztériával váltotta fel azokat, ezzel ugyanezt az eszközt a riválisok számára is elérhetővé tette. A baloldal, mégse képes kihasználni azt, hogy egy őszintétlen hisztériát jóval könnyebb politikai eszközökkel kezelni, mint egy valódit. Ehhez ugyanis az kellene, hogy megszabaduljon a saját (őszinte) félelmeitől és az ebből következő formális (azaz őszintétlen) demokratizmusától.

A baloldal előtt álló feladat tehát adott.

A bejegyzés trackback címe:

https://raczsandor.blog.hu/api/trackback/id/tr456908979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unionista (törölt) 2014.11.17. 13:29:20

ha így nézzük, akkor egy nemzeti большевик pártszövetség áll szemben hazafiatlan меньшевик csoportokkal.

Alkibiadesz 2014.11.17. 13:52:19

@unionista:
Ha a nemzeti lét lényege a sérelmi tudat megjátszása, akkor igen.

unionista (törölt) 2014.11.17. 14:10:27

mindkét tábor a sérelmi politikára épít. trianon vs. holokauszt. ki szenvedett nagyobbat a múltban.

Alkibiadesz 2014.11.17. 14:30:58

@unionista:
Persze. Csakhogy a túlhatalom birtokosának sérelmi politizálása rombolja a saját érvényességét.

unionista (törölt) 2014.11.17. 15:08:16

inkább "birtokosainak". mindkét csoportnak túlhatalma van.

Alkibiadesz 2014.11.17. 16:47:55

@unionista:
De ez csak a hatalom nélküliek perspektívájából van így. Belülről nézve az egyik oldal igenis túlzó hatalommal bír a másikkal szemben.

unionista (törölt) 2014.11.17. 19:30:23

@Alkibiadesz:
nem állítom, hogy nincs hatalomvesztés. de az jelentős részben túlhatalom elvesztése. és a totális vereség irányába való sodródás.

panelburzsuj 2014.11.17. 22:11:35

@Alkibiadesz:
A saját mindennapi környezetedben ismersz olyan embereket, akik ezeket az "oldalas" félelmeket valóban mély személyes egzisztenciális rettegéssel élik át? Szóval akik nem "általában" tartanak nélkülözéstől, elnyomorodástól, közrend bomlásától, zavargásoktól (stb.stb.) - hanem kifejezetten csakis egyik vagy másik oldalban látják a félelmeik forrását - ennélfogva a mindennapi ténykedésükben is láthatóan nagyobb kedvvel, magabiztossággal, derűvel képesek dolgozni, embertárshoz viszonyulni, gyereket, nagyit pesztrálni - amikor az "övéik" vannak hatalmon?

panelburzsuj 2014.11.17. 22:15:39

@Alkibiadesz:
Ja és mi ez a tömegses maszkosdi?

Nálad, nála:

hafr.blog.hu/2014/11/17/mi_a_cel_a_tuntetesekkel

Zeitgeist? Vagy gyatrán konspirált összeesküvés? :)

Alkibiadesz 2014.11.23. 09:25:00

@panelburzsuj: Természetesen összeesküvés! ;)
süti beállítások módosítása