Politikai mesetár

Politikai mesetár

Terrorizmus és cigánykérdés

2015. január 11. - raczsandor

Ha azt írnám, hogy a két probléma azonos, akkor az sokakat felháborítana. Sokak szerint csak egy rasszista hasonlíthatja a magyar romákat a terroristákhoz. Csakhogy nem mindegy, hogy milyen értelemben beszélünk a terrorizmusról. Ha az általánosan uralkodó értelemben használjuk a terrorizmus kifejezését, akkor valóban nem találhatunk párhuzamot az utóbbi napok eseményei és a saját társadalmunk integrációs problémái között.

Az uralkodó értelmezés szerint ugyanis – és a franciaországi események csak erősítették ezt a meggyőződést – a megtámadott társadalmaknak semmilyen értelemben se felelősek a terrortámadásokért. A többségi társadalom felelősségének kérdése tabutéma, hiszen nem illő dolog az áldozat hibáztatása.

A romaprobléma antirasszista értelmezői szerint viszont a többségi társadalom felelőssége vitathatatlan tény. Antirasszista nézőpontból az együttélés konfliktusai jórészt a többségi társadalom kirekesztő magatartására vezethetőek vissza. A magyarországi többség persze értetlenül viszonyul a saját felelősségét firtató kérdésekhez.

Ugyanúgy, mint a fejlett, nyugati társadalmakban! A többségi társadalom nálunk is és az iszlamistáktól sújtott társadalmakban is puszta áldozatnak tekinti magát, akit nem lehet hibáztatni az ellene elkövetett bűnökért. Csakhogy mindkét esetben egy olyan fél tekinti magát áldozatnak, aki egyébként jelentős erőfölényben van a potenciális bűnelkövetőnek tekintett kisebbséggel szemben. A terroristák pedig sok esetben csak arra reagálnak, ahogy a többség él és visszaél az erőfölényével.

Azok, akik tabusítanák a többségi társadalom felelősségét firtató kérdéseket persze tagadnak mindenféle okozati kapcsolatot a többség és benne saját maguk magatartása, illetve az embertelen támadások között. Szerintük a terroristák, és azok akik mögöttük állnak (tehát adott esetben a kisebbségek egésze), csak azért akarják elpusztítani a felvilágosodás eszméjén alapuló és/vagy civilizált társadalmakat, mert saját maguk civilizálatlan barbárok. Mivel képtelenek beilleszkedni az őket befogadó társadalmakba inkább uralkodni akarnak mindenkin. A többségiek szerint nem a többség teszi embertelenné a kisebbséget hiszen az eredendően barbár.

Arról persze már kevesebb szó esik, hogy többség ténylegesen uralkodik a kisebbségek felett. A többség szinte sohase tekinti magát elnyomónak, hiszen nem tulajdonít magának ilyen szándékokat. Arra viszont csak a legritkább esetben gondolnak, hogy csak azért nem látják magukban az elnyomót, mert képtelenek önmagukat a másik, tehát a kisebbségi társadalom tagjainak szemével nézni. Na de miért is nézné önmagát a barbárok szemével az, aki eleve civilizált?

A civilizálatlan kisebbség koncepciójának konstruálása tehát komoly előnyöket jár a többségi társadalom számára, hiszen mentesíti az önvizsgálat terhéről. Pedig érdemes lenne feltenni legalább egy kérdést: Ha egy erős és egy gyenge fél együttélését nem a kölcsönös felelősség szabályozza, akkor vajon mi? Talán csak nem az uralom?

A bejegyzés trackback címe:

https://raczsandor.blog.hu/api/trackback/id/tr107060475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unionista (törölt) 2015.01.11. 18:23:43

az alapprobléma, hogy az integrációt szociális kérdésként fogjuk fel, holott az alapvetően védelmi feladat. ebből következően az integráció alapja nem szellemi, hanem döntően a fizikai teljesítmény. leginkább ez fékezi az erőszakot. szóval a cigány-magyar integrációhoz például az kellene, hogy minden tankerületben legyen testnevelés tagozat, minden megyében sportiskola, minden régióban testnevelési egyetem.

unionista (törölt) 2015.01.11. 19:46:22

szóval a szociális munka a cigány lányokat integrálja. a cigány fiúk többsége valamilyen hazafias dologban szeretne részt venni. nem véletlenül használta őket a háborúkhoz az összes uralkodó. persze ez nem azt jelenti, hogy tehetséggondozásban nem kell reáltanoda és művésztelep. hanem azt, hogy ha nincs sportiskola, akkor az egész azt jelenti, hogy az értelmileg és érzelmileg magasabban kvalifikáltakat kiemeljük, a fizikailag edzetteket magukra hagyjuk. a fizikai teljesítményt nem ismerjük el. és ez magyarországon nem a többségi magyarokra jellemző, hanem a zsidókra. azért, mert az ortodox nacionalista jobboldal izraelben van. az ortodox liberálisok a kontinensen. és ez sehogyan sem jó. szóval ez izraelt is fenyegeti. mert a zsidó filozófusoknak az izraeli nacionalizmust kellene megfékezni.

ha a zsidók hitközségekbe lesznek zárva, akkor a vidékies helyhatóságokban a járás, megye, nemzet tradíció képes integrálni a cigányokat. a zsidókérdésre primitív választ kell adni. a keresztényekhez hasonlóan a hitközségekbe zárás a civilizált endlösung.

NotaBene 2015.01.11. 22:39:01

Egy bonyolult problémakör egy fontos szeletét érint a poszt.
"Ha egy erős és egy gyenge fél együttélését a kölcsönös felelősség szabályozza", akkor természetesen mindkét félnek van felelősége.
Ebben a kérdésben is több lehetséges módja van egyoldalú megnyilvánulásnak . Az erős fél „felelőtlensége” az, amikor nem tesz meg minden elvárhatót az integráció elősegítésére. ..
A „felelőtlenségnek” egy másik esete a „szélsőséges jogvédő” mentalitás, ami szerint a gyengéknek jogai, az erőseknek kötelességei vannak…
A cigányság integrációja Magyarország legfontosabb problémái közé tartozik. Erről színvonalas javaslatok megfogalmazására és széles körben megvitatására lenne szükség.
Nem ismerem a javaslatokat, nem tudom, hogy hol folyik erről értelmes párbeszéd...

Lexa56 2015.01.12. 07:54:18

Sajnos párbeszéd alig folyik, legfeljebb a süketek párbeszéde. És ha az értelem nem oldja meg a problémkat, majd megoldja a biológia, de az csúnya lesz.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.12. 14:08:31

@unionista:
A civilizált-vad ellentétpár csupán konstrukció, amit felül lehet írni.

Lexa56 2015.01.12. 18:58:42

@raczsandor: igen, Orbánék is ezzel a módszerrel dolgoznak.. A hamis ellentétekkel, amelyek polarizálják a társadalmat. De egyre kevésbé érdekel az egész.
süti beállítások módosítása