Politikai mesetár

Politikai mesetár

Miért nincs kormányzóképes politikai alternatíva?

2015. január 12. - raczsandor

Habár a rendszer legitimitása kérdésessé vált, azt még az ellenzékiek is hajlamosak elismerni, hogy jelenleg nincs kormányzóképes alternatíva a politikai palettán. A kormányzóképesség uralkodó fogalmának kicsit részletesebb vizsgálatával viszont könnyen bizonyítható, hogy a fentebbi meggyőződés puszta tévedés.

Mit jelent a kormányzóképesség? Kézenfekvőnek tűnhet például az a megközelítés, hogy a jobboldalt leváltani akaró politikai erőknek azt kell tennie, amire az aktuális hatalom már képtelen, vagyis „a társadalom legitim érdekei alapján” kell vezetnie. De mi is lenne a társadalom érdeke? A mindmostanáig sikeres jobboldali értelmezés szerint az, hogy létezzen egy stabil és hosszú ideig megkérdőjelezhetetlenül uralkodó rezsim, hiszen a magyarság az állandósuló hatalmi harctól szenved a legjobban. Más elképzelések szerint, a társadalom valódi érdeke az értékteremtő és versenyképességének növelése, azaz önmaga modernizációja. A globalizáció keretei között pedig kizárólag az államközpontú gondolkodás kiiktatása jelentheti a modernizációt.

A kormányzóképesség egymással rivalizáló (államelvű és államtalanító) értelmezéseiben ugyanakkor van egy közös nevező. Az a feltételezés hogy a társadalom képtelen felismerni saját maga valódi érdekeit, és ezért valamiféle szakértő elit felvilágosítására szorul. Ez a kormányzóképesség technokrata felfogása az, ami jelenleg domináns pozíciót foglal el a magyarországi közgondolkodásban, hiszen a kormánypárti és ellenzéki érvelésekben egyaránt megtalálható. Érdemes tehát azt is megvizsgálni, hogy milyen főbb jellemzői vannak a technokrata felfogásnak.

A jobboldal már régen elszakadt attól az elképzeléstől, amely szerint a kormányzat feladata a globalizációs folyamatok által kiváltott társadalmi és kulturális felfordulás korrekciója lenne. Ehelyett a hatalom olyan szemléletét tették magukévá, amelynek egyedüli célja saját hatékonyságának növelése és ezért a társadalmi és kulturális feszültségek tudatos felszítása és kihasználása se nagy ár. A jobboldal behozhatatlannak tűnő versenyelőnye éppen a hatalom célracionális-hatékonyságelvű-technokrata szemléletétre vezethető vissza.

A kormányzás jobboldali-technokrata gyakorlata azonban igencsak ellentmondásos. Egyrészt nincs benne semmi sajátosan magyar, tökéletesen illeszkedik a posztmodern kor általános tendenciáiba. Az ugyanis nem a „degenerált” magyarországi politikai kultúra sajátossága, hogy a modernitás messianisztikus tanainak kifulladása után a politikai elit mindent a hatékonyság elvével akar legitimálni. A szocialista rendszerek bukása után általánossá vált ez a tendencia, ahogy az is, hogy az uralkodó elitek a hatékonyság kritériumainak meghatározását is a saját monopóliumukként kezelik. Így jutottunk el ahhoz a helyzethez, hogy az elnyomott/fejletlen/civilizálatlan társadalmi csoportok felemelésének évszázados hagyományait szinte mindenhol az önmagát legitimáló erő rideg kultuszával helyettesítették.

A hatalom magyar technokratáinak ugyanakkor olyan elképzelése van a politikai közösségről, amely sok tekintetben klasszikusan modern, mivel az úgynevezett „spekulativ legitimáció” sajátosságait hordozza. Ennek lényege, hogy az „ősi”, eredendően magyarnak tekintett minták alapján kívánja berendezni a jelen kor politikai közösségét. Ez a „nemzeti öncélúság” programja, melynek legfontosabb jelszava aktuálisan éppen a szuverenitás védelme. Annak a kérdésnek az eldöntése, hogy „Mi a magyar?” persze a legvadabb „filozófiai” eszmefuttatásokra ad alkalmat. Éppen ezért tűnhet úgy, hogy a „nemzeti öncélúság” programja a racionalitás uralmát jelentő modernitás tagadására épül. A nemzeti öncélúság spekulatív legitimációja azonban csak látszólagosan ellenséges a modern korral. Valójában a modernitás alternatív megnyilvánulása, mivel funkciója ugyanaz, mint a társadalmi fejlődés és felszabadítás programjának. Feltételez egy normatív elképzelést arról, hogy milyennek kell lennie a politikai közösségnek, és feltételez egy „élcsapatot”, amely hatalmi eszközöket is jogosult bevetni a tudatlanságban szendergő nép felébresztésére és átalakítására.

A kormányzás kettős arculata viszont azt a veszélyt hordozza magában, hogy a pőre hatalomtechnika nem csak az emancipációs szemlélet utolsó mohikánjait szorítja ki a politikai mezőből, de a nemzeti öncélúság mítoszának híveit is. (Az utóbbiakat persze bőségesen kárpótolják.)

Marad tehát a tiszta hatalomtechnika, az önmagát „legitimáló” erő kultusza.

A politikai legitimációt tönkretevő és ezért saját magát legitimáló hatékonyságelv azonban igencsak veszélyes. Jól látható ez abból is, hogy a kormányzat munkaalapú társadalmat hirdetet, vagyis a teljesítményelv elfogadására akarja nevelni a magyar társadalmat, saját maga viszont minden korábbinál szabadosabban viszonyul a kormányzati munkához. Miközben a kormányzati „munkában” résztvevők száma folyamatosan nő, a végeredmény színvonala ezzel fordított arányban csökken. Mindez pedig nem a „slendrián” magyar kultúra eredménye, hanem alapvető rendszerhiba. Mivel hatékonyság elve önmagát igazolja, az elvet alkalmazó elitek hajlamosak kivonni magukat saját kritériumaik alól.

A hatékonyság elvét hirdető technokraták másik fontos ismérve az, hogy nem ők alkalmazkodnak a hatalom objektumainak elvárásaihoz, hanem új elvárásokat akarnak beépíteni a hatalom alávetettjeibe. A technokrata hatalomnak ezért olyanná kell tennie az egyéneket, hogy saját maguktól is akarják azt, ami növeli a hatalom hatékonyságát. Az egyének ilyen irányú újraformálása persze szükségessé tesz valamiféle nagy víziót, ami értelmet ad az átalakulással együtt járó szenvedéseknek. Nem véletlen, hogy a miniszterelnök „látnoki” megnyilatkozásai szerint az általunk feltalált és magvalósított munkaalapú társadalom lehet a betegeskedő nyugati kultúrkör egyedüli gyógyszere.

A „látnoki-erő” kultusza azt az elvet is magába foglalja, hogy az erőt nem korlátozhatja a gyengeség, a szenvedések iránti érzéketlenség tehát erény. Ez „természetes”, hiszen egy hatalom technikus nézőpontjából a gyengék szenvedésének csökkentése olyan kiadás, ami sohase térülhet meg, hiszen nem növeli a hatalmi rend hatékonyságát. Ebben a rendszerben éppen ezért a szenvedőknek nincs eredendő joguk arra, hogy a rendszer javítson a helyzetükön. A hatékony hatalomnak csak akkor érdemes kezelnie a szenvedést, ha az javítja a hatalmi rendszer teljesítményét.

Mint már említettem a szakértői hatalom alaptétele az, hogy a hatalomgyakorlás tárgyai nem ismerhetik a saját szükségleteiket. Ezek meghatározására egyedül ők maguk, a kiválasztott és felsőbbrendű technokraták jogosultak. Ebből a technokrata szemléletből ered a jobboldali vezetőket nagymértékben jellemző hatalmi gőg és elvakultság. A technokraták hajlamosak saját magukat az egész társadalommal, vagy a nemzettel azonsoítani, mert úgy gondolják, hogy az bennük és csakis bennük ébredhetett öntudatra. A hatalmi gőg tehát totalizáló és terrorisztikus, hiszen kizárja a saját játékából mindazokat, akik nem az általa felvetett problémákkal foglalkoznak és nem az általa alkalmazott módszereket használják.

A rendszer totalizáló és terrorisztikus jellege azonban nem csak az áldozatokra jelent veszélyt, hanem a rendszerre önmagára is. A rendszer hatékonyságát ugyanis azok a feszültségek is növelhetik, amelyekre a hatalmi gőg érzéketlen. A társadalmi felszabadítás hitének megrendülése tehát utat nyithat ugyan a teljesítményelv cinikus ideológiája előtt, de épp azért mert ez is csak egy ideológia (vagy ideológia pótlék, ideológia mimikri) hajlamos kivonni önmagát a saját kritériumai alól.

A jobboldal kormányzóképessége végső nem több egy mítosznál, ami csak azért tűnhet valóságnak, mert a kormányzati tevékenység fogalmát is a saját képükre formálták. Valójában ők se értenek a kormányozáshoz, mert csak arra képesek, hogy elhitessék az ellenkezőjét ennek.

Mindezen túl a jobboldali kormányzás totális kudarca arra figyelmeztet, hogy milyen önpusztító erők rejlenek a technokrata szemléletben. Ha figyelembe vesszük ezeket a veszélyeket, akkor azt is beláthatjuk, hogy a hatalom megszerzésére törő politikai erők nem attól lesznek kormányzóképessé, hogy a jobboldaliaknál jobb technokratákká válnak, hanem attól hogy valódi politikai legitimitást szereznek maguknak.

Miért lépnénk ugyanarra az útra, amit egyszer mások már végigjártak és a romlásba vezette őket?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raczsandor.blog.hu/api/trackback/id/tr757061639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexa56 2015.01.12. 10:45:21

Nagyon értékes elemzés (szerintem), de a bejegyzés végén felmerülő kérdésre nem ad választ. "nem attól lesznek kormányzóképessé, hogy a jobboldaliaknál jobb technokratákká válnak, hanem attól hogy valódi politikai legitimitást szereznek maguknak" - hogyan?

unionista (törölt) 2015.01.12. 11:49:34

@Lexa56:
jelen állás szerint a baloldalnak esélye nincs a győzelemre.
kepfeltoltes.hu/150112/image_www.kepfeltoltes.hu_.png
10 emberből 2 baloldali, 4 jobboldali és 4 pártatlan. és utóbbi kettő foghat össze. azaz a kormány szakértői másodvonala és a független értelmiség. magyarországon ahogyan lengyelországban is a nemzeti liberalizmus a leitkultur. a baloldalnak legfeljebb budapesten van esélye. de ott is csak addig, amíg létre nem jön a központi régió. mert az agglomeráció egésze már majdnem biztosan jobbra húzna. a gazdaságot a termelésre alapozná és nem az eladósodásra és a fogyasztásra.

az áltag magyar paraszt közéleti értelemben sokkal okosabb, mint egy átlagos belvárosi. mert neki az ellátási lánc elején muszáj gazdálkodnia. a belvárosiak a helyzeti előnyüket kihasználva csak a hasznot próbálják lefölözni. élen a fővárosi überkapitalista zsidókkal. de őket kenterbe verik a cigányok. úgy, hogy kifosztják a kincstárt. viszont ez egy szükséges lépés ahhoz, hogy magyarország újra kelet-közép európai legyen. ne legyen nyugatos, de ne is legyen balkáni.

Lexa56 2015.01.12. 12:32:58

Lehet. Én a magam részéről nacionalista erőre nemigen szavaznék, minél erősebben nacionalista, annál kevésbé.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.12. 14:03:41

@Lexa56:
1. Ne nézzük hülyéknek az embereket. Lehet, hogy nem is hülyék csak más érdekeik vannak mint nekünk.
Ebből következik, hogy:
2. A politikai életnek vissza kell térni a klasszikus érdekképviselethez. Sokkal több dolog eldöntését kell az emberekre bízni mint eddig. A technikai eszközök ezt már régóta lehetővé tennék. Magyarul: mindenkinek legyen ügyfélkapuja ahol szavazhat elektronikusan! Ha valami akkor ezek a megoldások biztosan növelnék az állampolgári felelősséget.
3. Nem az államot kell leépíteni, hanem vissza kell kényszeríteni az eredeti szerepkörébe, azaz a dúvad állam helyett szolgáltató államra van szükség.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.12. 14:04:31

@unionista:
Most mégis arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy amit most hallunk az útdíj kiterjesztése elleni tiltakozások címén, az „a próbaüzem gépház zaja”.
Tipikus technokrata beszéd, ahogy az a szemlélet is egy tipikus technokratára vall, hogy másokkal fizetteti meg a saját maga által okozott bajokat, hiszen ő nem hibázhat!

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.12. 14:06:08

@maxval bircaman szerkesztő:
A valóság az, hogy te csupán a gyíkemberek háttérhatalmának tudatlan kiszolgálója vagy, ezért semmi közöd a valósághoz!

unionista (törölt) 2015.01.12. 15:37:33

@raczsandor:
maxval bolgár. és bulgáriába egyáltalán nem lenne olyan rossz az a politika, amit orbán csinál. ortodox kereszténység mellett a nem ortodox nacionalizmus (aka. hazafias kommunizmus) egy lehetséges fejlődési pálya a balkánon. ez bulgária számára majdnem ideális lenne. ott nem német, hanem oroszbarátnak kell lenni. persze nem kell feladni a kapcsolatot berlinnel, ahogyan itt moszkvával. szóval nem mindegy, hogy ezt az egészet honnan nézzük.

unionista (törölt) 2015.01.12. 15:42:35

@raczsandor:
nem ezt hívom technokratának. hanem amikor valaki a technológiával akar kultúrát teremteni. amikor valaki azt mondja, hogy minden gyerek kapjon elektronikus könyvolvasót.
images-na.ssl-images-amazon.com/images/G/01/whispercast/img/kindle-at-school/KaS_fd_k12.jpg
orbánról sok minden elmondható. csak az nem, hogy ebben az értelemben technokrata.

empoftla 2015.01.12. 17:05:00

@maxval bircaman szerkesztő: "... s ezt továbbra is így gondolja a nép zöme"
Teljesen igazad van. Csak nehogy összekeverjük, hogy ki téveszt meg kit:
mandiner.blog.hu/2015/01/12/ez_nem_a_szolasszabadsag - maxval bircaman szerkesztő · 2015.01.12. 09:55:02: "Sokan bedőlnek a manipulációnak, ez tény."

empoftla 2015.01.12. 17:28:20

@maxval bircaman szerkesztő:
1. “je suis charlie”: sokan egyetértenek vele: “Bedőlnek a manipulációnak”
2. “a legrosszabb Fidesz is jobb a legjobb ballib oldalnál”: “A nép zöme így gondolja”
Természetesen (ahogy mondod) sokaság az első esetben meg lett vezetve, a másodikban nem.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.12. 17:28:28

@unionista:
akkor egyszerűen mást értünk technokrácia alatt

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.12. 18:19:34

@empoftla: A második esetben ez a vélemény nem a médiák miatt lett., sőt ellenük.

empoftla 2015.01.12. 19:00:16

@maxval bircaman szerkesztő: Igazad van, a "nép zöme" soha nem olvas semmit (lehet analfabéták), őket külső vélemények, publikációk, a magyar “királyi” TV nem befolyásolja, véleményüket egy fekete dobozban (vákumban) formálják. Esetleg, ha mégis olvasnak/néznek valamit ott kizárólag (és bölcsen) a tényekre koncentrálnak, ha kell ügyesen lepergetve magukról bármiféle propagandát. Remélem nemsokára más (most még balliberális) országok is megvilágosodnak (ott ahol nem elég bölcs az emberek nagy része még). De mint tudjuk, ez a tendencia, úgyhogy tényleg csak idő kérdése.

Lexa56 2015.01.12. 19:01:58

Nem hülyék. Egyszerűen mások mint én. Ezért sem közösséget vállalni nem tudok velük, sem segíteni nem tudok rajtuk. Ha ez kell nekik, egyék. Ők azt kapják jutalmul, amit én büntetésül.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.12. 20:20:53

@empoftla: Tehát a 2010 előtti ballib kormány arra manipulálta az embereket hogy a Fideszre szavazzanak?

empoftla 2015.01.12. 21:11:44

@maxval bircaman szerkesztő: Fején találtad a szöget: azzal, hogy nem a ballib került újra a hatalomra, az most hivatkozási alap lehet a háborús készülődésre. Igaz bizonyos értelemben öngól lett (lásd Orbán nagyszerű külpolitikája és Magyarország kíváló tenintélye, bár a nyugati ballib média ezt megpróbálja manipulálni)

nevetőharmadik 2015.01.12. 21:34:32

Nagyon érdekes felvetés, és bár elég bántó (és vitatható*) leegyszerűsítés a technokrata hozzáállást kvázi azonosítva látni a Fidesz pőre hatalomtechnikájával, a hatékonyság elvét azonosítva látni az öncélú hatalomgyakorlás gátlástalanságával, annyiban igazad van, hogy a technokrata hozzáállás tényleg melegágya lehet egyfajta atyáskodó gőgnek.

Jó, jó, na de mi van akkor, ha a társadalomban tényleg nincsen meg az az ismeretanyag, ami legitim céljai eléréséhez szükséges lenne? Előfordulhat-e ilyen, vagy ez már eleve csak az öncélú hatalomgyakorlás kifogása lehet?

*Már csak azért is vitatható, mert definíció szerint a technokrácia olyan "kormányzati formáció, melyben a vezető beosztású, műszaki és gazdasági szakemberek csoportja irányítja egy ország gazdasági életét. A döntéseket nem politikai, hanem tudományos alapon hozzák meg." Ha ez a technokrata hatalomgyakorlás leszűkül a pőre hatalomtechnikára, szerintem többé nem tekinthető technokratának, hiszen a szimpla hatalomtechnikán túl lévő területeket többé nem tudományos alapon kormányozza, hanem a hatalomtechnika kizárólagosságából fakadó politikának alávetve - vagyis mégiscsak vérbő politikai kormányzást kapunk.

És bocs, de az, hogy Orbán gépházas metaforáját a technokratákkal összefüggésbe hozod, egyszerre nevetséges és sértő, tudva azt, hogy az ő kormányzásuk egyik legfőbb jellemzője a mérhetetlen dilettantizmus! Hozzájuk képest már az is technokrata, aki helyesen összegezni tudja egy excel táblázat oszlopát :D

unionista (törölt) 2015.01.12. 23:55:28

@raczsandor:
valószínűleg azoknak a haverjaimnak van igazuk, akik azt mondják, hogy filozófusokkal való társalgás: horror. nem definiálnak semmit. de tényleg semmit. helyette az "a" betűt is meglábjegyzetelik. úgy, hogy ezt jóska mondta. azt meg pista. és ezek után leírják ki kivel ért egyet. de hogy miről van szó az nincs definiálva. csak az, hogy ki kivel van. ez a filozófia lényege. üres szócséplés. és minden, ami ehhez kapcsolódik ugyanilyen üressé változik. sajnos sokkal okosabb haverjaimnak van igazuk. ezt be kell látni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.13. 05:48:44

@empoftla:

Nem, ez nem így van.

Amerikának tük mindegy,, hogyy milyen a magyar kormány, a lényeg csak az, hogyy fogadjon szót a külpolitikában. Azaz nem igaz, hogy Amerikának ballib kormánykell.

Lexa56 2015.01.13. 07:42:48

@unionista: de szerencsére szemben az orbánizmussal ezzel nem kötelező foglalkozni. El kell menni a focimeccsre és a helyei intellektuelekkel megvitatni a viiág helyzetét. Atól biztosan jobb lesz minden. Mert ők mindent pontosan definiálnak. Aztán eljátsszák a rendőr-barkochbát. Félszavakból is értik egymást. Meg a világot is. Nincs semmi bonyodalom.

Jean Sol Partre 2015.01.13. 10:47:52

@maxval bircaman szerkesztő: igen ritkán értek veled egyet (talán még soha?), de ebben 100%-ig

1349973572759 2015.01.13. 10:49:09

Meg kell érteni végre, hogy Orbán Viktor a szentséges és kenetteljes Római Katolikus Egyház felkent miniszterelnöke, és ebben a vonatkozásban is, nekünk jobboldaliaknak az ő lába elé kell hajtanunk a fejünket. Ő okosabb nálunk, és jobban tudja mi kell nekünk mint mi.

A liberálisok meg éljenek gazdagságban meg szabadságban. Bolondok.

darthvad 2015.01.13. 10:49:56

@raczsandor: A Technokrata: "Vezető beosztású, a társadalomban irányító szerepet játszó műszaki vagy gazdasági szakember."
Read more: www.kislexikon.hu/technokrata.html#ixzz3Oh2nUxR2

Én úgy látom az elmúlt 5 év nem a szakemberekről szólt :)
Vezetőket sem látok, csak főnököket és a kettő sajnos nem ugyanaz. Én igazából azt nem értem, csomó pénzük van (jó része a mi adónkból) és mégsem telik egy nyomorult tükörre odahaza? Jól láthatóan az elmúlt évben nem igazán sikerült ilyen eszközbe belenézniük, pedig jó lenne. Nulla önkritikával bármely ember és bármely szervezet (pl. a kormány) előbb vagy utóbb falnak fog menni.

1349973572759 2015.01.13. 10:56:11

Orbán Viktor sokkal nagyobb ember mint az összes európai politikus, és félnek is tőle rendesen a gazdasági eredményei miatt, hiszen nálunk a legnagyobb a gazdasági fellendülés egy kormánypárti politikusra nézve. A többiek balekok.

1349973572759 2015.01.13. 10:57:20

Remélem Orbán Viktor fia lassan készen áll, hogy folytassa az apai hagyományt, én örömmel venném ha a lánya is segítene. Ők sok mindenhez értenek nagyon.

NotaBene 2015.01.13. 11:00:17

A poszt címében megfogalmazott kérdéshez:
Érdekes lehet a „szakértő elitek” teljesítményét vizsgálni konkrét esetben. Például az útdíj esetében hogyan teljesítettek a „szakértők”.

Az útdíj hatásával kapcsolatban nekem Fejér megyei lakosként teljesen mások a tapasztalataim, mint amit a sajtóban olvasok. Ismerőseim közül sokan utaznak változó gyakorisággal (nem naponta) Budapestre . Azoknak a döntő többsége, akik eddig 43 ezer forintét megvették a matricát, az új rendszerben jelentősen kevesebbet fizet. Sokan vannak, akik korábban nem vettek matricát 43 ezerért, de 10 ezer forintot már hajlandó kifizetni.
Korábban az ismerőseim többsége nem használta az autópályát , az új szabályok hatására a döntő többség számára elérhetővé vált a pálya használat.

A megjegyzéseim:
• Az új útdíj szabályokon az emberek hány százaléka nyert, és hány százaléka veszített? ( A becslésem szerint legalább 50% nyert én nem több mint 30% veszített.)
• A kormány szakértői az útdíj előkészítése, bevezetése során nagyon sok hibát követtek el…
• „2015 január 5.: az LMP azt várja a kormánytól, hogy hallgasson az egyre erősödő kritikákra és vonják vissza az egész rendeletet.” Ezt komolyan gondolták? Ez az LMP „szakérőinek” a javaslata?
• Az útdíj részleteivel kapcsolatban sok helyen lehetett jogos kritikát olvasni. Komolyan vehető alternatív javaslatot én nem láttam. Található bárhol komolyan vehető alternatív javaslat ebben a témában? Ebben a témában van kormányzóképes alternatíva?

1349973572759 2015.01.13. 11:01:36

NotaBene - úgy volt, hogy te ma nem ide kommentelsz, én vagyok délelőtt.
Nem szóltak?

Brix 2015.01.13. 11:06:23

A jobboldali technokrata kormányzás " eredményeit " már láttuk az elmúlt 4 évben: növekvő társadalmi különbségek, növekvő szegénység , kilátástalanság , kirekesztettség....Ennél egy baloldali kormány sokkal jobb lenne a többségnek, hiszen ha más nem , legalább az adórendszert többkulcsossá alakítanák és valamilyen szinten restaurálnák a szociális rendszert. Más kérdés , hogy a hatalom és az erős állam tisztelete is nagyon erős Magyarországon, így sokan szeretnék még mindig hatalomban látni Orbánt azok között is , akik ellen az elmúlt évek megszorító politikája irányult. Amíg a szavazati joggal rendelkező magyar állampolgárok 39-40%-a nem megy el választani , addig Orbánnak tökéletesen elég a fegyelmezetten jobboldali szavazó , felső középrétegre támaszkodnia. Az anyagilag lecsúszó kispolgárság szavazatai pedig megoszlanak a populista jobboldal és a baloldal között
A jelenlegi helyzetet ami felboríthatja az, hogy a választói piacra belépő fiatalok szavazatai nagyon nem fogják Orbánt támogatni a következő választáson. Orbán jelenleg egy olyan kiöregedő politikus , akivel egyre nehezebb azonosulni az új generációknak, a közösségi médiában ,napi szinten , egyre jobban diszkreditálódik, így a 2018- as választás már nehezen lesz nyerhető vele...

1349973572759 2015.01.13. 11:07:58

Ha Orbán leírja, hogy mikor mit csináljunk, akkor a halála után csak követni kell amit leírt.
Ennyi.

Brix 2015.01.13. 11:18:05

@maxval bircaman szerkesztő: "Orbán Viktor sokkal nagyobb ember mint az összes európai politikus, és félnek is tőle rendesen a gazdasági eredményei miatt" Te hülye vagy kiskomám! Ha az elmúlt 4 évet együtt nézzük , akkor alig több mint évi 1%-os a növekedés Magyarországon! 2012-ben még recesszió volt meg 2013 elején is... és még kb 2 év kell hogy elérjük a 2009-es szintet reál GDP tekintetében!!
A 2014 év valóban egy jobban sikerült év volt, köszönhetően a hatalmas EU-források lehívásának, de 2015-re már újra lassulni fog a gazdaság!
Orbánéknak nagyon nem volt sikeres az elmúlt 4 éve, különösen , ha a többi, újonnan csatlakozó országgal hasonlítjuk magunkat össze....Az egy főre eső vásárlóerő-paritáson mért GDP tekintetében egyre jobban lemaradunk ezektől az országoktól.

1349973572759 2015.01.13. 12:15:38

@Brix: Nekem van igazam, mert hiszek Orbán Viktorban!

Mérnork 2015.01.13. 13:03:03

@Brix:
"egy baloldali kormány sokkal jobb lenne a többségnek, hiszen ha más nem , legalább az adórendszert többkulcsossá alakítanák"
Így van, a sok mocsadék aki bejelentetten dolgozva meg mer keresni 200k-nál többet, az megérdemli, hogy elvegyék a bruttó fizetése 50%-át, ahogy a miferink idejében volt!! Ha olyan hülyék, hogy nem képesek megoldani, hogy minimálbér+zsebbe kapják a fizujukat, mint minden rendes ember, akkor nem érdemelnek mást. Gyerekek utáni adókedvezményt adni is egy faszság, munka mellett ne akarjanak gyereket nevelni, ott vannak arra a jóravaló roma családok, majd ők szülnek sok gyereket, elvégre nekik is élni kell valamiből!!!

empoftla 2015.01.13. 16:55:23

@maxval bircaman szerkesztő: Ezt mondom - nekik nem ballib kormány kell, hanem olyan ami alapján lehet a feszültséget szítani. Azaz Magyarországon most a régi bölcsesség érvényes: Amerika a föld legagresszívabb országa, mert a világon mindenhol beleszól Oroszország belügyeibe.

panelburzsuj 2015.01.14. 12:34:45

@raczsandor:

"Kiket nagyoknak mond a krónika,
Mind az, ki hat, megérté századát,
De nem szülé az új fogalmakat.
Nem a kakas szavára kezd virradni,
De a kakas kiált, merthogy virrad. -"

Moin Moin 2015.01.14. 15:21:19

A személyes megszóllíttatás jogán: az általad belinkelt posztban nem állítottuk "abszolútunként" azt, hogy "a társadalom valódi érdeke az értékteremtő és versenyképességének növelése, azaz önmaga modernizációja". Az idézett posztban éppn hogy arról írtunk, hogy a társadalomban és az érdekérvényesítésben minden legitim érdeknek helye van. (a lábjegyzetben a legitim érdek fogalmát is leírtuk.)

Éppen azok a jó döntések - a társadalom hosszútávú érdekeinek meghatározása során is -, ha a legitim érdekek vitájában, ennek következtében pedig minél több embr által belátottan definiálódik az, hoy mi is "az érdekünk".

unionista (törölt) 2015.01.14. 16:20:00

@Moin Moin:
és ki mondja meg, hogy egy politikai törekvés által okozott érdeksérelem jelentős, vagy jelentéktelen, indokolt, vagy indokolatlan. vegyük a tesco példáját. épít egy bazinagy áruházat, ahogyan fogalmaztok azért, hogy bazinag nagy kapitalizmus legyen. ezzel elsöpri a helyi kiskereskedelmet. mert csak így lehet szocializmus. ezt ti a modernitás győzelmének látjátok. a köznép gyűlöl benneteket. de van egy modenrista elit, amelyik ujjong. kinek van igaza? ki dönti el?

panelburzsuj 2015.01.14. 17:40:55

@unionista:
"kinek van igaza? ki dönti el?"

Ez így nem fair, hogy böködöd itt a Moin-Moin-t, hogy árulja már el a választ azokra kérdésekre, amiket én is felttem neked, de csak a nyakadat meg a nyelvedet tekergetted egy egyenes "fasztuggya" helyett.

Moin Moin 2015.01.14. 17:57:04

@unionista: @panelburzsuj: Majd év válaszolok neki…

O.K., vérzik a szíved a TESCO által legyakott régivágású kiskereskedőkért… Ám ők egy sokkal hatékonytalanabb, azaz sokkal drágább rendszert testesítettek meg – így végső soron ugyanazokért az árukért több pénzt szívtak ki drága magyar vértestvéreikből, mint a gazmultiglobalista TESCO. Így összességében kevesebb, elvileg akkumulálható, tőkésíthető forrás marad a véráztatta 93.000 m2-en belül.

A képlet még úgy is igaz, hogy a TESCO – elvileg – hazaviheti a magyarokon szerzett hasznát: még így is több marad összességében a magyarok zsebében, mintha a számos, hatékonytalan kisszatócsnál vásárolnának. (Ez utóbbiak átlagos árszintje több mint 30%-kal magasabb ui.) Azonban a valóságban a TESCO az elmúlt években inkább befektette a hasznot, így (az új építkezések révén) még nagyobb erőforrás-hányad maradt magyar zsebekben.

Röviden: nem legitim érdek a kiskereskedők államhatalmi eszközökkel történő megvédése a multikkal szemben, ha ez nemzetgazdasági szinten drágább fogyasztói árszintet jelent. A kiskereskedők parciális érdekei nem írják felül az összgazdasági realitást és költségtöbbletet.

Ez nem a „modernitás vagy hagyomány” kérdése, hanem a „hatékonyság vagy hatékonytalanságé”: helyes összefüggésrendszerben vizsgálva kapsz érvényes választ.

unionista (törölt) 2015.01.14. 18:15:47

@panelburzsuj:
szerintem a helyi társadalomnak kellene döntenie. a helyhatóság találja ki, hogy nekik a tesco kell, vagy nem kell. vegyék figyelembe, hogy mit mond erről a kereskedelmi kamara, a szakszervezetek, a fogyasztóvédők és maguk a fogyasztók. persze ha adminisztratív eszközökkel kiteszik őket, akkor kevesebb lesz az akciós termék. irmuska néni azt mondja majd debrecenben, hogy hozatok már abból az olcsó felvágottból nyíregyházáról egy rúddal a kismenyemmel. nem kellett volna bezárni a tescot. bizony jó volt az a kisnyugdíjasoknak. de a népek ezt mérlegeljék. és a képviselőik többségi alapon szavaznak. tipikusan a megye.

értem persze, hogy szükség van valamilyen kontrollra. a megye felügyeleti szerve a régió. a tartományi bíróság. az ítélőtábla helyben hagyhatja, vagy épp megsemmisítheti a rendeletet. ha a tesco vagy a helyhatóság a döntéssel nem ért egyet, akkor mehetnek a szövetségi legfelső bírósághoz. a federal supreme court tagjai rizsporos parókában ülnek a pulpituson. a patriciusok és a plebejusok harcolnak a szövetségi köztársaságban a kereskedelmi jogokért. de a szabad kereskedelmet már eleve korlátozhatná a járás agrártermékek esetén. a járás döntését a kerület felügyeli a legalsó bírói szinten. persze onnan is lehet fellebbezni. erre van válasz pro és kontra.

unionista (törölt) 2015.01.14. 18:19:51

@Moin Moin:
oké, de akkor mégis csak az alkibiadesz nicknek van igaza. ti a modernitás feltétlen akarásában gondolkodtok. amivel az a probléma, hogy ez a felfogás magyarországon jelentős kisebbségben van. túl azon, hogy kevés köze van a baloldalisághoz. nem azt állítom, hogy a tied nem egy legitim érvelés. csak azt, hogy ennek magyarországon sohasem volt, és vélhetően sohasem lesz többségi legitimációja. magyarország nem lesz egy 10 milliós modern metropolisz. a népek nem akarják.

panelburzsuj 2015.01.14. 18:32:16

@unionista:
Korábban sűrűn használtad a "ha én lennéka király" fordulatot.

Most beérted egy "szerintem"-mel.

De engem most már nem az érdekel, hogy "unionista szerint világ" - ("Hisz olyat már sokat látott."...) - hanem unionistából hogy lesz király? Hogyan jutsz el a kívánt állapotig?

Vagy ha csak álmodni akarsz egy jobb világot - akkor miért nem azt mondod? Hogy neked úgy jobban tetszene - de az oda vezető utat már törje más?

panelburzsuj 2015.01.14. 18:36:05

@unionista:
Csakhogy Magyarország mostanában éppenhogy nem távolodik a "megaüzemtől", hanem egyre közelebb kerül hozzá.

Vagy te úgy látod, hogy a központi kormányzat két marékkal szórja a szuverenitást a nép közé? ...

unionista (törölt) 2015.01.14. 20:02:22

@panelburzsuj:
így készül a mercedes:
www.youtube.com/watch?v=VreG1iC65Lc
a 7. percnél láthatsz ember. jóskára bízzák, hogy szerelje be az ülést, pistára a visszapillantó tükröt. azt talán nem hibázzák el. sanyi az élmunkás megtörölgeti a motorháztetőt. jutka ragaszt egy címkét. de ő csak azért kell, hogy az üzembe legyenek nők. de az ő munkájukat is lehetne automatizálni. csak akkor munkanélküliek lennének. és a segélyből nem vehetnének autót. és kinek termel a mercedes. az araboknak? azon az áron, hogy a német köznép nyomorogjon?

a megoldás az lenne, hogy minden megyében legyen komplex járműipari üzem. és ott legyártják a helyi népautót. ezen kereshet a külföld, mert nélkülük nem nagyon tudunk kocsit gyártani. alapvetően az önellátásra rendezkedjünk be. persze lehet szabad kereskedelem. mert lehet, hogy jóska egy olyan formát tervez, ami megtetszik a népeknek. pista olyan kütyüt talál ki, amit elég sokan megvásárolnak. ők leginkább a szakmérnökök közül kerülnének ki. de a szakmunkás is gondolkodhatna a laborban.

de az átlag számára ezt mégis azt világot hozná vissza, hogy az ember dolgozik mondjuk napi 6 órában. 9-től 3-ig. és abból tisztességesen megél. ha jóska feltalált valamit, akkor kibérli az üzem egy részét. és mondjuk 6-tól 9-ig, vagy délután 3-tól 6-ig túlóráznak a beosztott melósokkal. mint a szocialista időkben a gmk. innentől kedve a leghülyébb is abban érdekelt, hogy legyen jó iskola. mert ő is úgy emelkedhet az átlag fölé ha kiválasztja a tényleges elitet. ez egy alapvetően technokrata szemlélet.

a járás vehetné át a tradíció újrateremtését. az, hogy szekeret gyártunk. nem azért, mert modern, hanem mert menő feltéve, hogy nem rozoga. mert mondjuk szükség van rá a nemzeti parkban. vagy kell a legénybúcsúba, vagy hintó az esküvőre, vagy díszletet építünk a városi ünnepi játékhokhoz. vagy filmet forgatunk. persze lehet számítógépes grafika a hintó. mert az hatékonyabb. de miért ne lehetne manufaktúra. csak ehhez az kell, hogy a járás privilégiumokat kapjon a megyétől. lehessen szekeret ácsolni és csúcs autót tervezni.

Moin Moin 2015.01.14. 20:06:34

@unionista: Semmit sem akarunk "feltétlenül", azaz öncélúan és a célszerűség ellenében is. A magunk részéről ez csupán egy ajánlat, amelyet arra alapozunk, hogy minfen sikeres társadalom ezt alkalmazza - amelyek meg nem, azok kivétel nélkül sikertlenek.

Az sem baj, hogy kevés magyar ért csak velünk egyet: hiszen épp ezért vagyunk állig felfegyverezve, ezért törünk a véráztattára német páncélosokkal és ezért fogjuk a saját kezeddelmegásatni veled is a sírodat!

...De most már engedelmeskedjél szépen az ápolóbácsiknak és vedd be szépen a gyógyszereidet, a doktornéni lapotopját meg add le szépen a nővérkéknek a recepción és sipirc aludni a gumiszobácskádba!:-)

unionista (törölt) 2015.01.14. 20:58:40

@panelburzsuj:
az út az ezzel járó politikai küzdelem.

panelburzsuj 2015.01.14. 21:23:28

@unionista:
Amit nemhogy megvívni, de meghirdetni se fogsz.

És - más se nagyon látszik érte tülekedni...

panelburzsuj 2015.01.14. 22:08:22

@unionista:
És ezzel meg is válaszoltad a poszt címében feltett kérdést.

Nincs meg Magyarországon az a "kritikus tömeg", akinek az országa, nemzete, népe hivatás lenne.

nevetőharmadik 2015.01.14. 23:01:40

@unionista: Sajnos van nekünk, modernizálónknak egy olyan előfeltevésünk, hogy a magyar nép (Békéscsabán, Bonyhádon és Nyírparasznyán is) szeretne az európaihoz jobban közelítő életszínvonalon élni és részesülni a civilizációs javakból. De ebben lehet, hogy súlyosan tévedünk.

Az autós példád pedig egyenesen őrült, viszont remekül érzékelteti, hogy mennyire őrült a rendszered is - hiába logikus önmagában. Mit gondolsz, egy modern autó legyártásához szükséges műszaki színvonalú termelőegység felépítése mennyibe kerül? Ki tudná-e termelni ennek az árát egy 50-150 ezer fős gazdaság? Fel tudná-e venni a kész autót annak a piciny gazdaságnak a vásárlóereje azon az áron, ami ahhoz szükséges, hogy a gyár beruházása 1000 (ezer) éven belül megtérüljön? És mire jó a szabad kereskedelem, ha minden járásnak van valamiféle járműipari komplexuma, tehát annak a járásnak a piaca már eleve le van fedve? Majd az első járás terméke kiszorítja a másodikét? De akkor mi lesz a második járás járműgyárával? Vagy mit gondolsz, ha a kicsiny járási gazdaság teljesítménye korlátozza a honosítható műszaki színvonalat, akkor milyen színvonalú gyárat, milyen színvonalú járművet lehet ott létrehozni? Tényleg maximum szekeret - vagy ha engedjük a munkamegosztást a járások között, akkor is legfeljebb csettegőt.

Az egész, évek óta nyomott koncepciód a méretgazdaságosságon bukik meg. Ha csak egy embernek is eszébe jut, hogy járásközi összefogással több erőforrás vonható be valaminek a létrehozásába, és ez által az élet akár egyetlen területén is emelni tudja a minőséget, akkor a járások felbomlása/egyesülése meg fog történni. És a szabad kereskedelmet sem engedélyezheted a járások között, mert ha csak 2 járás összefog, akkor már az összes szomszédos járás azonos iparát kinyírja, hiszen olcsóbban tud termelni, alacsonyabb áron tud szolgáltatni. Minél több járás fog össze, ez a gazdaságossági, versenyképességi rádiusz annál messzebb ér. Ha pedig a külföldre nem terjeszted ki ugyanezt a rendszert, akkor ott eleve olyan árú és minőségű termékeket fognak előállítani, amikkel nem versenyezhet semmi a járási gazdaságok termékei közül. Így hát a külső kereskedelmet sem engedélyezheted, legfeljebb nagyon erősen szabályozhatod. Szóval se szabad kereskedelem, se egyesülés. Ezt csak erőszakkal, totális állami kontrollal tudnád fenntartani. Ám ha ezt teszed, akkor életbe lép az a szabály, hogy ilyen kicsi független gazdasági egységek nem lesznek képesek magas műszaki színvonalú termelésre, a civilizáció hamarosan visszazuhanna egy ipari forradalmat megelőző kor szintjére. A legeslegjobb esetben is valami kis Észak-Koreát tudnál létrehozni.

unionista (törölt) 2015.01.14. 23:48:58

@nevetőharmadik:
ehhez komplex gépgyártó üzemek kellenek. az egyik évben csak metrókocsikat gyárt. elég sok kellene ugye. a következő évben elővárosi vasutat. abból is kell ugye. aztán hosszabb villamosokat. az is kellene ugye. aztán a következő évben kisebb rövid csuklósokat és végül trolit. utána ugyanez az üzem vasúti kocsikat gyártana. az egyik évben személykocsikat, a másik évben tehervagonokat és mozdonyt. és amikor ennek vége, akkor kezdhetik elölről. csak ehhez tervezett irányított gazdaság kell városias keretek között. és liberális demokrácia. ehhez az kell, hogy a politikai a polisz ügyeiről szóljon. a köznép a hozzád hasonlóakat a földbe tapossa.

nevetőharmadik 2015.01.15. 00:15:00

@unionista: szóval ugyanaz a gyár minden évben mást gyártana? Unionista, arra azért nem számítottam, hogy még tetézed is az őrültséget! Ha egy modern autógyár felépítése meghaladja egy járásnyi önálló gazdaság teljesítőképességét, akkor majd pont az évenkénti komplett átalakítását tudja kigazdálkodni? Vagy eleve 7 gyár van egyben, de csak egyhetede üzemel minden évben? És ezt eljátssza több járás is? Milyen ára lehet az ilyen termékeknek, és ki veszi meg ilyen áron?

Irányított, tervezett gazdaság? ÉS liberális demokrácia? Vagy kimaradt a "nem" szócska? Az megvan, hogy a tervezett, irányított gazdaság 25 éve összeomlott? A köznép persze engem és a hozzám hasonlókat földbe taposhat, de csak földbe, mert például aszfaltot már nem tudna összehozni a te elképzelésed alapján. De ha a polisz érdeke szerinted a földút és a szekér az aszfaltút és a kényelmes automobil helyett, akkor én kérek elnézést :D

unionista (törölt) 2015.01.15. 00:26:07

@nevetőharmadik:
úgy látom nem tudod követni. komplex gépgyártásnál szó nincs a járásról. a járás alapvetően agrártermelésre és a tradíció újrateremtésére való. mondjuk arra, hogy hagyományos csengőt gyártson a kis villamosra. retro elemeket. ha erre is igény van, akkor miért ne gyártsunk. főleg úgy, hogy ennek egy viszonylag zárt piacon kell megtérülnie. oké, hogy összességében nem lesz hipermodern, de nem is kell annak lennie. az ortodox liberálisok többségét a belváros zsidók és a lieblingjeik alkotják. egy dologban vagyok majdnem biztos: nem őket követni. de ha kiderül, hogy irányított és tervezett módon is lehet gazdálkodni, azt össze lehet kapcsolni a liberális demokráciával, akkor ezt a budapesti csoportot a köznép az országból német segítséggel kiűzi, ahogyan az osztrákok a törököket.

nevetőharmadik 2015.01.15. 00:48:48

@unionista: igazad van, nem járást mondtál, hanem megyét. Viszont nem alkatrészeket, hanem komplett autót írtál, sőt, metrókocsikat, meg mindent, és erre a méretre még mindig igaz lenne az, amit mondtam. De mennyire, és mekkora zárt piac az, ahol mondjuk egy retró villamoscsengőnek meg kell térülnie, feltéve, ha retró villamoscsengőket akar valaki? Hány villamosra lenne fölszerelve, hány csengőt kell legyártani? Mondjuk évente? Mennyiért kellene eladni ahhoz, hogy a gyártóeszközöket érdemes legyen beszerezni/legyártani, és a dolgozók bérét fedezze? Ja, és delirálhatsz arról, hogy "ha kiderül, hogy irányított és tervezett módon is lehet gazdálkodni"... bocs. Már kiderült, hogy NEM. Persze létrehozhatsz egy világkommunizmust, ahol nincs versenytárs, ami tönkretegye azt, és akkor az embereknek összehasonlítási alap nélkül nem fog feltűnni, hogy mennyire is nem lesz hipermodern ez a szép új világ :P

unionista (törölt) 2015.01.15. 01:01:15

@nevetőharmadik:
egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen idiótának tartjuk egymást.

unionista (törölt) 2015.01.15. 01:24:35

szóval azt nem érted, hogy nem csak villamosra kell ám csengő, hanem abból lehet tradicionális kapucsengő. és az ezek után nem kínai biszbasz lenne, hanem döntően helyi. feltéve, hogy ebben a polgárság egyetért. és rendel. ha nem, akkor nyilván nem kell csengettyűt gyártani. tkp. önszerveződő közösségi piac. verseny meg úgy lesz, hogy a szomszédos városban, megyében esetleg sokkal olcsóbb és menőbb csengőt gyártanak. és akkor változtatni kell a helyieknek a technológián. vagy onnan rendelnek. tulajdonképpen a hasonló helyzetben levő agglomerációk versenyeznek. lehet mondani, hogy ez egy hülyeség. csak akkor mondani kellene mást. mert az ortodox liberális szabad piaci globális kapitalista modell magyarországon megbukott. gazdasági és politikai értelemben egyaránt.

unionista (törölt) 2015.01.15. 09:52:09

@panelburzsuj:
nem akarok követőket találni. országos méretekben biztosan nem. ezért van az, hogy lehülyézem azokat, akik csak bírálnak. nyilván ennek az ellenkezőjét kellene tenni a politikussá váláshoz. nagyon egyszerű elvekről van szó. aminek a megvalósítása persze komoly szakértelmet igényel. ahhoz, hogy a világ kicsiben is működjön a gyakorlatban szakosodni kell. és ezt felejtették el a zsidók. nincs mesterségük. mert elszakadtak a városi kiskapitalizmustól. a kisbirtokok, a kisüzemek és a kisüzletek kultúrájától.

legyen minden szabad piaci. ezt legkönnyebb mondani. ez arról szól, hogy egy eredendően gazdag csoport összeszervezi az értelmesebbeket és még gazdagabbá válik. a többiek leszakadnak. úgy kell nekik. és sajnálkoznak, hogy nem elég jó az oktatás. a kicsit elmaradottabb nemzetiséget lesajnálják. jaj, szegény kiscigányok. ez sajnálatos módon a zsidó politikai kultúra. magyarországon legalábbis. ezt kell meghaladni. persze a zsidóság is meghaladhatja egy generáció váltással. ezzel próbálkozik a belvárosi újhullám. tecca és bernadette és a többiek. de ők olyanokat mondanak progressziónak, hogy a hajléktalanok jogai és kötelmei a kóbor kutyákéval legyen azonos. és majd ők megetetik őket. csak hadd kakálhassanak az utcára. mert így lesz meg az alapítványnak az új mac book pro, a retina kijelzős. a maszkulin zsidó vonal az, hogy hülyék a lábszagú magyarok, mert nem elég versenyképesek. a belvárosiak versenyképességét kizárólag a helyzeti előny adja. semmi egyéb.

ezzel szemben nem nyerni akarok, hanem azt, hogy gondolkodni kellene. és nekem az jön ki, hogy praktikusan nagyjából 500 ezer körüli az a mérethatár, amire már egy közepesen fejlett ipar építhető. erre mondom azt, hogy debrecen kantonizálása lehet egy próbaprojekt. úgy, hogy debrecen a kisebb bolygótelepüléseivel összekapcsolódik. mivel az alföld közepén van ezért semmi sem gátolta azt, hogy az óramutató minden irányába létrejöjjön egy mezőváros. ez elég könnyen össze tudna állna egy közepesen fejlett ökoszisztémává. ami a cél. és a közepes fejlettség elérése az alföldön haszonnal jár. szóval ebbe be lehet fektetni kívülről. és mivel debrecen egyetemváros ezért az elitet be lehet kapcsolni kutatás-fejlesztésbe. szóval ez svájcból nézve is lehet egy próbaprojekt. mert nekik nyitniuk kell. mivel ők gazdagok. a szegényebb térségeket kell kicsit befelé zárni. szóval 21-27 között ezt éppenséggel el tudom képzelni. de ebben nagy a kockázat. detroit típusú felemelkedés és detroit típusú összeomlás is következhet belőle. az első persze nagyobb eséllyel. szóval ezért racionális ezt meglépni. de ebben elég sok a reckér. mert ez azt jelentené, hogy debrecen vagy krakkó jellegű második fővárossá válik, vagy egy óriás falu lesz hosszú évtizedekre. ez debrecen helyzetéből adódik. a környezeti vagyon szinte semmi, vagy alig valami. a humán tőkére építhet. nem véletlen, hogy a leghülyébbek is értik, hogy iskolavárossá kell válni. kell gépgyártás, mikroelektronika, gyógyszergyártás, biotechnológia, atommagkutatás. a parasztok azt mondják, hogy debrecen ezen túl legyen egy agropolisz. de ehhez tökéletesen passzol svájc. ebből lehet egy kölcsönösen előnyös kormányzati-önkormányzati megállapodás.

a másik opció a központi agglomeráció szövetségi várossá alakítása a németekkel. ebben tényleg minimális a kockázat. ez nyilvánvalóan működne. elővárosokból külső kerületek lennének. itt annyi a probléma, hogy a zsidók jelentős kisebbségbe kerülnének, és az askenázi kultúrát kellene újrateremteniük. csak minden gyerek amerikában van. ők az amerika barátságot választották. a köznép nem akarja, hogy goodfriend legyen a helytartó. 21-27 között budapest bundesstadt projekt realitás.

a harmadik opció klasszikus polgári összefogás a balaton környékén. ez is megyévé alakítás. balaton megyének kormányzója van, és a járások a tóparti települések polgármesterekkel. ebben lehet korlátozott osztrák szerepvállalás. osztrák-magyar vegyesvállalatok és magyar családi vállalkozások. ebben még kevesebb kockázat. azért, mert a balaton mégis csak a legnagyobb tó közép-európában. közismert, közel van a német nyelvterülethez.

szerintem ez a három lehetőség van, amiből valami megvalósulhat. és ez húzhatja magával az ország nyugati és keleti felét. szóval én ódzkodnék attól, hogy minden város hirtelen nagy szabadságot kapjon. azzal semmivel sem lennénk előrébb. próba-hiba módszerrel lehet haladni előre.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.17. 09:29:30

@Moin Moin: Rendben, félreértettem! Kétféle érdekről beszélsz: A társadalmi csoportok legitim érdekéről, és az egész társadalom valódi, hosszútávú érdekeiről.
Csakhogy! A kétféle érdek viszonya szerinted hierarhcikus. Az tekinthető legitim részérdeknek, ami nem mond ellent az egész hosszútávú érdekének.
Ráadásul vitatkozni, társadalmi vitát folytatni csak a részérdekekről lehet. A részérdekek legitimitásának kritériumairól, vagyis az össztársadalom valódi érdekeiről már nem folytatható vita. Ezek ugyanis a hatékonyság kritériumai! Ha a rész és az egész konfliktusa feloldhatatlan, akkor a résznek be kell látnia, hogy ő is az egész része, tehát az egész hatékonysága érdekében fel kell adnia a részérdekeit.
Ebből következik, hogy a politikus feledata a rész és egész közötti konfliktus feloldása, a felvilágosítás:
„Olyan politikusokra van szükség, akik képesek megérttetni és átéreztetni a tömegekkel, vagy legalább is kellő számú választópolgárral azt, hogy ha a társadalom érdekei szerint való erőforrás-paradigmát szeretnénk, akkor - mindennek alapjaként - erősödő versenyszférára, ehhez pedig környezetként a hatalom torzításitól mentes piacgazdaságra van szükségünk: a rendelkezésre álló erőforrások felhasználása során ezt kell prioritásnak tekintenünk!”
Ezért mondom hogy ez egy hatékonyságelvű technokrata elképzelés. Az elsődleges cél a versenyszféra erősítése, vagyis a társadalom versenyképességének és hatékonyságának a növelése. Ez pedig akkor érhető el, ha a vezetői erényekkel rendelkező elit felismeri ezt a célt, a tömeg pedig engedelmesen követi az igazi szaktudást birtokló elitet, és nem vitatja a rendszer végcélját, vagyis a hatékonyság elvét.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.17. 09:31:24

@nevetőharmadik: A tények felől nézve igazad van! A tervgazdaság elbukott, és úgy tűnik, hogy nincs alternatívája a jelenlegi gazdasági rendszernek.
Ugyanakkor érdemes lenne feltenni azt a kérdést is, hogy miért van ez így.
A válasz a technikai fejlődés adott menete.
Nagyon egyszerűen: A technikai fejlődéshez pénz kell és ezért a technikai fejlődés irányát a pénzzel rendelkező társadalmi csoportok érdeke határozza meg. Tévedés tehát azt állítani hogy van egy olyan objektivitás (a fejlődés), ami független az érdekviszonyoktól, viszont határokat állít azok érvényesülése elé.
Következtetés: Az érdekviszonyok átrendeződése után a technikai fejlődés iránya is átalakulhat. Unionista erre próbál tapogatózni. Nem biztos, hogy érvényes amit mond, de legalább benne van az igény az új paradigmára. Szerintem például nem helyi szinten fognak eldölni a dolgok. Valószínübbnek tartom, hogy a globális rendszer alternatívája is globális szinten alakul majd ki.

panelburzsuj 2015.01.17. 11:24:45

@raczsandor:
"a technikai fejlődés irányát a pénzzel rendelkező társadalmi csoportok érdeke határozza meg"

Ez már-már unionistai mértékben ex has kijelentés.

Van ugyanis egy olyan kérdéscsoport, amit egyfolytában kerülgetünk, de sose vágtunk a közepébe. És amíg ezt nem tisztázzuk, addig tág tere nyílik az egymással polemizáló exhasizmusoknak. Nagyjából az a kérdés, hogy lehetséges-e "filozofikusan", avagy "rendszerszerű gondolkodással" feloldani az alábbi állítások közti ellentmondást:

@nevetőharmadik:

"van nekünk, modernizálónknak egy olyan előfeltevésünk, hogy a magyar nép (Békéscsabán, Bonyhádon és Nyírparasznyán is) szeretne az európaihoz jobban közelítő életszínvonalon élni és részesülni a civilizációs javakból"

hafr.blog.hu/2015/01/08/veszett_orszag/full_commentlist/1#c25745755

unionista:

"szerintem az emberek elfogadják azt, hogy korlátozott a kereslet. kádár népe örült, hogy megvehette azt, ami "tőkés exportból visszamaradt". az emberek annak örültek, hogy volt karácsonykor banán. és erre vágynak vissza. szerintem nem igaz az, hogy korlátlan kínálatot akarnak. és szerintem még a németek sem. ők is népautóra vágynak. szóval ez leginkább egy középeurópai modell"

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.17. 12:40:01

@nevetőharmadik:
"Ha ez a technokrata hatalomgyakorlás leszűkül a pőre hatalomtechnikára, szerintem többé nem tekinthető technokratának, hiszen a szimpla hatalomtechnikán túl lévő területeket többé nem tudományos alapon kormányozza, hanem a hatalomtechnika kizárólagosságából fakadó politikának alávetve - vagyis mégiscsak vérbő politikai kormányzást kapunk."
Azért nem látok éles határvonalat a "tudományos" és a "politikai" kormányzás között, mert a tudományos módszerek uralma is uralom. A hatalom logikája pedig bármely kormányzati formát, tehát a technokrata berendezkedést is, képes irracionális irányba terelni.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.17. 12:45:56

@darthvad:
Tágabb értelemben használtam a technokrácia fogalmát.
Hogy miért, arról a következő bejegyzésben írtam:
raczsandor.blog.hu/2015/01/16/meg_nehany_szo_a_technokraciarol#comment-form
Mivel a technokraták uralma is uralom, egy idő után nincs szükségük az önkritikára.
Ráadásul a politikai kommunikációnak (hétköznapi nevén a manipulációnak), is van tudománya, tehát vannak szakemberei is. Nálunk jelenleg ők uralkodnak.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.17. 12:50:03

@NotaBene:
Nem hiszem, hogy a polgárok helyzetének javítása volt az eredeti cél. Ez inkább amolyan rendszerhiba. :)

nevetőharmadik 2015.01.17. 13:04:27

@panelburzsuj: @raczsandor: "Nagyjából az a kérdés, hogy lehetséges-e "filozofikusan", avagy "rendszerszerű gondolkodással" feloldani az alábbi állítások közti ellentmondást:.."

Igen is meg nem is. Először: úgy, ahogy megfogalmaztam az idézett modernizáló előfeltevést, szinte biztos, hogy tévedésben vagyok. Abból indulok ki, hogy más is úgy vágyja a modernitással elérhető civilizációs javakat, mint én - de ebben tévedek. Még én sem vágyom minden jószágra, amire más mondjuk igen. És vannak bizonyára szép számmal emberek, akik nem kérnek a modern világból, hanem csak azt, hogy élhessenek ugyanúgy, ahogy eddig. Vagy megint úgy, mint amikor élvezték az életet.

És a kérdés nem is ez. A kérdés az, hogy lehetséges-e meghagyni az életet olyannak, amilyen eddig (vagy 20 éve) volt. Vajon én, a 32 éves ember élhetek-e ugyanúgy, mint 17 éves koromban? Kivitelezhető-e? Milyen áron?

Én személy szerint azt hiszem, hogy ez csak jelentős ráfordítással lenne lehetséges. Nem hiszem, hogy a régi élet a régi módszerekkel a mai környezetben fenn tudná tartani önmagát. Tulajdonképpen a régi élet már akkor sem tudta fenntartani magát az akkori környezetben - ezért omlott össze a szocialista blokk. Külső forrás lenne szükséges ehhez.

Szóval a következő nagy kérdések ezek: a változatlanság (a változás mértékével egyre növekvő) árát rá lehet-e lőcsölni azokra, akik változnak? Vagy azokat, akik változatlanságra vágynak, rá lehet-e kényszeríteni a változásra, ha belegebednek is? Létre lehet-e hozni egy stagnáló világot (egyáltalán, illetve kipárnázott, de kőkemény diktatúra nélkül - hiszen a változni vágyókat kellene elnyomni)?

Egy okosabb ember talán fel tudja oldani ezt az ellentmondást, én nem.

nevetőharmadik 2015.01.17. 13:10:14

@raczsandor: Erre talán valamelyes mértékben választ ad a következő posztodra írt kommentem. Ha a tudomány dogmája vagy hite uralkodik, akkor tényleg nincs különbség. Ha a tudomány egy eszköz a minőségbiztosításra, akkor nincs gond.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.17. 14:11:05

@panelburzsuj:
Ha jól értem a kérdésedet, akkor arra vagy kíváncsi, hogy van-e olyan filozófiairányzat, amely igazolja, vagy épp cáfolja a különféle néplélektani teóriákat.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.17. 14:17:02

@nevetőharmadik:
Azt hiszem a politikai riválisok démonizálása pont arra való, hogy mentesítsen az általad felvetett kérdés megválaszolásától.

panelburzsuj 2015.01.17. 14:37:42

@raczsandor:
Rosszul érted! :)

De lehet, hogy ebben az eredményben a rossz minőségű kérdésfelvetésem is minimum tettestárs, úgyhogy kicsit még szaporítom és csavarom a szót:

Egész egyszerűen azt feszegetem, hogy az egyéni vágyak, szándékok, célok jó értelemben vett "technokrata szemléletű" empirikus aggregálásán túl van-e bármiféle olyan módszer, amivel megállapítható, hogy egy technikailag kezelhető mértékben definiált*emberi (rész)populáció "akarata".

(technikailag kezelhető mértékben definiált = a rész leválasztása a leválasztó szubjektív értékítéletétől nagymértékben független, reprodukálható módszerel történik

pl: nem "a magyer nemzet", hanem "2015. január elsején magyar állampolgársággal rendelkező személyek")

panelburzsuj 2015.01.17. 14:39:15

@panelburzsuj:
megállapítható, hogy egy technikailag kezelhető mértékben definiált*emberi (rész)populáció "akarata"

bővítve:

megállapítható, hogy mi is egy technikailag kezelhető mértékben definiált*emberi (rész)populáció "akarata"

szűkítve:

megállapítható egy technikailag kezelhető mértékben definiált*emberi (rész)populáció "akarata"

nevetőharmadik 2015.01.17. 15:58:41

@panelburzsuj: Akkor úgy néz ki, én sem a kérdésedre válaszoltam :)

panelburzsuj 2015.01.17. 16:30:32

@nevetőharmadik:
Annyival azért hozzájárultál a kérdés tisztázásához, hogy fölvetetted: ha a "globális mókuskereket" megállítani nem is tudja egy-egy egyén, vagy egy kisebb közösség, akkor az azt is jelenti-e automatikusan, hogy mindenképp kötelező hajtania is?

Szóval hogy milyen feltételekkel és következményekkel lehet "kiszállni"? Milyen - legtágabb értelemben vett - környezeti feltételek mellett; és mekkora "emberadagokban"? (Szerzetesrendek, szekták, hippikummunák stb-stb. - a (tényleges) autarkia és (leplezett) parazitizmus igen tarka panoptikumát prudukáltuk már eddig is... )

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.17. 16:35:04

@panelburzsuj:
Nem állítanám, hogy most jobban értem a problémádat. :)
Először is, miért kell leválasztani a szubjektív értékítéletet?
Nem elég tisztázni, hogy mi is az értékítélet tartalma?

panelburzsuj 2015.01.17. 17:12:19

@raczsandor:
A tervgazadaságról elmélkedtünk - meg hogy az miért bukott el.

Erre te azt a markáns választ adtad, hogy "A technikai fejlődéshez pénz kell és ezért a technikai fejlődés irányát a pénzzel rendelkező társadalmi csoportok érdeke határozza meg."

Akkor visszauugrok most ide:

1. A "pénzzel rendelkező társadalmi csoportok" eladói vagy vevői minőségükben befolyásolják erőteljesebben a technikai fejlődést?

2. Mennyiben reális "pézzel rendelkezők" és "pénzzel nem rendelkezők" csoportokra bontani az emberiséget? (Kell-e gorombáskodnom ahhoz, hogy belásd, mennyire sületlen lépés egy kontinuumot egy ennyire tök önkényes ponton elvágni? Te tényleg úgy látod, hogy a nulla forintos egy csoport, az öt forinttóla csillagos égig meg egy másik? ... Szóval nyilatkozz, hogy szabályjátékot játszunk -(a szavainknak értelmet tulajdonítunk) - vagy hülékedünk? ... :)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.17. 17:48:46

@panelburzsuj:
Te magad finanszíroztál már tudományos kutatásokat?
Én magam max. az állam "résztulajdonosaként", de akkor se szólhattam bele a kutatási projektek közötti választásba. Szerintem sokan vagyunk ezzel így.
Most akkor mondjam azt, hogy csak a tőketulajdonosoknak (vagy a tőketulajdon kezelőinek) van lehetőségük meghatározni, hogy milyen projekteket támogatnak?
Vagy tagadod a tőkésosztály létét?

panelburzsuj 2015.01.17. 19:24:31

@raczsandor:
1. technológiai fejlődés =/= tudományos kutatás

(Előbbi sokkal tágasabb, méghozzá pont a "kész" eredmények átvételéve/mellőzésével, azaz az innnovációval. Azaz azokkal a lépésekkel, amelyek akár háztartás-szinten is döntés tárgyát képezhetik. Naiv példával: ha - bármi okból - házi kenyérre vágysz, választhatsz a "hagyományos" kemencés technológiák és a villanyos kenyérsütőgépek között. Persze megteheted azt is, hogy a háztartási kenyérsütőgépek kifejlesztését és használatát nem tekinted technológiai fejlődésnek ... :)

2. OTKA versus Kickstarter

(Hogy Magyarországon nincs beleszólásod az adód elköltésébe, az nem azonos azzal, hogy tilos kutatást finanszíroznod. Akár még a kötelező sarcon fölül is... :)

3. A tőkésosztály létét annyiban tagadom, hogy a "csakis tőkés" és "teljesen töketlen" közti határ olyan széles, hogy az a határ önmagában is már-már majdnemhogy egy újabb osztály. Sőt egyes országokban állítólag olyannyira megdagadt ez a határ, hogy a "társadalmi piramis" nemcsak fölfelé, hanem lefelé is keskenyedik, és éppezért inkább nevezhető társadalmi hagymának. (Egy új növényfajta a technológai fejlődés része? Mert akkor a lábujjaim is kellenek ahhoz, hogy összeszámoljam azokat az személyes ismerőseimet, akik egyáltalán nem hasonlítanak a "hagyományos" köcsögkalapos burzsujokra - nemesítőként mégis részei a technológiai fejlődésnek. És ugyanúgy akad köztük saját minicég-tulajdonos, aki saját költségére és szakállára szelektálgatott, mint multi-alkalmazott, aki "főállású bértudósként" is kap fizetést, meg a közreműködésével előállított fajták részbeni jogtulajdonosaként is "húz hasznokat".)

+1 találós kérdés: a globális klímaváltozás kutatásában melyik oldalon érdekelt "a" tőkésosztály?

unionista (törölt) 2015.01.18. 01:11:31

@panelburzsuj:
erre mondom, hogy ezt fel kellene mérni. akár nemzeti megyei vagy járási konzultációs kérdőívekkel. vagy városival. debrecen megyei jogú városának van egy fogadója vámospércsen az erdőspusztában. és lehet utazni a város hintajával. a fogadóban vannak béresek és cselédek. és ők közalkalmazottak. csak nem az uradalom, hanem az agropolisz foglalkoztatja őket. a választott közemberek modern kori választott köznemesek.

ez budapestről nézve nyilvánvaló, hogy a tökéletes abszurditás. és lehetséges, hogy a dunántúl minden egyes pontjáról nézve az. mert ez valamilyen brute force feudalizmus. de mi van ha az erdőspusztában a népek ezt akarják. mert ők részben egy tanyavilágban élnek. vagy olyan kistelepüléseken, ahol széchenyi és a nemesek nem épített semmit, vagy alig valamit. és a jelenkori piac nem is fogja megépíteni a fejlődésnek a hiányzó láncszemeit. élnek nyírábrányban és ábrándoznak, hogy majd jön valami fejedelem. lehet, hogy nem. lehet, hogy azoknak van igazuk, akik azt mondják, hogy a népek globális kapitalizmust akarnak, csak orbán a sátán megbabonázza őket.

és akkor én csak azt mondom, hogy oké, mérjük fel ezt. találjuk ki, hogy mit lehetne ezzel kezdeni. városnak legyen egy saját bankháza. és mellé találjunk egy befektetőt. aki nem a fogadóépítésbe forgatja be a pénzt. hanem egy komplex városfejlesztési tervbe. na most persze miért jöjjön ehhez külföldi. miért fektessen be. azért, mert 500 ezer emberből ki tud választani 5,000 olyat, akivel érdemes dolgozni. akivel extra profitot termel. vagy 50 ezret. akikkel még van nyereség. de úgy, hogy a maradékon sem veszít semmit, vagy alig valamit. mert akkor az a fogadó is elműködik valahogy. és szerintem egy megyét így fel lehet emelni. mert egy régiót ehhez nagy, azt nem nem nagyon venné meg egy csoport. túl nagy a kockázat. de egy a kerület túl kicsi. erre mondom azt, hogy van egy uniós megye. egy helyhatóság. aminek európai parlamenti képviselője lehet. 21 hely van. egy megyére pont jut 1 képviselő.

nem azt állítom, hogy ez biztosan működik. hanem csak azt, hogy így a balaton és debrecen felemelhető. a központi agglomeráció összeszervezhető. de lehetne egy ungarische (magyarische-slowakische) oberland. és akkor az egy városi koprodukció. trencsén, zsolna, eperjes, besztercebánya, kassa, miskolc, eger találják ki az együttműködés kereteit. egy hét éves fejlesztési ciklusban jelentős pénzeket koncentrálva tudnak fejleszteni. egy választott évben hét év uniós forrását egyszerre használják fel. koncentráltan építkeznek. miskolcon lesz egy év, amikor rengeteg pénzük lesz. és mondhatják, hogy ők maradnának a végére. hat évig gondolkodnának. és esetleg lenne egy város, amelyik azt mondják, hogy ők pontosan tudják, hogy mit akarnak. első körben rakják oda a pénzt. a felvidéki városok tartományi összefogása. és lehet, hogy a németek azt mondanák, hogy rendben, akkor ha így koncentráltan építkeztek, akkor ebbe ők befektetnek. hasonló lehet a délvidéken. szeged-újvidék-temesvár relációban. a megyék közötti határvárosok a szabad kereskedelem korlátozásából húzhatnak hasznot. mert ha debrecen és nagyvárad is befelé zárja a piacát. akkor a félúton berettyóújfaluban kifelé érdemes nyitni. tehát itt a szabad piaci szereplők valójában a városok illetve vidékek: járások, kerületek, megyék, régiók. az egy nyelven beszélők politikai közösséget alkotva összetartanak. ez a kárpát-medencei magyar nemzet. és van egy összefüggő szolidáris tömb. ez a magyar állam, amelyik fenntart egy az intézményes gyermekjólétre is kiterjedő társadalombiztosítást. ebből a szempontból ez kádárizmus és nem bismarckizmus. de amúgy sok tekintetben poroszos.

nekem nincs problémám azzal, hogy valaki azt mondja: te hülye vagy, ez így nem jó. csak mondjon mást. mert csak vissza kell állítani az alkotmányosságot. kriminalizálják a hajléktalanokat. és 5 millió szegény van. a zsidókat a dunába lövik. de majd jön a mostmi. oké. nem azt állítom, hogy feltétlen rosszat akarnak, hanem csak azt, hogy mostmi az most mi.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.18. 09:15:10

@panelburzsuj:
Szerinted, hogy fejlődik a mindennapok technológiája, ha nincs tudományos kutatás?
És mi a helyzet a nem hétköznapi technológiákat használó termelési szférával?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.18. 09:18:03

@unionista:
Egyébként szerintem te is tudod, hogy a világ összvagyonának jelentős részét egy kisebbség birtokolja.
Meg azt is, hogy tőkekoncentráció kell a döntési helyzetbe kerüléshez.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.18. 09:26:13

@unionista:
Persze most már arra is van lehetőség, hogy egy hozzánk hasonló átlagember is pénzeljen innovációkat. (Nem ismerem a projekt, vagy a honlap pontos nevét.) De ahhoz, hogy ennek a lehetőségnek valódi felforgató hatása legyen kell valamiféle "ideológia" is. Az ideológia kiindulópontja pedig az aktuális állapotok "szélsőséges" ábrázolása.

unionista (törölt) 2015.01.18. 10:48:49

@raczsandor:
a kickstarter.com egy ilyen oldal, ami közösségi finanszírozásról (crowdfunding) szól. valakinek van egy ötlete. feltölt egy videót, amiben elmagyarázza, hogy mit is szeretne és a világ népei önkéntesen alapon pénzelhetik.

van úgy, hogy jópofa emberek feltöltenek egy videót arról, hogy szeretnének lecsót főzni. csak kellene hozzá hagyma, paprika és nagyon sok paradicsom. ehhez kérnek pénzt. és van úgy, hogy összegyűjtenek egy halommal. mert a népek belekattintanak és azt mondják: jól van adunk 1 dollárt, hadd főzzön lecsót. persze ha valaki hülyéskedik, akkor kis eséllyel nyer. de persze vannak komoly elképzelések. és egy lehetőség, hogy ezeket az ötleteket globális közösségek finanszírozzák.

nagyon fontos a marketing. valaki kiáll és meggyőzően azt mondja ő egy szuper bringát fog építeni. és elég profi reklámfilmje, akkor jó eséllyel megtérül a befektetése. kap egy halom pénzt az innovációra. ami lehet, hogy valójában nem is létezik. a közönség csak egy videót lát. és elhiszi, hogy tényleg egy szuper bringa lesz ebből. és persze fontos, hogy kinek milyen médiakapcsolatai vannak. mert kickstarter videókat közölhetnek bloggerek, vagy online napilapok. és abban írhatnak arról, hogy ez vagy az milyen jó. finanszírozd meg. vagy épp arról, hogy valami nem lesz jó, nehogy megfinanszírozd. és ezek mögött lehet akár hátsó szándék is. persze van, hogy egy ötletet tényleg csak azért karolnak fel, mert az jó. de ezekből ritkán lesznek piacképes termékek.

szóval én úgy gondolom, hogy magyarországon vidéken nagyjából a megye méretű 500 ezer fős közösségekbe lehetne szerveződni. és egy ilyen kisebb, zártabb közegben is működhet közösségi finanszírozás. ha mondjuk mindenki átlagosan 1 eurót fizet valamiért, akkor a háztartások összeadhatnak fél milliót önkéntes alapon. és a meglévő helyi iparvállalatok a másik felét. és akkor van 1 millió euro az induláshoz. úgy, hogy a vezető ötletgazdáé a projektcég fele. mert az emberek beletettek egy minimális összeget. na most ha valaki úgy gondolja, hogy neki szuper ötlete van és az adott iparváros nem finanszírozta meg a projektjét, akkor elköltözhet egy másik városba. és lehet, hogy inkább egy kisebb mezővárosba költözik. kiáll a főtérre. ahol a település apraja nagyja felülhet a prototípusra. és ha azt látják, hogy ez tényleg szuper járgány, akkor lehet, hogy megfinanszírozza fehérgyarmat. akár egy helyi oligarcha. mert azt látják, hogy itt a nagy lehetőség. fellendülhet a kisváros. róluk fog beszélni a fél világ. vagy választja a fővárost. ahol több ember adhat pénzt. persze a konkurencia is nagyobb. és még ott a global crowdfundig lehetősége. szóval én azt mondom, hogy csináljuk ezt különféle léptékben.

értem persze, hogy az alapprobléma az, hogy az induló állapot számít. mert egy gazdagabb város ezzel jobban jár, mint egy szegényebb. lehet, hogy valaki fehérgyarmaton kitalálja a szuper bringát. és a népek azt mondják. oké, de nekünk a biciklire nincs 1 eurónk. mert ugye a fűtés drága, meg még a disznó táp ára is felment, és akkor ezt a biciklit is mi pénzeljük. vagy egyszerűen kulturálatlanok: kitántorognak a kortyintóból és azt mondják: ugyan már, ez bicikli. és lehet, hogy egy szuper járgány. szóval ha egy közeg eleve kulturálatlanabb, vagy szegényebb, akkor nehezebb. ezért vagyok megyepárti, mert azt gondolom, hogy ez az a középszint, ahol a többségi magyarok nem teljesítenének rosszul. és ez különösen segítene a vidéknek. mert látod, hogy például a cigányok emelt díjas sms-t küldik jóskának. csak azért, mert ő közülük való. ezért mondom, hogy járás kellene. hogy összefogjon egy kis közösség. és ha van egy jó projekt, akkor beállhat az új rubik ernő mögé az ország. és ilyenformán meghódítható az unió. de értem, hogy van akik azt mondják, hogy egy szinttel feljebb induljunk: kerület->régió->föderáció és a világ. ez lehet budapest logikája. de ezt sem vetem el. mert van ahol ez működne. csak szerintem az nem a gazdaság, hanem a kultúra területe. a szegényebb vidéknek a gazdaságra kell optimalizálnia. mert ha az nincs, akkor kultúra is elsüllyed. ehhez jó értelemben vett technokraták kellenek.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.18. 12:01:59

@unionista:
Próbáld meg hosszabb távon továbbgondolni a közösségi érdekeket szolgáló technológiai fejlesztést!
Olyasmi váltásra gondolj, mint a vaseszközök kifejlesztése, amelyek demokratizálták a termelést és hozzájárultak a poliszok felemelkedéséhez.
Nekünk olyan technológia kell, ami lehetővé tenné, hogy a kisközösségek jó eséllyel versenyezzenek korunk "palotagazdaságaival" a multikkal.

panelburzsuj 2015.01.18. 12:35:15

@raczsandor:
Nagyon rosszul esik, ha átmész trollba, és az "aktuális állapotok "szélsőséges" ábrázolása" ideológiai szelében az egyik legundorítobb trükkel kísérletezel: olyat adsz a számba, amit nem mondtam.

Nem mondtam, de még nem is sejttetem olyat, hogy az alkalmazás a kutatást helyettesíti. Arra mutatatm rá, hogy a "technológiai fejlődés" nem csak abszolút skálán ("világújdonság") értelmezhető, hanem ennél összemérhetelenül szélesebb körben is: a "globális szerszámkészletből" mit használunk lokálisan?

panelburzsuj 2015.01.18. 12:54:10

@unionista:
"erre mondom, hogy ezt fel kellene mérni. akár nemzeti megyei vagy járási konzultációs kérdőívekkel. vagy városival"

Erre mondom, hogy még lejjebb: az "elemi életkeretek", háztartások és az utcák/"negyedek"/települések szintjén kell kezdeni a felmérést. És világos mérleget készíteni arról, hogy a "fogyasztói kosárnak" mely elemei azok, amelyeket "őstermelői", vagy "lokális" szinten vagy a technológia, vagy a mértegazdaságosság miatt képtelenség helyben előállítani. Mert akkor azokhoz csak árutermelés, csere útján lehet hozzájutni.

Szóvalj gondolj bele, hogy egy elöregedő falu gyógyszer- és "egészségügy-fogyasztása" mai szintjének fenntartását mekkora "szolidaritási", vagy "kockázatmegosztási" körnek kell fenntartania.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.18. 13:28:42

@panelburzsuj:
A tudatos és provokatív ideologikus túlzásaimnak szerintem semmi közük, ahhoz hogy hogyan értem, vagy épp nem értem azt amit te írsz!
Szóval ilyen te adj a számba. :)

Van tehát akkor a technológiai fejlődésnek egy lokális és egy globális skálája.
Jól értem?
Ha igen, akkor nem érzel ebben problémát?
Nem épp az az egyik fő gond, hogy a globális mindig előnyben van a lokálissal szemben? Vagy abban, hogy fátumként kezeljük ezt a különbséget?

panelburzsuj 2015.01.18. 14:32:24

@raczsandor:
No most egy picit fönnakadt a szemem.

A globális az én felfogásomban nem egy elkülönült "überentitás", hanem a lokalitások összesége.

Szóval nehéz nem fátumként kezelnem, hogy az egész nem rész...

unionista (törölt) 2015.01.18. 22:34:49

@panelburzsuj:
ez nagyjából így rétegződik: egyén // család - falu - község - járás - kerület - megye - régió - ország - föderáció - unió - civilizáció - világ
na most a sémi kultúra azt mondja kultúra azt mondja, hogy a közhatalom az egyént illeti meg és abból szerveződik világ. ez a zsidó dogma.
szerintem a közhatalmat egy standard normális eloszlást szerint kellene elosztani.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8c/Standard_deviation_diagram.svg/1000px-Standard_deviation_diagram.svg.png
alapvetően úgy, hogy az egyént közvetlenül választjuk. na most én személy szerint szélső jobbközépen unionista vagyok. de úgy, hogy az európai parlamentben a megyei képviseletet képzelek el. szóval azt egy helyi népszavazással el lehetne érni: "akarja ön, hogy a megye közvetlen választott európa parlamenti képviselővel rendelkezzen?" és ha erre a többség igent mond, akkor az országgyűlés alkosson törvényt. szóval ez valójában egy balközép vidékpártiság.

unionista (törölt) 2015.01.18. 22:48:42

@raczsandor:
oké, de ezeket több szinten kell megteremteni. mert mondjuk nagy-debrecenben (tkp. a megyében) lehet egy alacsony, vagy közepes szinten működő hajdúsági iparművek. amelyik tradicionális és modern, de nem hipermodern háztartási gépeket gyárt. olyan mosógépet, amiben nincs "hatodik érzék". de éppenséggel csak bele lehet szerelni. egy mikrokontrollert ami így vagy úgy adagolja a vizet, a mosószert és forgatja a ruhát. de maga a mosógép helyi. a mikroprogramot megírhatja hozzá akárki. a gyerekek is kísérletezhetnek. mert így a háztartás valójában egy kis labor. a háztartási gépek primitív hadiipari termékek. amit használhat a bocskai békefenntartó dandár. ez egyszerre ad lehetőséget különféle szintű fizikai és a szellemi teljesítményre. de ez csak a szabad kereskedelem korlátozásával és egy védett piacra történő működő tőkebevonással hozható létre.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.19. 10:09:13

@panelburzsuj: Akkor úgy képzeld el, hogy vannak erős és gyenge lokalitások.
Az erős lokalitások azért érősek, mert monopolizálnak bizonyos technológiákat, és ezért sok gyenge lokalitásra hatnak egyoldalúan.
A gyenge lokalitások pedig azért gyengék, mert csak bizonyos technológiákhoz férhetnek hozzá és ezért nem jó az alkupozíciójuk.

panelburzsuj 2015.01.19. 13:19:20

@raczsandor:
Ez már életszerűbb modellnek tűnik.

De innentől kezdve már megkerülhetelen az a kérdés, hogy népesség, terület, és mindenféle más erőforrás mekkora "csomagja" az, amit lokalitásnak tekintünk a kiinduló helyzetben. És persze az is, hogy volt-e valaha is olyan kiindulási helyzet, amikor az egyes lokalitások között többé-kevésbé egyenlően, vagy legalábbis ugyannyi eséllyel voltak "kiosztva" a lehetőségek, kábé olyanformán, mint a kártyapakli kiosztása egy új játszmában.

panelburzsuj 2015.01.19. 15:16:34

@raczsandor:
Mi a lokalitások funkciója, értelme, értéke?

(Már hogy egyáltalán vannak, illetve hogy alkottunk egy ilyen fogalmat, és számolunk vele... )

Szóval: miért és mitől védjük őket?

"Magábanvaló" érték-e a lokalitások számának alakulása? Hogy fogynak, vagy szaporodnak?

(Két alapvető feltételezésben persze ki kell egyeznünk: hogy az emberfaj/emberiség természetébe be van építve a "növekedhetnék" - a földgolyóbis felszíne (amit ugye a lokalitások összessége) viszont véges, és nemigen látjuk még az eszközt a növelésére. A "tisztázandó probléma" tehát az, hogy sok kicsi "homogén", vagy kevesebb, de "komplex" lokalitás képes-e összesen több embert eltartani.)

unionista (törölt) 2015.01.20. 09:25:40

@panelburzsuj:
ezek a lokalitások populációk. eredendően szaporodási közösségek.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.01.20. 13:35:28

@panelburzsuj:
Az volt a kiinduló tételem, hogy a technikai fejlődés eredményeinek eloszlása versenyképessé tehetné a kisebb lokalitásokat. Ha "beteljesedne" a jóslatom, akkor a növekvő lakosság problémáját is eredményesen kezelnék ezek a versenyképessé tett kisebb lokalitások.

unionista (törölt) 2015.01.22. 09:54:25

@raczsandor:
a technológia abban az értelemben eloszlik, hogy a szoftverben a fejlesztőeszközök jelentős része ma is ingyenes. még akkor is ha maga a platform nem teljesen nyílt. az apple vagy a microsoft is érdekelt abban, hogy minél több fejlesztő dolgozzon neki a világ bármely tájáról. ezért a legtöbb sdk (software development kit) szabadon hozzáférhető.

a probléma az, hogy a hardver elemeket nem lehet ingyen adni. és igazán az áruk sem csökken. hanem a minőség javul. mondjuk egy tévé ma is nagyjából annyiba kerül, mint tavaly, vagy tavalyelőtt. csak esetleg nagyobb a felbontása, holografikusabb, vagy intelligensebben kapcsolódik a hálózathoz. de a készülékek ára nem csökken. és ugyanígy a gyártósorok ára sem csökken. amit ugye rendelkezésre kellene bocsátani.

ehhez kellene a város és a város bankja, amelyik ezeket az eszközöket viszonylag olcsón rendelkezésre bocsátja és bérbe adja. és a városok összehangoltan szakosodhatnak ágazatokra. és ebből következően törekedhetnek a tájegységek az önfenntartásra. egy középtájon, egy régióban vagy egy megyében a készáru közel fele lehet helyi. úgy, hogy ezek tartalmaznak importált félkész elemeket. de a helyi hozzáadott érték viszonylag magas. persze van még például nyersanyag probléma. a hulladék újrahasznosításra van szükség. ritka földfémeket az eszközökből újra kinyerjék.

a piac nem érdekelt abban, hogy jóskának olcsón, vagy mondjuk egy évig akár ingyen a kezébe adja a korszerű robotikát. abban érdekelt, hogy jóskát elvigye egy multinacionális üzembe. ezt természetesen nem lehet kizárni és talán nem is érdekes, de ezekkel a városoknak versenyezniük kell. és ez az, ami brutálisan ellentmond az ortodox liberalizmusnak. mert az a globális optimumot egy szórvány kultúrárával akarja megkeresni. és ez a világ nyugati féltekén a zsidó kultúra. legyél nyugatos és teljesen nyitott. ez a kultúra magához vonzza a forward mutánsokat. és a feltétlen progresszió győzedelmeskedik. nem állítom, hogy ez a felfogás feltétlen rossz, hanem csak azt, hogy mint minden koncepció, korlátozottan működik. és a magyarok többségének nem tetszik. ha magyarországon demokráciát akarunk, akkor az ortodox liberalizmustól némiképp el kell térni.
süti beállítások módosítása