Politikai mesetár

Politikai mesetár

A NER születése

2014. október 31. - raczsandor

giger_egg_1414671798.jpg_459x300

Az előző bejegyzésben arról írtam, hogy 2014. október 28. sorsfordító lehet a NER történetében. A sorsforduló jelentőségének felméréséhez a NER születéséről illetve a NER szülőanyjáról , a harmadik magyar köztársaságról kell ejteni néhány szót.

A harmadik magyar köztársaság a szabadság rendjeként határozta meg önmagát, miközben - a mindennapi tapasztalatok szintjén - nem igazolódott vissza ez az önmeghatározás. A köztársasági intézmények nem voltak képesek arra - vagy csak nagyon elhanyagolható mértékben - hogy újra szocializálják a társadalmat. A Kádár-rendszer alattvalói nem váltak posztmodern burzsoá liberálisokká. A mindennapok szintjén a szabadság ezért csak olyan formában érvényesülhetett, hogy visszatértünk a "természeti állapotba", oda ahol mindenki háborúzik mindenkivel.

A hivatalosan deklarált elvek és a hétköznapi élettapasztalat ellentéte végül az egész rendszer legitimitását aláásta.

Ekkor jött Orbán azzal az ideával, hogy olyan kormányzatra van szükség, amely kifejezi és megőrzi "a létezés magyar minőségét". Orbán  és a tanácsadói - tehát felismerték, hogy olyan politikai rendszer kell melynek deklarált elvei azonosak "a nép" mindennapi életét szervező elvekkel. Itt vált a probléma intellektuális kihívássá, hiszen a mindennapok világát szervező legfőbb elv éppen az volt, hogy nem érvényes semmiféle elv. A mindennapokban mindenki azt  tapasztalhatta, hogy csak az akarat, csak az erő , vagyis az állandósult létharc tényezői számítanak.  De lehet-e egyáltalán politikai rendszert építeni az elvtelenségre?

Nem véletlen, hogy a fideszes agytröszt munkásai (például Stumpf István és G. Fodor Gábor) 2007-ben még azon agyaltak, hogy azért van kormányzati válság, mert nincs egy olyan átfogó igazságosságkoncepció a társadalomban, amely lehetővé tenné a kormányzati teljesítmény értékelését. Azt is feltárták, hogy mi ennek az állapotnak az oka: a társadalom teljes dezintegrációja. Márpedig a dezintegrált társadalomnak nincs kollektív identitása se, ennek hiányában pedig nem alakulhat ki az igazságosság átfogó, mindenkire érvényes koncepciója. Így jutottak el oda, hogy a jótékony kormányzatnak (a good governmentnek) kell kialakítani azt a társadalmi ethoszt, melynek általános elvei a mindennapok gyakorlataiban  is tükröződnek. Innen már egyenes út vezetett  a liberális paradigma tagadásához, az állam morális kérdésekben gyakorolt semlegességét hirdető elv feladásához.

Így vált az NER rendezőelvévé az erő, a hierarchia és a tekintély. Ezért mondhatta azt Orbán, hogy egy olyan fél-ázsiai népség mint a magyar, csak az erő szavára hallgat.

(De a NER nem csak erről szól. A következő posztban azt tárgyalom, hogy még miről.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raczsandor.blog.hu/api/trackback/id/tr726847095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexa56 2014.10.31. 14:07:22

Randa NERke születt, de kíváncsian várjuk, mi lesz még belőle meglátásod szerint

panelburzsuj 2014.10.31. 14:10:22

Felvegyem a Radarra ezt a bejegyzést? :)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2014.10.31. 14:15:36

@panelburzsuj:
Régen láttalak! :)
Persze, tervezem a folytatást.

panelburzsuj 2014.10.31. 15:02:06

@raczsandor:
Én viszont majd minden este látok pont egy mesényi darabkát belőled! :)

Ott tartok, hogy

IDENTITASPOLITIKAI KONFLIKTUSOK A MAGYARORSZÁGI POLITIKAI DISKURZUSBAN
süti beállítások módosítása